Ειδική ψηφοφορία προκάλεσε η Κωνσταντοπούλου

Ειδική ψηφοφορία προκάλεσε η Κωνσταντοπούλου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία αιφνιδιαστική για την κυβέρνηση και συνολικά για τη Βουλή κίνησή της, που εκδηλώθηκε μάλιστα τις μεταμεσονύχτιες ώρες και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε εκ νέου αισθητή την πολιτική της παρουσία στο Κοινοβούλιο: Αμφισβήτησε ευθέως την κανονικότητα σειράς υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών, που νωρίτερα η κυβέρνηση είχε κάνει αποδεκτές και προκάλεσε τουλάχιστον για τις πρώτες ειδική ψηφοφορία στην Ολομέλεια τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Για την τεκμηρίωση αυτής της αμφισβήτησης, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέγνωσε σειρά διατάξεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Ολες τελικώς, τόσο εκείνες που εγκρίθηκαν με την ειδική ψηφοφορία της νύχτας, όσο και οι βουλευτικές που παρέμειναν σε «γκρίζα περιοχή» ως προς το εάν είναι συμβατές με το  Σύνταγμα  και τον Κανονισμό της Βουλής, υπερψηφίστηκαν χθες το απόγευμα. Ωστόσο το πολιτικό μήνυμα της προέδρου της Βουλής ως προς την παρεμβατική διάθεσή της, κατεγράφη.

«Πάρα πολλές φορές έχουμε δώσει μάχες για να μην καταστρατηγείται ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Η Βουλή σε αυτή την περίοδο έχει δείξει ανοχή σε κάποιες παρεκβάσεις, ανοχή η οποία αιτιολογείται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση διανύει τις πρώτες ημέρες της. Η ανοχή αυτή, ωστόσο, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και να οδηγεί σε μια καταχρηστική προσφυγή σε κοινοβουλευτικά μέσα και οδούς που παραβιάζουν τη διαδικασία», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και υπό αυτό το πρίσμα, ήγειρε ενστάσεις ως προς τρεις υπουργικές τροπολογίες. Παράλληλα σημείωσε: «Για τις βουλευτικές τροπολογίες το Προεδρείο επιφυλάσσεται. Υπάρχουν εκπρόθεσμες και μη συναφείς. Είναι πάρα πολλές και θα τα πούμε στην πορεία».

Εφαρμόζοντας τον Κανονισμό, όπως προαναφέρθηκε, «λύθηκε» το ζήτημα ως προς τις υπουργικές, αλλά το ζήτημα των βουλευτικών ουδέποτε συζητήθηκε, με ευθύνη του Προεδρείου. Της «διευθέτησης» προηγήθηκαν οι εξηγήσεις που αναγκάστηκαν μετά την προεδρική παρέμβαση να δώσουν οι παριστάμενοι υπουργοί Ν. Βούτσης και Γ. Κατρούγκαλος, ενώ ακολούθησαν εντονότατες φραστικές συγκρούσεις της κ. Κωνσταντοπούλου με τους εκπροσώπους του «Ποταμιού» κ. Χ. Θεοχάρη και του ΚΚΕ κ. Χρ. Κατσώτη.

Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς εξαιτίας της επιλογής του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών να κάνει αποδεκτές αρκετές βουλευτικές τροπολογίες, πολλές εκ των οποίων φαίνεται να έχουν δημοσιονομικό κόστος (κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις σχετικές διατάξεις), η Ν.Δ. είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία. «Το μέγα πλήθος των τροπολογιών επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας για τον τρόπο που νομοθετεί και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η κυβέρνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «πρώιμη ροπή στη φαυλότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή