ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Καμμένου σε Ερντογάν για τους Ελληνες αξιωματικούς

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μιαν εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, περιέγραψε νωρίτερα απόψε από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.

Με επίκεντρο αφενός τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της γείτονος, και αφετέρου την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ειδικά στο Αιγαίο, ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα μίλησε με ιδιαιτέρως σκληρούς τόνους και προσωπικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου εξαιτίας της δραστηριότητας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμενων – τις οποίες πάντως χαρακτήρισε «απελπιστική», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και σε όχι και τόσο ευοίωνες προοπτικές όσον αφορά τους δύο Ελληνες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος έκανε κατ’ αρχήν λόγο για «προσχεδιασμένο» εκ μέρους της Αγκυρας επεισόδιο, που οδήγησε σε σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών. Σημείωσε ότι «τώρα δεν μπορούν να τους ρίξουν καμία μεγάλη καμπάνα γιατί δεν βρήκαν τίποτα», ωστόσο σε ερώτηση για το «χειρότερο σενάριο», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μνημόνευσε την κινηματογραφική ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου», που ήταν εφιαλτικό για κρατούμενο σε τουρκικές φυλακές: «Αν δεις το Εξπρές του Μεσονυχτίου θα δεις ότι κι αυτόν που ρίξαν στις φυλακές τους, του έφτιαχναν συνέχεια κατηγορίες. Εκεί δεν λειτουργεί τίποτα δημοκρατικά».

Οταν, εν μέσω αυτού του πλαισίου, ρωτήθηκε αν υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας με την Αγκυρα, ο κ. Καμμένος απάντησε: «Τι κανάλι επικοινωνίας; Εδώ μιλάμε για τον Ερντογάν που βγαίνει και βρίζει δημόσια πια, τις ΗΠΑ, τον Νετανιάχου. Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί εντελώς. Τι να επικοινωνήσεις»; Και λίγο αργότερα: «Σε μια χώρα που δεν υπάρχουν δικαστήρια και που η Δικαιοσύνη λειτουργεί με εντολές του Σουλτάνου, μπορεί να κρατήσει (ενν. η κράτηση των δύο) και 15 χρόνια η ιστορία. Στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις. Είναι αξιόπιστος συνομιλητής τώρα ο Ερντογάν»;

Σε άλλη ερώτηση, αυτή τη φορά για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο κ. Καμμένος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ότι υπάρχει μια ένταση, υπάρχει. Μπορεί αυτοί να θέλουν να προκαλέσουν, αλλά να ξέρετε ότι η κατάσταση των τουρκικών δυνάμεων είναι απελπιστική αυτή τη στιγμή. Το 80% των τεθωρακισμένων τους είναι διαλυμένα, το 60% των δυνάμεων τους σε προσωπικό, σε πιλότους κλπ. βρίσκεται εκτός στρατεύματος. Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι αυτή που περίμεναν. Στο Αφρίν υπήρχαν 3 νεκροί από Κούρδους. Ένας ο οποίος έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει μπορεί κάποια στιγμή να κάνει μια ενέργεια. Είμαστε σε ετοιμότητα». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να τσιμπήσουμε σε προσπάθεια δημιουργίας ενός επεισοδίου, αν παραβιάσουν εθνική κυριαρχία, θα απαντήσουμε όπως πρέπει. Δεν θα πάμε όμως να παίξουμε ένα παιχνίδι έντασης που αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν, χωρίς να υποχωρούμε από τις δικές μας θέσεις».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ