Ξεκίνημα με αύρα από Σαϊτάμα

Ξεκίνημα με αύρα από Σαϊτάμα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΝΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Καθιερωμένη και κρίσιμη ομιλία προπονητή στα αποδυτήρια, προθέρμανση στο παρκέ, ανάκρουση εθνικών ύμνων των ομάδων Ελλάδας και Μαυροβουνίου και αμέτρητες ευχές για καλή τύχη. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ θα βρεθεί σήμερα στις 15.00 στην αφετηρία του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην πόλη Νανζίνγκ της Κίνας, με «ιερό» στόχο την επιστροφή της στην ελίτ.

Η ελληνική πρεμιέρα θα έχει δυνατή «αύρα» από την ιστορικότερη νίκη του ελληνικού μπάσκετ και μπορεί ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος να είναι ο μοναδικός «κρίκος» σε ένα κενό 13 χρόνων, όμως στο ξημέρωμα της 1ης Σεπτεμβρίου, εδώ στη Νανζίνγκ, οι διεθνείς παίκτες και όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι μνημονεύουν τη νίκη της επίσημης αγαπημένης στη Σαϊτάμα, κόντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους σταρ του ΝΒΑ, με το επιβλητικό 101-95.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» και η νικηφόρος αρχή της ελληνικής ομάδας είναι το ζητούμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποτελέσει πανάκεια για τη μελλοντική διαδρομή της στην διοργάνωση. Η τραυματική εμπειρία του προηγούμενου Μουντομπάσκετ, πριν από πέντε χρόνια στην Ισπανία, υπάρχει στη σκέψη των διεθνών παικτών και του Θανάση Σκουρτόπουλου, καθώς η Ελλάδα πέτυχε πέντε νίκες στον όμιλο και αποκλείσθηκε στον πρώτο νοκ αουτ αγώνα της φάσης των «16» από τη Σερβία. Περασμένα αλλά όχι και ξεχασμένα, αφού πρέπει να λειτουργήσουν ως «πυξίδα» για τη συνέχεια.

Η… λαχτάρα του τραυματισμού του Σλούκα ανήκει στο παρελθόν, η πληρότητα στη σύνθεση της ελληνικής 12άδας επιτεύχθηκε χωρίς άλλη απώλεια και άπαντες δηλώνουν έτοιμοι και ανυπόμονοι για την έναρξη του Παγκοσμίου κόντρα στο Μαυροβούνιο, που βρίσκεται στη θέση του αουτσάιντερ.

Η Εθνική είναι αναμφίβολα το φαβορί, πρέπει να αποδείξει στο παρκέ ότι μπορεί να διαχειριστεί ψυχολογικά αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τα ονόματα του σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, Νίκολα Βούτσεβιτς, και του Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς της Βαλένθια ξεχωρίζουν στη δωδεκάδα του Μαυροβουνίου. Η περιφερειακή γραμμή του και η ευχέρεια στο μακρινό σουτ από τους περισσότερους παίκτες του εγκυμονεί τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ελληνική άμυνα. Η αυλαία του ομίλου θα σηκωθεί στις 11.00 με το παιχνίδι Νέας Ζηλανδίας – Βραζιλίας.

Ημιτελικά και Ολυμπιακοί

O δρόμος της Εθνικής προς την προημιτελική φάση του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα είναι στρωμένος από… μετάξι. Ο στόχος εισόδου στις οκτώ καλύτερες ομάδες αποτελεί το πρώτο βήμα πριν από τον πρώτο, νοκ αουτ αγώνα των προημιτελικών. Η πιο ευνοϊκή συνθήκη πρόκρισης της Εθνικής στα προημιτελικά είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης του 6ου ομίλου στη Νανζίνγκ. Στην ειδική βαθμολογία του νέου ομίλου στη Σενζέν, η Ελλάδα θα παίξει δύο αγώνες με τις ισάριθμες πρώτες ομάδες του πέμπτου ομίλου (πιθανότατα ΗΠΑ και Τουρκία ή Τσεχία) και, εφόσον μεταφέρει τρεις νίκες, θα χρειαστεί τουλάχιστον μία νίκη για να προκριθεί στα προημιτελικά, ως δεύτερη και αν θεωρήσουμε ότι οι ΗΠΑ νικήσουν το εθνικό συγκρότημα. Σε αυτή την πιθανή εξέλιξη, θα καταλάβει τη δεύτερη θέση και στον προημιτελικό της Σανγκάης και θα τεθεί απέναντι στην πρώτη ομάδα του ομίλου που θα συγκροτήσουν, ως επικρατέστερες για πρόκριση από την πρώτη φάση, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία ή η Λιθουανία.

Η κρίσιμη πεντάδα

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η Εθνική δεν φτάσει στη ζώνη των μεταλλίων, η συμμετοχή στα προημιτελικά θα της δώσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την πέμπτη θέση της τελικής κατάταξης (θέσεις 5-8), που θα της εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020, αν στην πρώτη τετράδα υπάρχει μόνο μία εθνική ομάδα από την Ευρώπη. Αν υπάρχουν δύο ευρωπαϊκές ομάδες, η Ελλάδα θα παίξει σε προολυμπιακό τουρνουά.

Η τελική κατάταξη του Μουντομπάσκετ θα δώσει οκτώ απευθείας προκρίσεις στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, με δύο εθνικές ομάδες της Ευρώπης, δύο της Αμερικής, μία από την Ασία, μία από την Ωκεανία και μία από την Αφρική, οι οποίες θα καταλάβουν τις υψηλότερες θέσεις από τα άλλα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των ηπείρων τους.

Δηλαδή, αν στην πρώτη τετράδα του Παγκόσμιου προκριθούν τρεις εθνικές ομάδες της Ευρώπης ή άλλης ηπείρου, οι δύο που θα καταταγούν ψηλότερα θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή