Ωρα για ιστορικές αποφάσεις

Ωρα για ιστορικές αποφάσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο κύμα της πανδημίας που σαρώνει την Ευρώπη βρίσκει, δυστυχώς, το ευρωπαϊκό μπάσκετ να προσπαθεί να… κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Κι όταν λέμε «ευρωπαϊκό μπάσκετ», αναφερόμαστε στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου και δεύτερη, μετά το ΝΒΑ στον κόσμο, την Ευρωλίγκα.

Εναν κλειστό συνεταιρισμό των 11 ομάδων, μεταξύ των οποίων ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι οποίες βλέπουν την κλεψύδρα των οικονομικών επιδόσεών τους να αδειάζει δραματικά, μετά τη διακοπή της περυσινής σεζόν και το άδειασμα των εξεδρών, σε συνδυασμό με τα φετινά δυσοίωνα δεδομένα.

Οι τριγμοί στο οικοδόμημα της Ευρωλίγκας γίνονται πιο επικίνδυνοι από ποτέ, τα συμβόλαια (με τις ομάδες, τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δίκτυα) «τρέχουν», όμως η πανδημία δείχνει μέχρι στιγμής ανίκητη.

Ηδη ο Παναθηναϊκός επιστρέφει άπραγος και άρον άρον στην Ελλάδα ύστερα από το ταξίδι του στη Γαλλία και ουδείς γνωρίζει αν η αποστολή δεν θα έχει μολυνθεί, μετά τα κρούσματα που «ισοπέδωσαν» τη χθεσινή αντίπαλό του, Βιλερμπάν. 

Η διοργανώτρια αρχή είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε ένα πρωτόγνωρο «βέρτιγκο», ακροβατώντας επικίνδυνα ανάμεσα στην υγειονομική ασφάλεια, σε ένα μοιραίο «κραχ» και στην αξιοπιστία της φετινής κούρσας, αφού άλλες ομάδες παίρνουν τις νίκες στα «χαρτιά» κι άλλες στο παρκέ.

Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, η Ευρωλίγκα ή όποια σενάρια για «φούσκες» έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας δεν είναι εφικτό να σταθούν παράλληλα με άλλες διοργανώσεις (της FIBA, της κάθε χώρας ξεχωριστά κ.τ.λ.) έξω από την «ομπρέλα» της. Το «σχίσμα» στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν επιτρέπει στρατηγικούς ελιγμούς. 

Ισως τελικά ήρθε η στιγμή όλοι, οι υγιώς σκεπτόμενοι, να αναλογιστούν τις ιστορικές ευθύνες τους σε ένα κρίσιμο όσο ποτέ «σταυροδρόμι» του αθλήματος και να καθίσουν επιτέλους στο ίδιο τραπέζι. Ευρωλίγκα και FIBA να πάρουν την πιο σημαντική απόφαση της ιστορίας για το μπάσκετ και να προχωρήσουν μαζί.

Οι συνθήκες απαιτούν μια ουσιαστική επανεκκίνηση στο μπάσκετ. Μια επανεκκίνηση η οποία θα εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωσή του, αλλά πολύ περισσότερο δε, θα διαφυλάξει την παγκόσμια υγεία από μια τυχόν μεγάλη νέα διασπορά του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή