«Τσουνάμι» αναβολών στον αθλητισμό των ΗΠΑ

«Τσουνάμι» αναβολών στον αθλητισμό των ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υψωμένη γροθιά και το μαύρο γάντι που φόρεσαν οι Αμερικάνοι Ολυμπιονίκες, Τόμι Σμίθ και Χουάν Κάρλος, πριν από 52 χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, διαμαρτυρόμενοι για τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, είναι και το έμβλημα που χαρακτηρίζει την εκστρατεία συμπαράστασης της ένωσης παικτών του ΝΒΑ σε όλους τους έγχρωμους συμπατριώτες τους, μετά την νέα επίθεση που δέχτηκε από αστυνομικούς, ο Αφροαμερικάνος Τζέικομπ Μπλέικ.

Η ιστορική απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των συμπαικτών του να μην αγωνισθούν στον πέμπτο αγώνα με τους Ορλάντο Μάτζικ, αποτέλεσε την «θρυαλλίδα» της αναβολής όλων των αγώνων που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν χθες στην «φούσκα» του Ορλάντο.

Η ένωση των παικτών του ΝΒΑ πραγματοποίησε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, αποφασίζοντας να συνεχίσει την αποστασιοποίηση των μελών της από την αγωνιστική δράση των πλει οφ και στο έβλημα της σφιγμένης γροθιάς, το σύνθημα της ΝΒPA, είναι η «επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά», εννοώντας ότι αντί για το θέαμα του μπάσκετ που προσφέρουν οι «αστέρες» του ΝΒΑ, θα μεταδώσουν τηλεοπτικά την άρνηση τους να συνεχίσουν να το κάνουν, συμπαραστεκόμενοι στις συνεχείς, αστυνομικές και μη ένοπλες επιθέσεις εναντίων των έγχρωμων Αμερικάνων. 

Η αθλητική αντίδραση στην νέα έξαρση του φυλετικού ρατσισμού στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίστηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς και το ΝΒΑ, στο αμερικανικό τουρνουά τέννις «Western & Southern Open» της Νέας Υόρκης και στο οποίο συμμετέχουν ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη. Όλοι οι σημερινοί αγώνες αναβλήθηκαν, ενώ η Ναόμι Οσάκα δήλωσε ότι αποχωρεί, παρά την πρόκριση της στην ημιτελική φάση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ.

«Όπως θα ξέρετε, θα έπαιζα τον ημιτελικό μου την Πέμπτη. Όμως, είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια. Σαν μαύρη γυναίκα, νιώθω ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης από το να παίξω ένα ακόμη παιχνίδι τένις. Δεν περιμένω κάτι δραστικό να γίνει, μετά την απόφασή μου να μην παίξω αλλά αν μπορώ να προκαλέσω να ξεκινήσει η κουβέντα για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία, ειλικρινά με κάνει να αρρωσταίνω» είπε η Οσάκα.

Το ντόμινο του «παγώματος» στο αθλητισμό των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίστηκε στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, MLS και είναι το παράδειγμα της Ίντερ Μαϊάμι, ομάδας του Ντέιβιντ Μπέκαμ, και της Ατλάντα Γιουνάιτεντ. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο, φόρεσαν μπλουζάκια με το «black lives matter» και εν συνεχεία αποχώρησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή