Επιστροφή και επαναξιολόγηση

Επιστροφή και επαναξιολόγηση

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεστ ανίχνευσης COVID-19, θερμομέτρηση, ιατρικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικό χεριών και ατομική ευθύνη: αυτά είναι κάποια από τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στον αθλητισμό μας στην εποχή της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Από σήμερα οι κορυφαίοι αθλητές θα επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους και η υγειονομική επιστημονική επιτροπή του υφυπουργείου Αθλητισμού θα εκτιμήσει τα δεδομένα που θα προκύψουν και από αυτά θα κριθούν τα επόμενα βήματα. Οι επιστήμονες θα δώσουν το πράσινο φως και για την έναρξη των πρωταθλημάτων στα ομαδικά αθλήματα, εφόσον το αποφασίσουν οι διοργανώτριες αρχές, αλλά χωρίς θεατές στις κερκίδες. Σήμερα επιστρέφουν στις προπονήσεις και οι ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λιγκ 1.

Το πρώτο αθλητικό βήμα μπορεί να γίνει σήμερα αλλά, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμούς Λευτέρης Αυγενάκης σε μια μαραθώνια τηλεσυνέντευξη Τύπου που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Κατά τη διάρκειά της, τόσο ο υφυπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και τα μέλη της υγειονομικής επιστημονικής επιτροπής του υφυπουργείου αναφέρθηκαν στα στάδια που θα ακολουθήσουν την επανεκκίνηση του αθλητισμού, στα μέτρα που θα ληφθούν για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τόνισαν ότι οι ειδικοί θα έχουν τον πρώτο λόγο. «Ο ερασιτεχνικός και ο μαζικός αθλητισμός αποτελεί για εμάς προτεραιότητα», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Σήμερα, 121 κορυφαίοι αθλητές και 100 προπονητές θα βρεθούν σε 33 αθλητικά κέντρα, όπου έχουν αποσταλεί 15.000 μάσκες μιας χρήσεως, 15.000 γάντια, 700 λίτρα αντισηπτικού και 25 ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση εξ αποστάσεως. Σε όλα τα κέντρα υπάρχουν οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο. Οι αθλητές αθλημάτων χαμηλής επικινδυνότητας (τένις, σκοποβολή, ιππασία κ.λπ.) θα μπορούν να προπονηθούν σε ανοικτούς χώρους, ενώ οι αθλητές των μαχητικών αθλημάτων θα βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση με ατομική προπόνηση.

Σε ό,τι αφορά αθλήματα εξωτερικού χώρου, όπως τένις και γκολφ, οι αθλητές και οι αθλούμενοι θα μπορέσουν να ασκηθούν στα club τους, τα οποία θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν από σήμερα. Αντίθετα, στη στεριά θα μείνουν οι ιστιοπλόοι, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο στάδιο. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές του υγρού στίβου και του μπιτς βόλεϊ.

Στις προπονήσεις θα επιστρέψουν σήμερα και οι ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λιγκ 1. Η προπόνηση θα γίνεται σε ολιγομελή τμήματα και άγνωστο παραμένει πότε θα προπονηθούν όλοι μαζί. «Εβδομάδα με την εβδομάδα θα επαναξιολογούμε την κατάσταση. Θα παίξει ρόλο και ο βαθμός πειθαρχίας», υπογράμμισε ο ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς. Θα υπάρξουν περιοδικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον νέο κορωνοϊό και σε ποδοσφαιριστές. Εάν βρεθεί κάποιο θετικό δείγμα, θα ακολουθήσουν η διαδικασία της ιχνηλάτησης και η καραντίνα. Σε περίπτωση επανέναρξης του πρωταθλήματος, τα μεμονωμένα κρούσματα δεν θα επηρεάσουν τη διεξαγωγή του. Οι επιστήμονες επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση εάν την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες, αλλά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο. Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των πλέι οφ της SL σε 2-3 ουδέτερα γήπεδα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε πως, εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα το αρνηθούν καθώς προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της δημόσιας υγείας.

• Οι ημέρες της καραντίνας μπορεί να μην είχαν αθλητική δραστηριότητα αλλά περιελάμβαναν πολλές, εκτός αγωνιστικού χώρου, ενέργειες που θα βοηθήσουν στο αύριο του αθλητισμού μας. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα διεκδικήσουν την οικονομική ενίσχυση του αθλητισμού.

Μέσω του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά» πραγματοποιούνται δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας και έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.000 φιάλες αίμα, ενώ, μέχρι τώρα, τα έσοδα από τη δημοπρασία με ενθυμήματα αθλητών έχουν ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ.

• Το υφυπουργείο δημιουργεί μητρώο αθλητικών φορέων που έχουν ή μπορούν να λάβουν αθλητική αναγνώριση. Οσον αφορά τις εκλογές των ομοσπονδιών, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή