ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eναλλακτικό σχέδιο εξετάζει η κυβέρνηση για τα σκουπίδια

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Από βαλίτσες μέχρι χριστουγεννιάτικα δένδρα μπορεί να βρει κανείς στις «μικρές χωματερές» που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε απόφαση των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα να τερματίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους προσβλέπει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ενεργοποιήσει το plan Β, καθώς οι κίνδυνοι από τη συσσώρευση σκουπιδιών, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας από σήμερα επιτάσσουν τη λήψη μέτρων. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και οι δυνατότητες που υπάρχουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που διογκώνει το κλίμα δυσαρέσκειας των πολιτών. Αλλωστε, η κυβερνητική αισιοδοξία για λήξη των κινητοποιήσεων διαψεύστηκε ήδη δύο φορές, μία το περασμένο Σάββατο, μετά τη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και, κυρίως, μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ προχθές.

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες, όσον αφορά τις εναλλακτικές που έχει εξετάσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, κυβερνητικό στέλεχος δηλώνει με σαφήνεια ότι οι εναλλακτικές που η κυβέρνηση διαθέτει είναι «η Δικαιοσύνη και ο στρατός». Ουσιαστικά στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υφίσταται πλέον η νομοθεσία που θα επέτρεπε την επίταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι ακόμη και αν η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν ενεργή δεν επρόκειτο ποτέ να αξιοποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση, προσβλέπουν σε ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης σε αυτή την κατεύθυνση. Σε μιας μορφής επίταξη των εργαζομένων με δικαστική εντολή, υπό την απειλή που συνιστά για τη δημόσια υγεία η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και, παράλληλα, για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, στην έξοδο οχημάτων και στρατιωτικού προσωπικού για την αποκομιδή απορριμμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πολιτεία «αναλόγως με τις εξελίξεις, θα χρησιμοποιήσει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς μηχανισμούς, ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία».

Πολιτική αντιπαράθεση

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την απεργία και τη συνακόλουθη μη αποκομιδή των απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει τουλάχιστον επιμερισμό της ευθύνης, προκειμένου να μειώσει το πολιτικό κόστος από την αντίδραση των πολιτών στη δραματική καθημερινότητα που βιώνουν. Να μειώσει, επίσης, τον αντίκτυπο της αρνητικής έκβασης που είχε η πρωθυπουργική παρέμβαση για επίλυση του θέματος, η οποία αποδείχθηκε ατελέσφορη. Ετσι, ο κ. Τζανακόπουλος επέρριψε στη ΔΑΚΕ, την προσκείμενη στη Ν.Δ. συνδικαλιστική παράταξη των εργαζομένων στην καθαριότητα, την ευθύνη για τη συνέχιση της απεργίας και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η απεργία δεν αφορά πλέον την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά την πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της Ν.Δ., ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ότι η Ν.Δ. έχει προτείνει συγκεκριμένη λύση και κάλεσε τους εργαζομένους «να γυρίσουν στη δουλειά τους, γιατί προέχουν η υγεία και η ασφάλεια του λαού μας». Πηγές της Ν.Δ., αναφορικά με τις κατηγορίες της κυβέρνησης για τη στάση της ΔΑΚΕ, αναφέρουν ότι η παράταξη εκπροσωπείται στην ηγεσία της ΠΟΕ - ΟΤΑ με δύο μέλη σε σύνολο 11 και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθορίσει την απόφαση που θα ληφθεί.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ