Eίναι εφικτή η επανεκκίνηση;

Eίναι εφικτή η επανεκκίνηση;

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετάβαση από την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας, επαγγελματικής και ερασιτεχνικής σε όλα τα σπορ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στην επανέναρξη προπονήσεων και αγώνων, θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην τελευταία κλίμακα άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων. Μπορεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο να κάνουν σχέδια επί… υγειονομικών αχαρτογράφητων πλάνων για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του πρωταθλήματος (μεθαύριο θα συνεδριάσει η διοίκηση της Superleague 1), αλλά είναι βέβαιο ότι οι κίνδυνοι εμφάνισης νέων κρουσμάτων δεν πρόκειται να εξαλειφθούν. Η σωματική επαφή και η κοντινή αναπνευστική απόσταση των παικτών, λόγω της τεχνικής φύσης του ποδοσφαίρου και πολύ περισσότερο του μπάσκετ που διεξάγεται σε κλειστά γήπεδα και παίζεται με… άπειρες φάσεις επαφής των σωμάτων και των προσώπων σε άμυνα και επίθεση, προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες για την απόφαση που θα πάρουν και υπολογίζεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο Ιουνίου. Οι καθηγητές-λοιμωξιολόγοι κ. Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Σύψας αναλύουν στην «Κ», με τα τωρινά δεδομένα της πανδημίας, τις πιθανότητες μόλυνσης των παικτών, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο παρουσίας θεατών στις εξέδρες.

«Η τεχνική του κάθε σπορ το καθιστά λίαν περίπλοκο για την πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού, λόγω των κοντινών αναπνοών και του ιδρώτα, φυσικά, όταν υπάρχει και η επαφή σε κάθε πιθανό σημείο των σωμάτων και κυρίως στα χέρια και στα πόδια. Σε καμία περίπτωση, στη συγκεκριμένη χρονική φάση, δεν μπορεί να υπάρξει εξάλειψη κινδύνων μεταδοτικότητας. Μόνο ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός μετάδοσης. Τα μοριακά τεστ PCR στους παίκτες, πριν από τους αγώνες, αποτελούν μια αξιόπιστη επιλογή πρόβλεψης, καθώς ανιχνεύουν στο σώμα ενός ανθρώπου το γενετικό υλικό του ιού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη COVID-19. Το αποτέλεσμα, όμως, δεν μπορεί να είναι απόλυτο σε βάθος χρόνου, γιατί ύστερα από δύο-τρία παιχνίδια, μπορεί το νέο τεστ του ίδιου παίκτη να είναι θετικό κι ας ήταν αρνητικά τα προηγούμενα. Εχει αξιοπιστία, όμως, σε μεγάλο ποσοστό και η μοριακή αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση πραγματικού χρόνου. Θα μπορεί να γίνει και το τεστ αντισωμάτων, αλλά πιστεύω ότι θα έχει νόημα, γιατί θα είναι πολύ μικρή η άνοση» υποστηρίζει ο κ. Γώγος και συνεχίζει: «Το θετικό στοιχείο μέχρι τώρα στην εξέλιξη της πανδημίας είναι η επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι όποιος είναι ασυμπτωματικός, έχει μικρή δυνατότητα μετάδοσης και θα πρέπει να υπάρξει παρατεταμένη επαφή δεκαπέντε λεπτών και παραπάνω για να μεταδώσει τον ιό, αν υπάρχει στον οργανισμό του. Αυτή η εκτίμηση σε συνδυασμό με αρνητικά αποτελέσματα των τεστ στους παίκτες, μπορούν να βοηθήσουν στην τέλεση των αγώνων».

Για τον κ. Σύψα, η παράταση επανέναρξης αθλητικής δραστηριότητας προσδιορίζεται, μέχρι τις 15 Ιουνίου και στην ολική άρση των περιοριστικών μέτρων. «Εκτός του μοριακού τεστ, προσωπικά, υποστηρίζω περισσότερο το τεστ αντισωμάτων. Και τα δύο πρέπει να γίνονται μία ή δύο ημέρες πριν από τους αγώνες. Επειδή ακόμα μαθαίνουμε για τον νέο ιό, το πρόβλημα είναι το ποτέ δραστηριοποιείται στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο, το μοριακό τεστ μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Εννοείται και τα δύο τεστ θα αφορούν όλα τα μέλη των ομάδων και τους διαιτητές. Τα μαζικά events θα μας απασχολήσουν στην τελευταία κλίμακα ολικής άρσης των μέτρων. Η κατεύθυνση είναι να υπάρξει ολική άρση μέτρων, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ουδείς είναι απρόσβλητος, αλλά οι ηλικίες των αθλητών, όπως έχουν δείξει όλες οι στατιστικές της πανδημίας, παγκοσμίως, λειτουργούν ενθαρρυντικά, ώστε και αν κρούσματα να σημειωθούν, να ξεπεραστούν επιτυχώς για την υγεία τους».

Πίστωση χρόνου για τον αθλητισμό, δίνει και ο κ. Γώγος: «Είμαστε ακόμα, όμως, στη χρονική φάση που θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο απέναντι στον νέο ιό και αυτό επιτεύχθηκε με τα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα στον πληθυσμό. Δεν ξέρω πόσο επείγον είναι να γίνουν αγώνες σε όλα τα σπορ. Και στον αθλητισμό, πρέπει να κερδηθεί χρόνος για να μην υπάρξει πισωγύρισμα, αφού αν υπάρξει κρούσμα, μετά την έναρξη της αθλητικής δραστηριότητας, θα πρέπει να επιβληθεί νέο διάστημα καραντίνας 14 ημερών και νέα τεστ, φυσικά σε όλες τις ομάδες. Παράλληλα, εκτιμώ ότι οι οργανισμοί αθλητών αναμένεται να αντεπεξέλθουν θετικά σε πιθανή προσβολή τους από τον κορωνοϊό. Στον μαζικό αθλητισμό και σε ηλικίες παιδιών από οκτώ έως 18 ετών, επίσης, τα κρούσματα έχουν το χαμηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την πανδημία για την μετάδοση της νόσου και των πιθανοτήτων να νοσήσουν τα ίδια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή