Τεράστια μάχη επιβίωσης

Ισχυρό πλήγμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από την πανδημία – Ανθρωποι του χώρου μιλούν στην «Κ»

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην… εντατική έχει στείλει τα ερασιτεχνικά σωματεία ο νέος κορωνοϊός, ο οποίος έβαλε «λουκέτο» στα περισσότερα από τα ολυμπιακά αθλήματα ενώ, ακόμα και όσα εξαιρούνται από το απαγορευτικό, πολλοί από τους αθλητές τους εμπίπτουν στις απαγορεύσεις για τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αθληθούν. Από το lockdown του «αόρατου εχθρού», προς το παρόν, γλίτωσε ο επαγγελματικός αθλητισμός σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ.

Η πλειονότητα των αγωνιζομένων στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα επιθυμεί να βρεθεί στο γήπεδο αλλά η πανδημία έβγαλε… κόκκινη κάρτα. 

Στα ομαδικά, δικαίωμα στην προπόνηση έχουν μόνο οι αθλητές και οι αθλήτριες των εθνικών ομάδων. Τα πρωταθλήματα βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ μπήκαν στον «πάγο» με την πλειονότητα των εμπλεκομένων να ζητάει την επανεκκίνηση. «O αθλητισμός στο πρώτο διάστημα της υγειονομικής κρίσης οργανώθηκε, πειθάρχησε και λειτούργησε, έστω και με διαφορετικούς πιο αυστηρούς κανόνες. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο, ίσως ισχυρότερο, κύμα της πανδημίας. Οσο και αν φαίνονται υπερβολικά κάποια μέτρα στον αθλητισμό, θεωρούνται από τους ειδικούς απαραίτητα για να ανακοπεί αυτό το κύμα. Θα πρέπει λοιπόν πάλι να πειθαρχήσουμε και να κάνουμε υπομονή, ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και αυτόν τον κάβο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η καρδιά του αθλητισμού δεν θα σταματήσει, απλώς για ένα διάστημα θα χτυπάει και έξω από τα στάδια, τα γήπεδα και τα κολυμβητήρια. Αλλωστε, ο αθλητισμός έχει δείξει ότι αντέχει στις κρίσεις και αυτό θα κάνει και τώρα», δήλωσε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. 

Η υγειονομική επιτροπή, που έχει συστήσει το υφυπουργείο Αθλητισμού, βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο όποια απόφαση ληφθεί να μη θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Ολη η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Βόρεια, δέχεται μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή. Με ποσοστά φορέων του ιού πάνω από το 30% του γενικού πληθυσμού σε διάφορες περιοχές της χώρας, είναι πλέον βέβαιο ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και στον οργανωμένο αθλητισμό. Ο αθλητισμός θίγεται πολυδιάστατα από αυτή την κρίση γιατί δυστυχώς όλα τα καλά που τον χαρακτηρίζουν (ομαδικότητα, πολυεθνικότητα, κοινωνικότητα) αποτελούν φυτώριο διασποράς του ιού. Οι αποφάσεις της ΓΓΑ για τον αθλητισμό (οργανωμένο και ερασιτεχνικό) είναι πολύ δύσκολες, κάτω από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες πανδημίας. Είμαι, μάλιστα, βέβαιος ότι στο μέλλον οι αποφάσεις της πολιτείας θα διδάσκονται σε σεμινάρια διαχείρισης ρίσκου (risk management) καθώς από τη μία έχει να διαχειριστεί τον σοβαρό κίνδυνο στη δημόσια υγεία και από την άλλη την καταστροφή μιας γενιάς αθλητών», μας είπε ο Οδυσσέας Παξινός, ορθοπεδικός χειρουργός – αθλίατρος και εκπρόσωπος Ολυμπιακής Επιτροπής στην υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ. 

Για την αβεβαιότητα που επικρατεί στο ελληνικό βόλεϊ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ (βόλεϊ) Γιώργος Καραμπέτσος: «Η διακοπή των πρωταθλημάτων και των προπονήσεων έχει στερήσει από τους  αθλητές και τις αθλήτριες την καθημερινότηταά τους. Δεν προπονούνται, δεν παίζουν και αυτά τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας όσον αφορά τα πρωταθλήματα, και όταν θα πρέπει να ετοιμάσουμε τις εθνικές ομάδες για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μεγάλο είναι το πλήγμα και στον οικονομικό τομέα». 

Πρόβλημα επιβίωσης έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν και πολλά σωματεία. «Εχουν πάθει μεγάλη ζημιά, καθώς συντηρούνται από τις συνδρομές. Τώρα τι συνδρομή να πληρώσουν τα παιδιά όταν δεν προπονούνται;», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωπηλασίας Γιάννης Καρράς. 

Η άθληση κατά της κατάθλιψης

Τεράστια μάχη επιβίωσης-1Να αθληθούν, πάντα με τις κατάλληλες προφυλάξεις, προτρέπει τους πολίτες ο γιατρός και μέλος της υγειονομικής επιτροπής της ΓΓΑ Οδυσσέας Παξινός. «Η άσκηση, εκτός από τα προφανή υγειονομικά οφέλη όπως η βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της ανοσολογικής άμυνας, αποτελεί και ένα από τα καλύτερα φάρμακα ενάντια στη κατάθλιψη. Αυτός και μόνο θα μπορούσε να είναι ένας σοβαρός λόγος να αθλούμαστε όλοι μας σε αυτή την περίοδο εγκλεισμού. Για αυτό τον λόγο έχει γίνει και ειδική πρόβλεψη από την πολιτεία για έξοδο από το σπίτι για ατομική άσκηση, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι δείκτες μεταδοτικότητας. Στο τέλος αυτή η περιπέτεια θα αφήσει και μια κληρονομιά κανόνων υγιεινής που θα μας βοηθήσει στο μέλλον να περιορίζουμε άλλες εποχικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή