Εξουσιοδότηση ζητά από τη Βουλή η κυβέρνηση

Εξουσιοδότηση ζητά από τη Βουλή η κυβέρνηση

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτη απώλεια για την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία την προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ και στενή πολιτική φίλη της Προέδρου της Βουλής Ραχήλ Μακρή, κορυφώνεται τώρα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές και αργότερα το βράδυ στην Ολομέλεια η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου, μέσω του οποίου πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ζητούν εξουσιοδότηση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με τους εταίρους.

«Δεν θα βρείτε στην ψήφο μου άλλοθι για μνημονικές πολιτικές’ είπε σε εντονότατο ύφος η κα Μακρή.

Την ίδια στιγμή, αξιωματική αντιπολίτευση, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι παρέχουν τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση, με μία ξεκάθαρη διευκρίνιση – επισήμανση: Η ψήφος στήριξης που παρέχουν δεν είναι «λευκή επιταγή», αλλά στήριξη και εντολή μόνο για επίτευξη συμφωνίας παραμονής της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η ΝΔ «είναι εδώ για να στηρίξει την εθνική προσπάθεια», ώστε να σταλεί στην Ευρώπη μήνυμα πως πρέπει να εμπιστευτεί τη χώρα μας. «Εδώ υπάρχει μια πλειοψηφία ισχυρή του κόσμου που πιστεύει στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά. Για να προσθέσει, πάντως, ότι από τις εν εξελίξει συνεδριάσεις θα καταφανεί αν και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πουν «ναι σε όλα». «Ζητάμε ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσει από την Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία παραμονής στην Ευρώπη. Το μείγμα των μέτρων; Δικό σας λογαριασμός. Δεν σας εξουσιοδοτούμε για να πάτε σε ρήξη. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε η Σύνοδος Κορυφής των 28 να πραγματοποιείται με θέμα πώς θα στηριχθεί μια χρεοκοπημένη από τη Δευτέρα Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Να κάνει σαφές στο κείμενο η κυβέρνηση ότι δεν πάει για ρήξη», κατέληξε.

«Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). «Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Ι. Φωτήλας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο να διαλέξει: ή τον πόνο, ή τον θάνατο. Θα τη δώσουμε την εξουσιοδότηση που μας καλείτε να δώσουμε, αλλά προσοχή: διπλές αναγνώσεις, τακτικισμοί και κόλπα της τελευταίας στιγμής στη ρήξη, δεν τα αποδεχόμαστε. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητάμε, να δεσμευτείτε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με στόχο την παραμονή στο ευρώ» τόνισε ο κ. Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Ενδιαφέρον είχε και η εκ μέρους του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) τοποθέτηση του εισηγητή Δημ. Καμμένου, καθώς φάνηκε να απηεί έντονο προβληματισμό στους κόλπους του κόμματος. «Πρέπει να σταθούμε όρθιοι» είπε. Και αφού σημείωσε ότι στις εσωκομματικές συζητήσεις καταγράφηκε «έντονη, αυστηρή προς όλα τα επίπεδα κριτική», πρόσθεσε: «Ομόφωνα οι 13 βουλευτές, στηρίζουμε το κατεπείγον και την προσπάθεια της κυβέρνησης με πολύ σοβαρή επιφύλαξη για την κυβέρνηση: να περιγραφεί με ρητό τρόπο στη συμφωνία η αναδιάρθρωση του χρέους και εμπροσθοβαρής εκταμίευση αναπτυξιακού πακέτου». Λίγο αργότερα, ο κ. Θ. Παπαχριστόπουλος επισήμανε έντονα φορτισμένος: «Δεν αισθάνομαι όμορφα με την πρόταση. Υπάρχει, όμως, άλλη καλύτερη»;

Εντονότατη κριτική, αλλά από διαφορετικές αφετηρίες, ασκούν στην ακολουθούμενη πολιτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος

Στην παρέμβασή του που χειροκροτήθηκε πολύ «χαλαρά» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι με την ψήφο της Βουλής σήμερα, ενισχύεται αύριο η διαπραγματευτική θέση της χώρας καθώς και η προοπτική συμφωνίας με τους εταίρους. Μάλιστα, συνέδεσε την επιδιωκόμενη θετική προοπτική μιας συμφωνίας, με το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες. Υπό αυτό το πρίσμα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η ΕΚΤ «περιμένει αύριο μια διατύπωση ότι η διαδικασία είναι στις ράγες και πως θα συνεχιστεί η διαδικασία».

Πρόσθεσε δε ότι η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα ήταν αρκετά υποστηρικτική τον τελευταίο μήνα, καθώς πίεζε και τις άλλες χώρες για συμφωνία.

Τέλος, σημείωσε ότι  δέσμευση της κυβέρνησης είναι η όποια συμφωνία επιτευχθεί  θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή και προς αξιολόγηση από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή