Αυστηρό μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη προς συνδικαλιστές

Αυστηρό μήνυμα Κυρ. Μητσοτάκη προς συνδικαλιστές

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προστακτική «Σταματήστε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το πρωί της Παρασκευής αυστηρό μήνυμα προς τους συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών να πάψουν να «τιμωρούν» τους πολίτες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Πειραιώς δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση, που είναι «απούσα» από την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Η απεργία, όμως, ήταν μια ευκαιρία για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς να θυμίσει το μότο της «κοντά στον πολίτη» και, πάντως, κοντά στους πολλούς και όχι στους ολίγους και στα συμφέροντα ειδικών επαγγελματικών ομάδων που δρουν εις βάρος των πολλών. Και ταυτόχρονα να επαναλάβει ότι επιβάλλονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Τη θέση αυτή ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει και από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, διαμηνύοντας ταυτόχρονα –και με αιχμή τις αλλαγές στα εργασιακά που βρίσκονται εδώ και μήνες στο διαπραγματευτικό τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών– ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων. Eκρινε δε σκόπιμο να την υπενθυμίσει σχολιάζοντας χθες, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει και «καμία απεργία να μην αποφασίζεται αν δεν έχει τη στήριξη του 50% + 1 των εργαζομένων». Στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε στους απεργούς ότι με τη στάση τους δεν τιμωρούν την κυβέρνηση, αλλά τους πολίτες «που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε».

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. καταψήφισε το άρθρο 31 για τις σταθερές συγκοινωνίες, που έφερε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, όμως, που διαμηνύει ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, την οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να τις εντάξει στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, επιμένει ότι το κοινωνικό, ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της απεργίας είναι δυσβάστακτο. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους παρά το γεγονός ότι η σχετική τροπολογία έχει ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάνεται ως πρόβλεψη στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ.

Προηγουμένως, ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Καραμανλής θύμιζε ότι η Ν.Δ., είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει σταθεί απέναντι στις κινητοποιήσεις, συνέπεια των οποίων είναι η ταλαιπωρία των πολιτών. «Οι επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς, ανεξαρτήτως της ορθότητας των προβαλλομένων επιχειρημάτων από την πλευρά των εργαζομένων των ΣΤΑΣΥ, δεν αποτελούν εξαίρεση», σημείωνε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προκαλεί την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού με την απουσία της, καθώς και ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις αστικές συγκοινωνίες σε απαξίωση.

Λήξαν το θέμα Μεϊμαράκη

Την ίδια ώρα, λήξαν θεωρείται –μέχρι νεωτέρας– από την Πειραιώς το επεισόδιο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που προκάλεσε κάποιες αναταράξεις. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Φωκίδα, όπου περιόδευσε χθες, απηύθυνε νέο προσκλητήριο σε όσους δεν ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. «Σκοπός μας δεν είναι να απευθυνθούμε μόνο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ο δικός μου σκοπός είναι να ενώσω όλους τους Ελληνες σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγούμε από το αδιέξοδο», ήταν το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, με αφορμή τη σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς φορείς της Φωκίδας, επανέλαβε το δικό του «πιστεύω» στην υγιή επιχειρηματικότητα και την «αποποινικοποίησή» της στη συνείδηση του Ελληνα, υπογραμμίζοντας ότι θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων, αλλά αναμένει σε ανταπόδοση τη φορολογική συμμόρφωση. Πρόσθεσε, ωστόσο, την ανάγκη να συνδεθεί η ανάπτυξη με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στους πιο αδύναμους και θύμισε τη θέση της Ν.Δ. «φανατικά υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή