Η Κωνσταντοπούλου καλεί εκ νέου Στουρνάρα

Η Κωνσταντοπούλου καλεί εκ νέου Στουρνάρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλήση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε επιτροπές της Βουλής με τρόπο τέτοιο που να της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ανακρίτρια και να κάνει χρήση της δυνατότητας ακόμη και «βιαίας προσαγωγής» του κ. Γ. Στουρνάρα ανακοίνωσε χθες πως σχεδιάζει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόσο για την υπόθεση Ζήμενς όσο και για την πρόσφατη έκθεσή του για τη δημοσιονομική πολιτική. Αν και ο κ. Στουρνάρας με επιστολή δήλωσε την πρόθεσή του να προσέλθει στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, αναφέροντας εναλλακτικά σειρά ημερομηνιών που μπορεί να το πράξει αυτό (από τη Δευτέρα 6/7 και μετά), η κ. Κωνσταντοπούλου, υποστηριζόμενη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, δημοσιοποίησε την απόφασή της να τον προσκαλέσει νωρίτερα.

Ειδικότερα, την προσεχή Παρασκευή για το θέμα της έκθεσης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της Ζήμενς στην Επιτροπή Θεσμών.

Είναι θέμα «ηθικής τάξεως» για τη Βουλή να ορίζει εκείνη τις ημερομηνίες, είπε. Δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να ορίζει εκείνος τον χρόνο, πρόσθεσε. Υπό αυτό το πρίσμα, ανέγνωσε διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, μεταξύ των οποίων και εκείνη που δίνει τη δυνατότητα στον/στην πρόεδρο της Επιτροπής «με την εξουσία του ανακριτή» να υπογράφει «κλήσεις μαρτύρων και εντάλματα βιαίας προσαγωγής τους».

Νωρίτερα, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώνονταν για το περιεχόμενο επιστολής του κ. Στουρνάρα προς τη Βουλή, στην οποία αναφέρεται: «Λόγω των δυσκολιών που περνάει σήμερα η οικονομία της χώρας και, συνακολούθως, και το τραπεζικό σύστημα η, με πληρότητα, εκτέλεση των καθηκόντων μου δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ αυτό το διάστημα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επειδή, όμως, επιθυμώ να προσέλθω και να καταθέσω στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προτείνω εναλλακτικά τις παρακάτω ημερομηνίες: 6, 7, 9, 10, 20, 21, 23 και 24 Ιουλίου του 2015. Με εκτίμηση, Γιάννης Στουρνάρας». Με την «επιθετική» προς τον διοικητή της ΤτΕ πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου συντάχθηκαν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης και ο κ. Μ. Αρβανίτης (Χ.Α)., ενώ διαφώνησαν βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο κ. Σπ. Λυκούδης («Ποτάμι») πρότεινε συνεννόηση Βουλής – διοικητή κεντρικής τράπεζας.

Φίλης υπέρ συνεννόησης

Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι ο κ. Ν. Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), τηρώντας αποστάσεις από τη γραμμή της συγκρουσιακής έντασης (μίλησε για «όψη δικαστικοποίησης – ποινικοποίησης της έργου μας»), τάχθηκε υπέρ της συνεννόησης και σημείωσε, αναφερόμενος μεν στον διοικητή της ΤτΕ, αλλά με διατυπώσεις που, όπως σχολιάστηκε, έχουν και άλλους αποδέκτες και εντός ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Στουρνάρας παραβιάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ΤτΕ όταν επιχειρεί να παρέμβει στον δημόσιο διάλογο, συχνά με τρόπο αμφισβήτησης αρμοδιότητας της κυβέρνησης να ασκεί πολιτική. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλά καπέλα. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή