ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Καταγγελίες για πλαστογραφία αποτελεσμάτων στο πινγκ πονγκ

Καταγγελίες για πλαστογραφία αποτελεσμάτων στο πινγκ πονγκ

Δύο από τις κορυφαίες αθλήτριες του ελληνικού πινγκ πονγκ, οι Αρχοντία Βολικάκη και Χριστίνα Φίλη έκαναν καταγγελίες για πλαστογράφηση αποτελεσμάτων στο βαλκανικό πρωτάθλημα πινγκ πονγκ του 1996. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης διαβίβασε τις καταγγελίες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να διερευνηθεί τυχόν διενέργεια αξιόποινων πράξεων.

Οι διεθνείς αθλήτριες Αρχοντία Βολακάκη (μέλος της ολυμπιακής ομάδας του 2004) και Χριστίνα Φίλη (εν ενεργεία) υποστηρίζουν ότι, στο 9ο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νέων – Νεανίδων που διεξήχθη το 1996 στην Πάτρα, υπήρξε πλαστογραφία των στοιχείων των αγώνων για τις συμμετοχές τους ως μελών της εθνικής ομάδας. Οι πρωταθλήτριες υποστηρίζουν ότι παρόλο που αγωνίστηκαν οι ίδιες αναγράφηκαν ονόματα άλλων αθλητριών. Σε αυτή τη διοργάνωση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

«Τα εν λόγω πλαστογραφημένα έγγραφα φέρουν τη σφραγίδα της ΕΦΟΕΠΑ (Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης) και την υπογραφή του τότε Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας και σημερινού προέδρου, Μανώλη Κολυμπάδη», αναφέρουν στην καταγγελία τους. Οι αθλήτριες θεωρούν ότι η πλαστογραφία «είχε αντικειμενικό σκοπό και αποτέλεσμα να καρπωθούν τρεις άλλες αθλήτριες (τις οποίες κατονομάζουν) παράνομα και αθέμιτα, αθλητική επιτυχία και αναγνώριση και κυρίως προνόμια δημοσίου δικαίου» (εισαγωγή άνευ εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο –Γυμναστική Ακαδημία- όπως ίσχυε τότε και σημαντική μοριοδότηση). «Σκοπός της πλαστογραφίας ήταν να εμφανίσει τις τρεις αθλήτριες να έχουν συμμετάσχει στο 50 συν ένα τοις εκατό του συνόλου του πρωταθλήματος, όπως απαιτεί ο νόμος και αυτό επετεύχθη με την πλαστογραφία που έγινε στον ημιτελικό και στον τελικό του Βαλκανικού πρωταθλήματος».

Στην καταγγελία τους, αναφέρουν ότι στην περίπτωση του τελικού αγώνα, τα έγγραφα που απέστειλε η Ομοσπονδία του πινγκ πονγκ στην Βαλκανική Ομοσπονδία (BTTU) και εκείνα που παραχώρησε, κατόπιν αιτήματος τους, στις αθλήτριες δεν συμπίπτουν ως προς το περιεχόμενο. Οι καταγγέλλουσες κάνουν λόγο για την ηθική και υλική ζημία («ενδεικτικώς οι ευνοημένες αθλήτριες είναι σήμερα διορισμένες στο Δημόσιο με τη θέση προπονητή επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ενώ εμείς όχι») και ζητούν «τέτοια φαινόμενα παρανομίας και αδικίας να καταπολεμηθούν για την κάθαρση του ερασιτεχνικού αθλητισμού που υπηρετήσαμε και υπηρετούμε».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Πινγκ Πονγκ, από την πλευρά της, δηλώνει ότι δεν «έχει να κρύψει τίποτα» και ότι «είναι ανοιχτή σε κάθε μορφής οικονομικό και διοικητικό έλεγχο, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια».