Το ESPN ψήφισε Τζόρνταν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «θρόνος» του κορυφαίου παίκτη όλων των εποχών στην 74χρονη ιστορία του ΝΒΑ, και κατά συνέπεια στο παγκόσμιο μπάσκετ, ανήκει στον Μάικλ Τζόρνταν, σύμφωνα με την ψηφοφορία των συντακτών του αμερικανικού αθλητικού τηλεοπτικού δικτύου ESPN. Με κριτήριο τους έξι τίτλους που κατέκτησε με τους Σικάγο Μπουλς σε δύο τριετίες (1991-1993 και 1996-1998), τις ισάριθμες βραβεύσεις του ως πολυτιμότερου παίκτη (MVP) των τελικών του ΝΒΑ, την πεντάκις ίδια διάκριση στην κανονική διάρκεια των πρωταθλημάτων, αλλά πρωτίστως το μεγαλειώδες θέαμα που πρόσφερε, το όνομα του M.J. είναι στην πρώτη θέση της λίστας με τους 74 κορυφαίους.

«Ο Τζόρνταν έγινε παγκόσμιο είδωλο εντός και εκτός παρκέ. Η λαμπρότητά του και στις δύο μεριές του παρκέ όρισε μια γενιά μπάσκετ και έφερε νέα στάνταρ στους παίκτες που ακολούθησαν τα βήματά του. Το παιχνίδι του ξεπέρασε το άθλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά το ESPN κατά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, που συνέπεσε χρονικά με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Last dance» στο Netflix.

«Αναμφισβήτητα ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ο GOAT (σ.σ.: Greatest Of All Time), όπως λένε οι Αμερικανοί. Είχε αστείρευτο ταλέντο, δούλεψε κάθε πτυχή του και τελειοποίησε κάθε αδυναμία του, είχε ατσάλινο χαρακτήρα ηγέτη και συνολικά άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Το έκανε ομορφότερο, συναρπαστικότερο και προσέλκυσε εκατομμύρια κόσμου να παρακολουθούν τις παραστάσεις που έδωσε. Αυτονόητα, ο Τζόρνταν επηρέασε εκατομμύρια παιδιά να δοκιμάσουν το μπάσκετ και να τον μιμηθούν», λέει ο προπονητής του Κολοσσού, Αρης Λυκογιάννης, ενώ ο συνάδελφός του Βασίλης Φραγκιάς υπερθεματίζει.

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη επιλογή για την πρώτη θέση από τον Τζόρνταν. Μπορεί στην πρώτη δεκάδα να “παντρεύονται” παίκτες που εκπροσωπούν διαφορετικές εποχές στο ΝΒΑ και το ίδιο το παιχνίδι να ήταν διαφορετικό, αλλά ο Τζόρνταν ήταν και παραμένει το απόλυτο. Γι’ αυτό υποστηρίζω, όπως και άλλοι, ότι ο αείμνηστος Μπράιαντ πλησίασε, αν όχι άγγιξε τον πρώτο των κορυφαίων. Ο επηρεασμός του αθλήματος από τον Τζόρνταν μπορεί να παρομοιάζεται με αυτόν που είχαν οι Beatles και οι Rolling Stones στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Οταν τον βλέπαμε, αναρωτιόμασταν αν είχε κάτι καλύτερο ή εντυπωσιακότερο να δείξει. Και είχε. Ανέβαζε τον πήχυ ακόμα πιο ψηλά. Οσο ζούμε δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι τέτοιο».

Αν, όμως, από την πρώτη θέση των καλύτερων παικτών στην ιστορία του ΝΒΑ ο Μάικλ Τζόρνταν απολαμβάνει την οικουμενική αναγνώριση της προσφοράς του στην εξέλιξη του μπάσκετ, για τις άλλες θέσεις της πρώτης δεκάδας εκφράζονται… ενστάσεις.

«Διαφωνώ καθέτως και οριζοντίως για τη συμμετοχή του Ντάνκαν στην πρώτη δεκάδα. Πολύ καλύτερος ο Ακίμ Ολάζοουν. Στην έβδομη θέση ο Μπερντ με την αξεπέραστη μπασκετική ευφυΐα προσποιήσεων και “θανατηφόρου” σουτ και χωρίς σωματικά προσόντα; Δεν θα ψήφιζα τον ΛεΜπρόν στη δεύτερη θέση, και ας είναι υπεραθλητής, γιατί δεν έχει την τεχνική του Μπράιαντ, ο οποίος είναι στην ένατη θέση, αντί στην πρώτη πεντάδα», καταλήγει ο Α. Λυκογιάννης, ενώ ο Β. Φραγκιάς διαφωνεί μόνο για τον Ντάνκαν: «Ο πιο βαρετός MVP, έλεγαν οι Αμερικανοί. Οι άλλες θέσεις, μετά την πρώτη, είναι η εκπροσώπηση άλλων δεκαετιών από σπουδαίους παίκτες στο άθλημα των ψηλών. Τζαμπάρ και Ράσελ δικαιωματικά βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις, ενώ θα ψήφιζα τουλάχιστον τρίτο, αν όχι δεύτερο, τον Μάτζικ Τζόνσον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή