Πίσω από την υπόθεση Μέσι

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σίριαλ «Λιονέλ Μέσι» έλαβε τέλος και ο Αργεντίνος άσος θα παραμείνει, τουλάχιστον για μία σεζόν ακόμη, στην Μπαρτσελόνα, η Ιστορία όμως κατέγραψε την πρόθεση του δεκαριού των «μπλαουγκράνα» να αναζητήσει άλλο σταθμό στην καριέρα του, έχοντας περάσει όλη του την ποδοσφαιρική ζωή στο Καμπ Νου. Ηταν άραγε διαπραγματευτικό τρικ παραμονής ώστε να πιέσει τη διοίκηση να δεχθεί τους όρους –οικονομικούς και μη– της πλευράς του Αργεντινού ή υπάρχει κάτι βαθύτερο που αργά ή γρήγορα θα τον στείλει σε άλλες πολιτείες;

Αυτή θα έλεγε κανείς ότι είναι η ερώτηση των… 700 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ύψος της ρήτρας στο συμβόλαιο του διεθνούς Αργεντινού που εκπνέει το επόμενο καλοκαίρι. Κατέστη σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι προς το παρόν δεν είναι κανείς διατεθειμένος να πληρώσει τριπλάσια και πλέον χρήματα από την πληρωμή-ρεκόρ των 222 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η Παρί Σεν Ζερμέν στην Μπαρτσελόνα για την αγορά του Νεϊμάρ.

Ερωτήματα

Γιατί όμως να σκεφτεί και να ανακοινώσει την πρόθεσή του για αποχώρηση από την Μπαρτσελόνα ο επί δύο δεκαετίες αφοσιωμένος στην ιδέα τού «παραπάνω από ενός συλλόγου» ιδρύματος που τον έκανε από 13χρονο αγόρι, με προβλήματα στην ανάπτυξή του, τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του 21ου αιώνα; Γιατί να αποφασίσει να φύγει από τη ζωή που ο ίδιος έχτισε τόσον καιρό, χωρίς καν να πρόκειται να επιστρέψει στην πατρίδα του;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην Μπαρτσελόνα. Από την αποχώρηση του Πεπ Γουαρδιόλα και μετά, η ιστορική ομάδα έχει πάρει την… κάτω βόλτα, παρά τις εγχώριες επιτυχίες μέχρι και το 2019. Ούτε στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει πετύχει τον στόχο της από το 2015 και μετά ούτε παίζει το θελκτικό ποδόσφαιρο που είχε κάνει την ομάδα της Καταλωνίας να θαμπώνει και όσους δεν γνωρίζουν τα μυστικά του αθλήματος.

Τα διοικητικά σκάνδαλα περισσεύουν, οι ατασθαλίες, η εγκατάλειψη της πολιτικής της μη εμπορευματοποίησης (βλέπε διαφήμιση στη φανέλα κ.λπ.) και η απροκάλυπτη υποστήριξη των μάταιων αποσχιστικών τάσεων της Καταλωνίας αφαίρεσαν από τον σύλλογο την ηθική υπεροχή που είχε στα μάτια των ουδέτερων έναντι του μεγάλου αντιπάλου με τα λευκά.

Ο ίδιος ο Μέσι είδε συμπαίκτες και φίλους του να φεύγουν από το Καμπ Νου, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω μεταγραφής, με τελευταίο τον Λουίς Σουάρες. Είδε το 2020 τη διοίκηση να επιχειρεί ένα προπονητικό… πασάλειμμα με την πρόσληψη του Κίκε Σετιέν, που οδήγησε στην πρώτη σεζόν χωρίς κανέναν τίτλο από το 2006.

Πίσω από την υπόθεση Μέσι-1
Μία ολόκληρη γενιά Καταλανών μεγάλωσε ζώντας τα επιτεύγματα του σπουδαίου Αργεντίνου, ενώ και οι επόμενες έχουν «ποτιστεί» με τη φήμη του. Κάποτε όμως όλα φθάνουν στο τέλος τους. Αργά ή γρήγορα…

Είδε ακόμη τις ισπανικές φορολογικές αρχές να τον κυνηγούν και να τον καταδικάζουν για φοροδιαφυγή. Είδε επιτελικά στελέχη, όπως ο τεχνικός διευθυντής Ερίκ Αμπιντάλ πριν από μερικούς μήνες, να του ρίχνουν εμμέσως το φταίξιμο για αποτυχίες και την απομάκρυνση προπονητών όπως ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Κάποιος θα προσέθετε ακόμη και την αποχώρηση πρόπερσι του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης για τη Γιουβέντους, καθώς η ευγενής άμιλλα με τον Πορτογάλο αποτελούσε ασφαλώς μέγα κίνητρο για την καθημερινότητα του Μέσι στην Μπαρτσελόνα.

Το σημαντικότερο όμως φαίνεται να είναι η κακή σχέση του με τον πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος σύμφωνα με ισπανικά ρεπορτάζ έφτασε στο σημείο να πληρώνει εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να δυσφημιστούν είδωλα του συλλόγου όπως ο Μέσι και ο Γουαρδιόλα, επειδή μπορεί να του έκαναν κριτική. Και βεβαίως υπάρχει και αυτό το ντροπιαστικό 2-8 από την Μπάγερν…

Η Αργεντινή

Να σημειωθεί επίσης ότι και άλλες φορές ο Μέσι έχει δείξει τάσεις φυγής κατόπιν αποτυχιών. Οι συμπατριώτες του έχουν ακούσει τον Λέο να ανακοινώνει δύο φορές την αποχώρησή του από την Εθνική Αργεντινής, πάντα ύστερα από αποτυχίες, όμως ο δρόμος τον ξαναφέρνει πάντα στη φανέλα με το εθνόσημο, μάλλον μέχρι να κερδίσει επιτέλους κάποιο μεγάλο τρόπαιο.

Ο Μέσι είναι αναμφίβολα το σύμβολο της Μπαρτσελόνα και θα παραμείνει, όποτε και αν αυτός αποχωρήσει. Ωστόσο καταλαβαίνει πλέον και ο ίδιος ότι είναι πολύ πιθανό η Μπαρτσελόνα που εκείνος αγάπησε να μην υπάρξει ποτέ πια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή