Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αρ. Μπαλτά – Τ. Κουράκη

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Αρ. Μπαλτά – Τ. Κουράκη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό προβληματισμό σε υψηλό επίπεδο προκαλούν οι κακές σχέσεις του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά και του αναπληρωτή του Τάσου Κουράκη. Ενα από τα θέματα που επανέρχονται συχνά ως αιτία σύγκρουσης μεταξύ των δύο ανδρών είναι ο τρόπος επιλογής των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έχει μετατραπεί σε λυδία λίθο της σχέσης τους.

Ειδικότερα, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κ» που αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον τρόπο επιλογής των 13, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε: «Αναφορικά με την εμμονή ορισμένων να επαναφέρουν το θέμα της επιλογής των 13 περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης, το υπουργείο ξεκαθαρίζει –για ακόμη μια φορά– ότι ενήργησε νόμιμα και με βάση τον ισχύοντα νόμο. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην κείμενη νομοθεσία διαδικασία επιλογής των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης (άρθρο 12 παράγραφος 1 περίπτωση α΄ εδάφιο δεύτερο του Ν. 3260/2004 (Α΄ 151), η επιλογή τους γίνεται αποκλειστικά από τον υπουργό Παιδείας από κατάλογο υποψηφίων που συντάσσεται από την αρμόδια υπηρεσία και στον οποίο περιλαμβάνονται υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κατοχή πτυχίου ΑΕΙ, 15ετή εκπαιδευτική υπηρεσία και σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα)».

Βέβαια, υπάρχει μία αντίφαση. Το υπουργείο επικαλείται τον νόμο του 2004 και λέει ότι η επιλογή γίνεται αποκλειστικά από τον υπουργό Παιδείας, όμως με βάση το ΦΕΚ (στις 27/2/2015) που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, «στον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη ανατίθεται η άσκηση των ακολούθων αρμοδιοτήτων: (…) Των σχετικών με τις Αποκεντρωμένες Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Μάλιστα, η απόφαση διορισμού των 13 υπογράφηκε από τον κ. Κουράκη. Υπήρξε νέα πρωθυπουργική απόφαση για την κατανομή αρμοδιοτήτων; Μήπως οι Μπαλτάς – Κουράκης έμπλεξαν –για μία ακόμη φορά– τις γραμμές τους; Oποιες κι αν είναι οι απαντήσεις, τα σίγουρα είναι δύο: οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και οι κακές σχέσεις Κουράκη – Μπαλτά.

Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία θα προχωρήσει κανονικά. «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να εισάγει νομοσχέδια διχαστικά, νομοσχέδια που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα στηρίζουν την εθνική προσπάθεια», απάντησε η εισηγήτρια ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή