Το «αντίο» στον Ντιέγκο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χώμα του Μπουένος Αϊρες αναμενόταν να αναπαυθεί το σώμα του Ντιέγκο Μαραντόνα, ύστερα από το λαϊκό προσκύνημα της σορού του από περίπου ένα εκατομμύριο Αργεντινούς, οι οποίοι κατέκλυσαν το προεδρικό μέγαρο της χώρας και τους δρόμους της πρωτεύουσας. Η ταφή του θρυλικού ποδοσφαιριστή επρόκειτο να λάβει χώρα αργά χθες το βράδυ, ώρα Ελλάδος, όπως ήταν η επιθυμία της οικογένειας Μαραντόνα, κι ενώ νωρίτερα εκτυλίχθηκαν απίστευτες σκηνές λαϊκής κινητοποίησης για την έκφραση του πένθους αλλά και της εθνικής περηφάνιας των Αργεντινών τόσο στους δρόμους όσο και μέσα στο προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Αϊρες.

Ως συνήθως, στην Αργεντινή κάποια στιγμή το πλήθος ξέφυγε από τον έλεγχο και δημιουργήθηκαν επεισόδια με την αστυνομία. Παράλληλα, η μία μετά την άλλη οι παγκόσμιες προσωπικότητες, με μικρή ή μεγάλη σχέση με τον Μαραντόνα, κλίνουν το γόνυ προ του θανάτου του 60χρονου «Θεού» του διεθνούς ποδοσφαίρου. O Πάπας Φραγκίσκος, που είναι Αργεντινός, δήλωσε ότι συμπεριέλαβε και τον συμπατριώτη του στις προσευχές του, ενώ θυμάται με στοργή την ημέρα που οι δύο τους συναντήθηκαν.

Το «αντίο» στον Ντιέγκο-1
Ο Μαραντόνα με τον θάνατό του κατάφερε να ενώσει, έστω και προσωρινά, τους οπαδούς των μισητών εχθρών, των Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Το Μπουένος Αϊρες πλημμύρισε από ανθρώπινα «ποτάμια» Αργεντινών που θέλησαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο τους Ντιεγκίτο (φωτ. AP).

Ο Λιονέλ Μέσι αποκάλεσε αυτή τη Μαύρη Τετάρτη της Αργεντινής «πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα και όλο το ποδόσφαιρο». «Ο Μαραντόνα μάς άφησε, αλλά δεν φεύγει», τόνισε. «Δεν ήταν ένας αθλητής αλλά ένας καλλιτέχνης», ανέφερε σε μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Χθες, ο δήμαρχος της Νάπολης επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι η μετονομασία του γηπέδου της πόλης, του «Σαν Πάολο», σε «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα».

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο βρετανικός Τύπος δεν έκρυψε την πικρία για το 1986. Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των The Sun, Daily Mirror και Daily Star, που παρέφρασαν τη δήλωση Μαραντόνα τότε ότι στο γκολ εκείνο έβαλε ο Θεός το χέρι του, για να γράψουν στο πρωτοσέλιδο της Πέμπτης: «Στα χέρια του Θεού», συνοδεία της φωτογραφίας του γκολ με το χέρι. Η Star έφτασε μάλιστα να φέρει κύριο τίτλο: «Πού ήταν το VAR όταν το είχαμε περισσότερο ανάγκη;».

Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου του

Την εις βάθος διερεύνηση ευθυνών για τη μη παρουσία ιατρικού προσωπικού στο προσκέφαλο του Ντιέγκο Μαραντόνα στην οικία του απαίτησε, χθες, ο δικηγόρος του, κάνοντας λόγο για «εγκληματική ηλιθιότητα». Ο Ματίας Μόρλα, στενός φίλος και δικηγόρος τα τελευταία χρόνια του Μαραντόνα, ήταν αυτός που επιβεβαίωσε την Τετάρτη τον θάνατο του «Πίμπε ντε Ορο». Χθες, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατακεραύνωνε τις υγειονομικές αρχές της χώρας για τη μη παρουσία τους «επί 12 ολόκληρες ώρες» στην οικία του Μαραντόνα, αλλά και για την καθυστέρηση της έλευσης ασθενοφόρου για πάνω από 30 λεπτά, κατά τον κ. Μόρλα. Ηδη, οι δικαστικές αρχές στην Αργεντινή άνοιξαν έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του θρυλικού ποδοσφαιριστή, όπως με κάθε θάνατο εκτός νοσοκομείου χωρίς παρουσία γιατρού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή