Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις». Υπέρ του νομοσχεδίου ήταν η Νέα Δημοκρατία, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ενώ κατά ήταν τα υπόλοιπα κόμματα.  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ακρόασης των φορέων, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος και Μανώλης Κολυμπάδης, αναφέρθηκαν στην αντίθεσή τους ως προς την αναδρομικότητα των θητειών ενώ τάχθηκαν υπέρ ως προς τη θέσπιση ορίων σε ηλικίες και θητείες. Αντίθετα,  οι εκπρόσωποι του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΚ Βασίλης Σεβαστής και Παναγιώτης Τσαγκρώνης αναφέρθηκαν σε ένα σχέδιο νόμου με φωτογραφικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις.  

Με θετικό τρόπο εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι του Παραολυμπιακού Κινήματος, οι οποίοι, όμως, ζήτησαν να επανέλθει το σχέδιο νόμου στην αρχική του μορφή, δηλαδή όπως δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, σε ότι αφορά τη σύσταση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. 

Η θετική στάση των εκπροσώπων του Παραολυμπιακού Κινήματος προκάλεσε την αντίθεση του πρώην προέδρου της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργου Φουντουλάκη, ο οποίος ύστερα από πρόταση μομφής έχει εκπέσει του αξιώματός του. Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει ότι «καταργήθηκε κάθε έννοια δεοντολογίας και δημοκρατικότητας» επειδή δεν κλήθηκε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, και προσθέτει ότι «το Παραολυμπιακό Κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση διχασμού και σύγκρουσης».  

Άμεση ήταν η απάντηση του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών οι οποίοι τόνισαν ότι δεν υπάρχει διχασμός του Παραολυμπιακού Κινήματος: «Σύσσωμοι οι Παραολυμπιονίκες στηρίξαμε δημόσια και μαζικά τις τομές που προσφέρει το αθλητικό νομοσχέδιο, βάσει του κειμένου που είχε υποβληθεί στην δημόσια διαβούλευση. Το παραολυμπιακό κίνημα με αυτόν το νόμο δεν είναι διχασμένο, αλλά ενωμένο όσο ποτέ. Αυτό φάνηκε στην σημερινή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής της Βουλής», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του Συλλόγου.  

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί μεθαύριο (16/9) με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή