Το κάζο της Μπαρτσελόνα και οι ειδικές συνθήκες

Το κάζο της Μπαρτσελόνα και οι ειδικές συνθήκες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πριν από το βράδυ της 14ης Αυγούστου του 2020, ρωτούσαμε οποιονδήποτε φίλαθλο, οπαδό ή ακόμη και τον ίδιο τον Λιονέλ Μέσι, πότε η Μπαρτσελόνα είχε δεχθεί οκτώ γκολ, σίγουρα θα γελούσαν όλοι… μέχρι δακρύων. Μα είναι δυνατόν η Μπαρτσελόνα να δεχθεί οκτώ γκολ; Κι όμως, αποδείχθηκε ότι το πάθημα της Βραζιλίας το 2014 στο Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά και ο διασυρμός της από τη Γερμανία με 1-7, δεν έγινε μάθημα.

Ετσι, ύστερα από το 12-1 από την Μπιλμπάο το 1931, το 8-2 από τη Ρεάλ το 1935, το 11-1 από τη Σεβίλλη του 1940, το 11-1 από τη Ρεάλ το 1943 και το 8-0 από τη Σεβίλλη το 1946 (συν κάτι «εξάρες» από τη Βαλένθια το ’62 και την Εσπανιόλ το ’51), ήρθε και η Μπάγερν να προσθέσει κι αυτή την υπογραφή της στις μαύρες σελίδες της ιστορίας των «μπλαουγκράνα» με ακόμη ένα εκκωφαντικό 8-2.

Αλλες συνθήκες τότε, άλλες τώρα, φυσικά, όμως η ποδοσφαιρική ιστορία έχει αποδείξει ότι με τους Γερμανούς δεν «παίζεις». Σε μία χρονιά κατά την οποία ολόκληρος ο πλανήτης και μοιραία οι ομάδες έχουν δοκιμαστεί αγωνιστικά και ψυχολογικά από την πανδημία, η Γερμανία έχει δύο κλαμπ στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει… δουλειά, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο, ειδικά όταν μιλάμε για ειδικές συνθήκες όπως τις φετινές με τα νοκ άουτ ματς χωρίς ρεβάνς, αλλά με εκπλήξεις. Οι Γερμανοί τόλμησαν και μπήκαν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις πρώτοι, αφήνοντας όλη την Ευρώπη να περιμένει το «πείραμά» της και βλέπουμε τις ομάδες της πιο έτοιμες (τους ίδιους καρπούς δρέπει και η Γαλλία που είχε διακόψει πολύ νωρίς το πρωτάθλημά της, με αποτέλεσμα η Λυών να «σκάσει» τη Σίτι στο τρέξιμο).

Παρ’ όλα αυτά, η Μπαρτσελόνα όπως και η Βραζιλία δεν είναι μαθημένες να αμύνονται απέναντι σε κανέναν. Ομως το βράδυ της 14ης Αυγούστου οι ρόλοι άλλαξαν: η Μπάγερν έστρωσε τον ιστό της και οι «μπλαουγκράνα» έπεσαν μέσα. Οσο περνούσε ο χρόνος, τα «πάντσερ» έτρεχαν περισσότερο, οι παίκτες των Καταλανών λιγότερο. Οσο προσπαθούσαν να αντισταθούν τόσο ο γερμανικός ιστός τους κατάπινε (είναι αξιοσημείωτο ότι σε ένα εννιάλεπτο [22΄, 28΄, 31΄] κι ένα επτάλεπτο [82΄, 85΄, 89΄] μπήκαν έξι γκολ της Μπάγερν). Πλέον, όλα είναι πιθανά στον καταλανικό σύλογγο. Οκτώ γκολ παθητικό εν έτει 2020, ακόμη κι από τη… μεικτή κόσμου, δεν χωνεύονται εύκολα.

Ο Ρόναλντ Κούμαν κέρδισε στο… σπριντ τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο και είναι από χθες ο διάδοχος του Σετιέν στον πάγκο των Καταλανών (μένει να σφραγιστεί η συμφωνία με την υπογραφή του συμβολαίου – πιθανότατα τριετούς), ενώ κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον παικτών όπως οι Σουάρεζ, Βιδάλ, Ράκιτιτς, ίσως και του ιδίου του Μέσι.

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται ήδη πέντε χρόνια μακριά από τον θρόνο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο σύλλογος πλήττεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα και στην ουσία η ομάδα ψάχνει περισσότερο να πουλήσει παρά να αγοράσει.

«Το κλαμπ είναι σάπιο στον πυρήνα, και αυτό ξεκινά από τη κορυφή», λέει χαρακτηριστικά ο Τύπος στην Ισπανία, βάλλοντας κατά του προέδρου, Γιόσεπ Μαρία Μπαρτομέου.

Οσο για την Μπάγερν; Η μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας από το 2013 βλέπει πλέον ορθάνοικτο τον δρόμο για την πρώτη κούπα της διοργάνωσης ύστερα από το 2013.

Απομένει να δούμε αν η ακούραστη Λυών θα της βάλει δύσκολα στον β΄ ημιτελικό κι αν η αποψινή μάχη της Παρί με τη Λειψία βγάλει μια αμιγώς γερμανική αναμέτρηση ή δικαιώσει το ρίσκο που πήραν οι λίγκες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή