Ολυμπιακή φλόγα: Παράδοση χωρίς… παραλαβή

Ολυμπιακή φλόγα: Παράδοση χωρίς… παραλαβή

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον… πάγο τοποθετεί όλες τις προσεχείς αθλητικές διοργανώσεις η νόσος του κορωνοϊού. Διεθνείς διοργανώσεις ακυρώνονται ή αναβάλλονται, για πρώτη φορά σταμάτησε η ολυμπιακή λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους και άγνωστο παραμένει πώς θα παραλάβουν τη φλόγα οι Ιάπωνες, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι του αθλητισμού πιστεύουν ότι θα αναβληθούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.

Στην Ελλάδα, οι ιθύνοντες της κολυμβητικής ομοσπονδίας ανέστειλαν μέχρι τις 23/5 την ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών τους, οι οποίοι θα ακολουθήσουν την προτροπή «Μένουμε σπίτι». Οι αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν εξαιρεθεί από την ΚΥΑ που επιβάλλει την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας, μεταξύ άλλων, και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος, όμως, σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε να σταματήσει η προετοιμασία των αθλητών της από όλα τα αθλήματά της (πόλο, κολύμβηση, καταδύσεις, καλλιτεχνική κολύμβηση) μέχρι και τις 23 Μαρτίου.

«Η ραγδαία εξάπλωση και τα συνεχόμενα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας καθιστούν την υγεία των αθλητών/τριών και των προπονητών τους πρωτεύον ζήτημα, που ξεπερνά το αθλητικό πλαίσιο ακόμη και της προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΚΟΕ. Αντίθετα, η ομοσπονδία του τένις ζήτησε να ανοίξουν γήπεδα προκειμένου να προπονούνται ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς έχουν σταματήσει να διεξάγονται και οι αγώνες τένις. Η ομάδα του Τσιτσιπά θα προπονείται στη Γλυφάδα και της Σάκκαρη στον Ομιλο Αντισφαίρισης Αθηνών. Και στις δύο περιπτώσεις θα απαγορεύεται η προσέλευση θεατών και θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο των προπονητικών τιμ των αθλητών.

Ο COVID-19 έπληξε και τη λαμπαδηδρομία. Για πρώτη φορά από το 1936 διεκόπη η oλυμπιακή λαμπαδηδρομία. Η φράση «This is Sparta» του Τζέραλντ Μπάτλερ έριξε στη Λακωνία και την… αυλαία της λαμπαδηδρομίας. Οι χιλιάδες θεατές που βρέθηκαν στη Σπάρτη για να δουν τον Σκωτσέζο ηθοποιό, τον Λεωνίδα της ταινίας «300», ανάγκασαν την Ολυμπιακή Επιτροπή να ακυρώσει την υπόλοιπη λαμπαδηδρομία προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Ο κορωνοϊός, όμως, θα δημιουργήσει προβλήματα και στην παράδοση της φλόγας στους Ιάπωνες. Οσοι έρχονται από το εξωτερικό θα παραμένουν σε καραντίνα, κι έτσι οι εκπρόσωποι της ιαπωνικής Οργανωτικής Επιτροπής δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις 19 Μαΐου στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να την παραλάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή βρίσκεται σε συζήτηση με την ιαπωνική πρεσβεία και εξετάζεται το σενάριο να παραλάβει το φως της Ολυμπίας εκπρόσωπος της πρεσβείας, ο οποίος θα το παραδώσει στους διοργανωτές.  

Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ιθυνόντων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με εκπροσώπους των παγκοσμίων ομοσπονδιών. Μέχρι τώρα έχει προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 80% των αθλητών και η ηγεσία της ΔΟΕ φέρεται αποφασισμένη να διεξαχθούν οι Αγώνες με όσους έχουν προκριθεί, ενώ το 20% θα συμπληρωθεί από την παγκόσμια κατάταξη των αθλημάτων. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δεν θα έχει μεγάλη αποστολή διότι μέχρι τώρα έχουν προκριθεί 26 αθλητές και αθλήτριές μας. Από την παγκόσμια κατάταξη θα προκριθούν κάποιοι αθλητές του στίβου, του τζούντο κ.λπ. αλλά θα μείνουν εκτός κορυφαίοι εκπρόσωποί μας όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Ελένα Χατζηλιάδου κ.ά.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πραγματοποιεί συνεχώς τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους του αθλητισμού και της Οργανωτικής Επιτροπής της Ιαπωνίας. Σχεδόν όλα τα προολυμπιακά τουρνουά έχουν αναβληθεί ή μεταφερθεί για τον Ιούνιο. Τελική ημερομηνία για την επίτευξη των ορίων είναι η 30ή Ιουνίου και οι Αγώνες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου.

Στη ΔΟΕ πλέον όλες οι συζητήσεις πραγματοποιούνται με τηλεδιασκέψεις, οι εργαζόμενοι δουλεύουν από τα σπίτια τους, ενώ έκλεισε και το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή