Απώλεις 0,51% για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α.

Απώλεις 0,51% για τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις αντιστάσεις που έδειξε το ελληνικό Χρηματιστήριο στο sell-off των διεθνών αγορών τις προηγούμενες ημέρες, «αυτονομήθηκε» τελικά και την Παρασκευή, αλλά αυτή τη φορά κόντρα στη σημαντική ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε στην Ευρώπη, μην καταφέρνοντας έτσι να επωφεληθεί από την αλλαγή του κλίματος, όσο και αν διαρκέσει αυτή. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης αν και προσπάθησε να διατηρηθεί πάνω από τις 650 μονάδες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, δέχθηκε στο τελευταίο μισάωρο και στις τελικές δημοπρασίες «επίθεση» από τους πωλητές, οι οποίοι «έσπασαν» έστω και κατά δύο σχεδόν μονάδες το επίπεδο στήριξης. Τα βέλη των πιέσεων στράφηκαν ιδιαίτερα στις τράπεζες, με τη Eurobank να σημειώνει απώλειες 3,12% και την Alpha Bank να κλείνει στο -2,9%, αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 648,71 μονάδες, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,46%, η μεσαία κεφαλαιοποίηση έκλεισε στο +1,12%, ο τραπεζικός σημείωσε πτώση 2,59% στις 475,78 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,23 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,93% και ο τραπεζικός στο +1,57%.

Η μεταβλητότητα των ξένων αγορών ανέκοψε το ανοδικό τραπεζοκεντρικό κρεσέντο της εγχώριας αγοράς, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Στη φάση των πιέσεων στις ξένες αγορές το Χ.Α. κινήθηκε με ψυχραιμία και κράτησε μεγάλο μέρος από το πρόσφατο ανοδικό ράλι. Σε αυτό συνέβαλαν και η συμπαθητική ροή νέων από το ΑΕΠ, η ελαστικότερη υιοθέτηση πολιτικών αναγνώρισης των προβλέψεων σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η αποδοχή από την Ε.Ε. της πρότασης για την μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Το διάστημα που μεσολαβεί ώς το τέλος της χρονιάς έχει πάντως κάποια νέα που θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στις αγορές. Σημείο αναφοράς είναι η συνεδρίαση της Fed τη μεθεπόμενη εβδομάδα στις 19 Δεκεμβρίου, στην οποία θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα ως προς το ύψος των αυξήσεων των επιτοκίων στο οποίο θα προχωρήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη χρονιά. Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 13 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ θα δώσει το δικό της μήνυμα για την επόμενη χρονιά με τους επενδυτές να εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα λήξης του QE. Οι δύο επόμενες εβδομάδες δεν θα είναι καθόλου αδιάφορες και πιθανότατα να συντηρήσουν το κλίμα των μεγάλων κινήσεων στο εξωτερικό κόντρα στην παραδοσιακά άνευρη εποχικότητα των Χριστουγέννων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή