«Ρουβίκωνας» στην παρουσίαση βιβλίου της κ. Παπανδρέου

«Ρουβίκωνας» στην παρουσίαση βιβλίου της κ. Παπανδρέου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκαιρη αναστάτωση προκάλεσε η εισβολή κρανοφόρων στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το βιβλίο «Ερωτας και Εξουσία» της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Οι περίπου δέκα κρανοφόροι, μέλη της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», αναποδογύρισαν τραπεζάκια στην είσοδο του κατάμεστου καφέ, φώναξαν ειρωνικά συνθήματα προς τον Θεόδωρο Πάγκαλο, που είχε μόλις πάρει τον λόγο, και πέταξαν φέιγ-βολάν με συνθήματα κατά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Μετά από λίγα λεπτά, αποχώρησαν.

Ο κ. Πάγκαλος επανέφερε το πλήθος σε ηρεμία και μίλησε στη συνέχεια για τις «δύο ιστορίες» που περιλαμβάνει το βιβλίο. Πέρα από την ιστορία μιας γυναίκας «που ερωτεύθηκε παράφορα έναν άνδρα» υπήρχε η δεύτερη, την οποία χαρακτήρισε «συγκλονιστική και δραματική»: της προοδευτικής Αμερικανίδας που ακολουθεί τον άνδρα που αγάπησε σε μια χώρα που δεν γνωρίζει και η οποία κυριαρχείται από τη «λογική του μικροαστού».

Ο πρώην υπουργός, αναλύοντας τον ελληνικό μικροαστισμό με σαφή μηνύματα για το σήμερα, θυμήθηκε πώς απέρριψε ο Παπανδρέου την πρότασή του για δημοψήφισμα με σκοπό την έξοδο από την ΕΟΚ («αν πίστευαν αυτά που τους λέγαμε περί εξόδου, δεν θα μας ψήφιζαν ποτέ»). Εξήρε τους αγώνες της Μαργαρίτας Παπανδρέου για την ισότητα των φύλων, σημειώνοντας ότι οι προοδευτικές αλλαγές που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ «φέρουν τη σφραγίδα της» και ότι είναι η μόνη σημαντική κληρονομία της περιόδου εκείνης που άντεξε αλώβητη στον χρόνο. Οσο για την προσωπική του σχέση με τον φεμινισμό, διηγήθηκε μια τραυματική εμπειρία που είχε σε φεμινιστικό συνέδριο στο Παρίσι, όταν μαζί με τον Νίκο Πουλαντζά οι ριζοσπάστριες φεμινίστριες τους πέταξαν με αποδοκιμασίες από την αίθουσα.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, αναδεικνύοντας το έργο της Μαργαρίτας Παπανδρέου για την απελευθέρωση των γυναικών, αλλά και για την ειρήνη, ο Σωτήρης Μουσούρης, πρώην αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ, η παλιά της συνεργάτιδα της, Αμαλία Σκέπερς και η ακτιβίστρια Φωτεινή Σιάνου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Νίκος Παπανδρέου, που προλογίζει και το βιβλίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή