Σε αναμονή για το νομοσχέδιο ο ελληνικός αθλητισμός– Καταγγελίες για παρεμβάσεις

Σε αναμονή για το νομοσχέδιο ο ελληνικός αθλητισμός– Καταγγελίες για παρεμβάσεις

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρηξικέλευθες αλλαγές στον Ολυμπιακό και τον Παραολυμπιακό αθλητισμό θα φέρει το νομοσχέδιο που εισάγεται την προσεχή Παρασκευή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σύσσωμος ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε αναμονή με την πλειοψηφία των Ολυμπιονικών και των Παραολυμπιονικών να έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους ενώ κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, το έχουν αποκαλέσει «Επανάσταση του αυτονόητου». Ο Σύλλογος των Παραολυμπιονικών έστειλε και επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητάει να μην υπάρξουν αλλαγές καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί «ο εκσυγχρονισμός και ο εκδημοκρατισμός του παραολυμπιακού αθλητισμού» ενώ ο πρόεδρος του Γρηγόρης Πολυχρονίδης με δηλώσεις του στην «Κ» καταγγέλλει παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι αντιδράσεις ανθρώπων του αθλητισμού που βρίσκονται πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, κάτι το οποίο θα πάψει να ισχύει.  

Σε ότι αφορά τον παραολυμπιακό αθλητισμό, με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής δεν θα μπορεί να είναι ίδιος με της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ όπως ήταν για περισσότερα από δέκα χρόνια. Επίσης, η σύνθεση της ολομέλειας της Παραολυμπιακής Επιτροπής θα απαρτίζεται από τέσσερις εκπροσώπους της ΕΑΟΜ ΑμεΑ, οι οποίοι θα εκπροσωπούν ο καθένας από μία κατηγορία αναπηρίας όπως τις ορίζει η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, από τρεις Παραολυμπιονίκες οι οποίοι θα εκλέγονται από την Γ.Σ. του συλλόγου, έναν εκπρόσωπο της ΟΣΕΚΑ, δύο προσωπικότητες κύρους από τον χώρο του αθλητισμού και ένα εκπρόσωπο της ΓΓΑ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών αναφέρει στην ανακοίνωση του για το συγκεκριμένο άρθρο: «Αιτούμαστε σθεναρά να μην υπάρξει καμία τροποποίηση επί του συγκεκριμένου άρθρου και να ψηφισθεί τις προσεχείς μέρες, ακέραιο, ως έχει, στη Βουλή».

Την ώρα που κορυφαίοι αθλητές στέκονται στο πλευρό του νομοσχεδίου του υφυπουργείου Αθλητισμού, παράγοντες που θα μείνουν… εκτός νυμφώνος προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιστολές σωματείων προκειμένου να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Για παρεμβάσεις κάνει λόγο ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης: «Γνωρίζω ότι ύστερα από παρεμβάσεις κάποια σωματεία έχουν στείλει επιστολές κατά του νομοσχεδίου. Κάποιες από αυτές αποτελούν απόψεις ενός ατόμου και όχι όλων των μελών του Δ.Σ. του σωματείου. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που έχουν αποκαλυφθεί ότι σε δύο από τα μεγαλύτερα σωματεία της χώρας οι επιστολές που συντάχθηκαν δεν είχαν την έγκριση του ΔΣ. Συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση, ο πρόεδρος συνέταξε και έστειλε επιστολή χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι από το σωματείο. Κατόπιν αυτή της πράξης οι υπόλοιποι ζήτησαν την παραίτησή του, η οποία έγινε και αποδεκτή. Στη δεύτερη περίπτωση ο γενικός γραμματέας του σωματείου δεν είχε γνώση για την επιστολή που έφερε την υπογραφή του, και παραιτήθηκε», καταγγέλλει στην «Κ» ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης.

«Επανάσταση του αυτονόητου», χαρακτήρισε ο Λευτέρης Πετρούνιας την αθλητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. «Αυτό είναι η αθλητική μεταρρύθμιση: η επανάσταση του αυτονόητου. Διότι πρέπει να είναι αυτονόητος ο περιορισμός των ισόβιων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες, ο περιορισμός των παραγόντων που χρησιμοποιούν το κάθε άθλημα για να αποκτήσουν βαρύτητα στην κοινωνία, παρά για να υπηρετούν το άθλημα και τους αθλητές. Πρέπει να είναι αυτονόητο να μπορούν να ενεργοποιηθούν, να προσφέρουν και από διοικητικά πόστα, οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, εφόσον το επιθυμούν. Πρέπει να είναι αυτονόητο να νοικοκυρέψουμε το αθλητικό τοπίο, να βάλουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίες σε κάθε καθεστώς ημι-μονιμότητας που υπήρχε στα αθλητικά σωματεία και να αποκτούν δικαίωμα του εκλέγειν μόνο να νόμιμα και ενεργά ερασιτεχνικά σωματεία», αναφέρει σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή