ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Κινητικότητα για το Μουντιάλ του 2030

kinitikotita-gia-to-moyntial-toy-2030-2300953

Ολοένα και ενισχύεται η βασικότερη υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2030, καθώς στην τριπλέτα της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Παραγουάης προστέθηκε πλέον και η Χιλή στην κοινή διεκδίκηση από τις τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής της διοργάνωσης που σκοπεύει να ζητήσει και η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Η διοργάνωση του 2030 έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς τη χρονιά εκείνη θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη το 1930 στην Ουρουγουάη, αποκλειστικά στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο.

Οι Ουρουγουανοί έχουν από καιρό εκδηλώσει τη σφοδρή επιθυμία τους να εορτάσουν το ιωβηλαίο του Μουντιάλ στην πατρίδα τους, ωστόσο το γεγονός ότι η διοργάνωση έχει μεγαλώσει λίγο από τότε που τη φιλοξένησαν, με 48 ομάδες το 2030 αντί των 13 που είχε το πρώτο Μουντιάλ, συμφώνησαν με την Αργεντινή για συνυποψηφιότητα. Λίγο αργότερα προστέθηκε και η Παραγουάη, ενώ πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε τη συμφωνία με τις τρεις άλλες χώρες για κοινή υποψηφιότητα και των τεσσάρων κρατών. Η Χιλή είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, είναι κάτοχος του Κόπα Αμέρικα (νικήτρια το 2015 και το 2016) και στην υποψηφιότητα των τριών γειτόνων της προσθέτει την υγιή της οικονομία, με διαφορά την καλύτερη της συγκεκριμένης περιοχής. «Μετά το Μουντιάλ του ’62, η Χιλή θα έχει μια νέα ευκαιρία», έγραψε στο Twitter ο κ. Πινιέρα. Η νοτιοαμερικανική υποψηφιότητα είχε δεχθεί σοβαρό πλήγμα τον Νοέμβριο λόγω της αδυναμίας της Αργεντινής να φιλοξενήσει εν ειρήνη τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς. Η προσθήκη της Χιλής, όμως, αλλάζει ξανά το κλίμα υπέρ της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2028 και το Μουντιάλ του 2030. Επιπλέον υποψηφιότητα για το ’30 αναμένεται να θέσουν οι τέσσερις χώρες των βρετανικών νήσων (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλλία και Ιρλανδία), το Μαρόκο (ξανά) είτε με την Αλγερία και την Τυνησία είτε με την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ γίνεται λόγος και για κοινή υποψηφιότητα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα.