Περισσότερο ποδόσφαιρο…

Η Σούπερ Λιγκ 2 μπήκε ύστερα από 312 μέρες ξανά στο γήπεδο και η Φούτμπολ Λιγκ περιμένει τη σειρά της

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου 2020 όταν ακούστηκε το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στο παιχνίδι της Παναχαϊκής με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και ο ήχος του θαρρείς πως «πάγωσε» μέσα στον χρόνο.

Επρεπε να περάσουν 312 ολόκληρες μέρες από τότε και τέσσερις μήνες από τη σέντρα στη Σούπερ Λιγκ 1 για να ακουστεί, χθες, το εναρκτήριο λάκτισμα στην ταλαιπωρημένη Σούπερ Λιγκ 2 και το ελληνικό ποδόσφαιρο να αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητά του, έστω και με τους γνωστούς περιορισμούς λόγω 
κορωνοϊού.

Μια κανονικότητα που θα ολοκληρωθεί όταν ξεκινήσει και η τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία, η Φούτμπολ Λιγκ, όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα, με «μεγάλους» και «μικρούς» να βρίσκονται σε πλήρη δράση εδώ και καιρό.

Σαράντα έξι ΠΑΕ (14 στη ΣΛ1, 12 στη ΣΛ2 και 20 στη Φ.Λ. χωρισμένες σε δύο ομίλους των 10 με γεωγραφικά κριτήρια) απαρτίζουν και τις τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, δημιουργώντας τον ποδοσφαιρικό χάρτη που σας παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

Από τις 13 διοικητικές Περιφέρειες οι 11 εκπροσωπούνται ποδοσφαιρικά πλην αυτών των Ιονίων Νήσων και του Βορείου Αιγαίου, ενώ οι τρεις πρώτες σε πληθυσμό (Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας), συγκεντρώνουν ακριβώς το 50% της εκπροσώπησης, με 23 ΠΑΕ συνολικά.

Στις ίδιες Περιφέρειες φυσικά συναντώνται αρκετές τοπικιστικές και παραδοσιακές διαφορές ανάμεσα στις ομάδες, άλλωστε μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ΠΑΕ διαφορετικών νομών προ της διοικητικής διαίρεσης του «Καλλικράτη». Για παράδειγμα, στη Θεσσαλία συνυπάρχουν η ΑΕΛ με τον Βόλο και τα Τρίκαλα, στη Δυτική Ελλάδα, ο Παναιτωλικός με την Παναχαϊκή, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη η Ξάνθη με τη Δόξα Δράμας και την Καβάλα και στην Κρήτη ο ΟΦΗ με τα Χανιά.

Στα αξιοσημείωτα, επίσης, κάποιες ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ που εκπροσωπούν κωμοπόλεις, όπως η Π.Ο. Τρίγλια (Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, 3.102 κάτοικοι), ο Αστέρας Βλαχιώτη (Βλαχιώτης Λακωνίας, 2.373 κάτοικοι), η ΑΕΠ Κοζάνης (Καραγιάννια Κοζάνης, 1.465 κάτοικοι) αλλά και κοινότητες, όπως η Επισκοπή Ρεθύμνου με μόλις 618 κατοίκους.     

Οικονομικά κριτήρια

Στις 12 Δεκεμβρίου, έπειτα από αγωνιώδεις προσπάθειες και πολλές πιέσεις άναψε το πράσινο φως από την ειδική επιτροπή λοιμωξιολόγων για να ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις στη ΣΛ2 και ένα μήνα μετά το πρωτάθλημα ξεκίνησε, με τη Φούτμπολ Λιγκ να παίρνει σειρά το προσεχές διάστημα, αφού πρώτα λάβει τη σχετική έγκριση. «Ας ελπίσουμε αυτή η τεράστια καθυστέρηση να κάνει το μικρότερο δυνατό κακό στις ομάδες αλλά και στους ποδοσφαιριστές, που με ελλιπή προετοιμασία, θα αναγκαστούν να παίζουν Τετάρτη-Κυριακή. Είναι κρίμα γιατί το φετινό πρωτάθλημα με βάση τα ρόστερ των ομάδων προβάλλει ανταγωνιστικό», αναφέρει στην «Κ» ο Ανέστης Τσετινές, αθλητικός διευθυντής της Ξάνθης και στενός συνεργάτης του Ελληνοαυστραλού επιχειρηματία Bill Papas, που εξαγόρασε το καλοκαίρι το πλειοψηφικό πακέτο της ακριτικής ΠΑΕ από τον Χρήστο Πανόπουλο. Η Ξάνθη είναι φαβορί για την άμεση επάνοδό της στη μεγάλη κατηγορία. «Νομίζω πως πλέον πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, οι ομάδες να είναι υγιείς και στο διοικητικό. Είναι η στιγμή, επιτέλους, να θεσπιστούν οικονομικά κριτήρια λειτουργίας των ΠΑΕ, να παγιωθεί ο αριθμός των ομάδων ώστε να μπορούμε να διεκδικούμε περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από το στοίχημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή