Με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. το δημοψήφισμα

Με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. το δημοψήφισμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους της δικομματικής πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ) και της Χρυσής Αυγής από τον χώρο της αντιπολίτευσης, η κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, εγκρίθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής (3 π.μ. χθες), έπειτα από μια μαραθώνια και γεμάτη ένταση έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής: Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 178 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 120 (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ).

Μόνο πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απομείνει στην αίθουσα και χειροκρότησαν όταν η πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωνε το αποτέλεσμα για το δημοψήφισμα, το οποίο ωστόσο, ως «ιστορικό» για τον λαό, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ή «καταστροφικό» για τη χώρα, σύμφωνα με τους διαφωνούντες, επί ώρες δίχαζε την εθνική αντιπροσωπεία.

«Ο λαός θα σταθεί στο ύψος της Ιστορίας του και θα πει το μεγάλο όχι στο τελεσίγραφο που προσβάλλει τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης» τόνιζε κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που νωρίτερα και επί πολλές ώρες άκουγε οξύτατη κριτική από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση.

«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο κ. Τσίπρα» είπε σε έντονο ύφος ο αρχηγός τη αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς. Και αφού χαρακτήρισε την απόφαση για δημοψήφισμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα «πραξικόπημα», υποστήριξε ότι ο λαός οδηγείται να πει «ναι» ή «όχι» στην έξοδό του από το ευρώ και την Ε.Ε. και πρόσθεσε πως η κυβερνητική πρόταση με τα μέτρα των 8,5 δισ. είναι «ο εφιάλτης του κ. Τσίπρα». Οξύτατη ήταν και η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του Ποταμιού. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει πολιτικός και κοινωνικός διχασμός, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται «η τρόικα της δραχμής: η Χ.Α., οι ΑΝΕΛ και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το όχι πρέπει να εκφραστεί συνολικά προς τα μνημόνια, στα οποία συμπεριλαμβάνει και την κυβερνητική πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. «Με την επικίνδυνη πολιτική, την αμετροεπή στάση αλλά και την κρυφή ατζέντα οδηγείτε τη χώρα στο περιθώριο της Ευρώπης» είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης – το μεσημέρι του Σαββάτου, και αφού είχε προηγηθεί μόνο η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, το ΠΑΣΟΚ διά του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε την ιδιότητα πλέον του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της περί του δημοψηφίσματος κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Την επιχειρηματολογία του κ. Βενιζέλου επικρότησε μόνο η Ν.Δ. διά του κ. Θ. Φορτσάκη, και έτσι απορρίφθηκε. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μέσω σχολίων στους διαδρόμους, αλλά και τοποθετήσεων εντός της Ολομέλειας, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της κρισιμότητας των στιγμών, θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Κατεγράφησαν, επίσης, φήμες περί προετοιμασίας των «γαλάζιων» να καταθέσουν πρόταση μομφής διαρκούσης της συνεδρίασης – κάτι το οποίο δεν έγινε τελικώς καθώς και έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Θεοδωράκη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας αρνητικών αναφορών του προέδρου του Ποταμιού, ως προς την επαγγελματική τους διαδρομή (έκανε λόγο για κρατικοδίαιτους). Τέλος, σημειώνεται ότι το κομμουνιστικό κόμμα διεκδίκησε, ανεπιτυχώς, να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος ερώτημα για παραμονή ή όχι στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή