Ντόπινγκ: «Λουκέτο» και ευθύνες

Ντόπινγκ: «Λουκέτο» και ευθύνες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2004 εθεωρείτο το κορυφαίο εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στον κόσμο. Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) ανακάλεσε για έξι μήνες τη διαπίστευσή του. Οι προειδοποιήσεις, οι ερωτήσεις στη Βουλή και οι ενημερώσεις των επιστημόνων αποδείχθηκαν φωνή βοώντος εν τη ερήμω και, τώρα, τα δείγματα θα στέλνονται σε εργαστήρια στο εξωτερικό, κάτι που μεταφράζεται σε οικονομικό κόστος για τον αθλητισμό μας.

Από το 2016, η «Κ» είχε αναφερθεί σε ρεπορτάζ της στον γηρασμένο εξοπλισμό, στο ελάχιστο προσωπικό και στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργούσαν προβλήματα στο κάποτε καύχημα του επιστημονικού αθλητισμού μας.

Τον Ιανουάριο, με τον νόμο 4589/2019, άρθρο 50, αποφασίστηκε η ένταξη του εργαστηρίου ελέγχου ντόπινγκ στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», αλλά η κοινή υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο νόμος να παραμείνει ανενεργός. Τον Ιούλιο διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές και η νέα αθλητική αρχή δρομολόγησε το θέμα, αλλά, όπως φαίνεται, το… τρένο είχε φύγει. Από τη στιγμή που θα ανακληθεί η άδεια του εργαστηρίου, οι δειγματοληψίες θα αποστέλλονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια στο εξωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος της ανάλυσης θα είναι πιο ακριβό από εκείνο που υπήρχε στο ΟΑΚΑ, ενώ σε αυτό θα προστίθεται και το κόστος της μεταφοράς. Με δεδομένο ότι η προσεχής χρονιά θα είναι ολυμπιακή, ο ελληνικός αθλητισμός είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το… μάρμαρο.

Το υφυπουργείο Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται με σφοδρότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφήμισε τη χώρα μας και στα ζητήματα ντόπινγκ» και κατηγορώντας τον για «πρωτοφανή και απαράδεκτη, επί 12 μήνες, κωλυσιεργία», με τον Λ. Αυγενάκη να δηλώνει: «Οι ενέργειες για τη “θεραπεία” της άρσης πιστοποίησης του “Εργαστηρίου του ΟΑΚΑ”, αλλά και για την αναβάθμιση του ΕΣΚΑΝ, όπου μέσα στις επόμενες ημέρες συγκροτείται και το επιστημονικό τμήμα, με διακεκριμένους επιστήμονες, συνεχίζονται με εντονότατους ρυθμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή