Τι προκάλεσε έκπληξη στο Βερολίνο

Τι προκάλεσε έκπληξη στο Βερολίνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή ήταν αναμενόμενη στο Βερολίνο. Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα όσο και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ εύχονταν την εμπλοκή του αριστερού ελληνικού κόμματος στην υλοποίηση του 3ου μνημονίου επειδή θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση θα καθιστούσε δυσχερέστερη την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο Χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, θεωρεί ότι σε αντίθεση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, «ο Τσίπρας έχει λάβει αυτή τη φορά μια εντολή για μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και ο εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην κοινοβουλευτική ομάδα, Γιούργκεν Χαρντ, θεωρούσαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεργαζόταν με ένα από τα κόμματα που είχαν στηρίξει στη Βουλή την υπερψήφιση της συμφωνίας με τους δανειστές.

Και προφανώς δεν εννοούσαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ) του υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου. Η είσοδός του στη Βουλή ξάφνιασε το πολιτικό προσωπικό στο Βερολίνο και ιδιαίτερα τους Σοσιαλδημοκράτες. Οι τελευταίοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των επαφών στελεχών του, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα, με Ισπανούς, Ιταλούς αλλά κυρίως Γάλλους σοσιαλιστές, έδειχνε ενδιαφέρον για στενότερη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES).

«Μας είχε δημιουργηθεί η εντύπωση», είπε στην «Κ» στέλεχος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών, «ότι λόγω της εκδηλωμένης πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για στενότερη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και των πιέσεων, κυρίως των Γάλλων, να αποκτήσει και συγκεκριμένη μορφή αυτή η συνεργασία, ο κ. Τσίπρας θα επεδίωκε συνεργασία είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με το ΠΟΤΑΜΙ, καθώς έτσι θα είχε και μεγαλύτερη πλειοψηφία από εκείνη που έχει σήμερα. Αλλά το ότι αποφάσισε να συμμαχήσει ξανά με τον κ. Καμμένο λέει για εμάς πολλά…».

Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται ότι μονοπώλησαν σχεδόν –τουλάχιστον στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα– την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τον Μάρτιν Σουλτς να μη μπορεί να κρύψει τη μάλλον οργισμένη απορία του. Ο κ. Σουλτς θέλησε να κλείσει και την πόρτα σε επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν παρόμοια περιθώρια.

Σε ό,τι αφορά τα ονόματα των υπουργών, ιδιαίτερα των οικονομικών υπουργείων, δεν αποτέλεσαν έκπληξη για το Βερολίνο. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει κρίσιμο σημείο το πρόβλημα της «ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων». Στο Βερολίνο, όπως και στις Βρυξέλλες, δεν αρκεί η διαβεβαίωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο, αλλά μην περιμένετε από εμάς να το υιοθετήσουμε κιόλας». Δεν είναι σαφές στους συνομιλητές της «Κ» πώς «θα γυρίσει η χώρα στην ανάπτυξη «χωρίς την υιοθέτηση του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή