Με το βλέμμα προς το μέλλον

Πρεμιέρα της σεζόν για τη Φόρμουλα 1, με πλήθος γκραν πρι και ριζικές αλλαγές να έρχονται από το 2022

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταίχμιο από τη μια εποχή στην άλλη αποτελεί η φετινή σεζόν της Φόρμουλα 1 που εκκινεί σήμερα στο Μπαχρέιν. Πρόκειται για την τελευταία με τα παλιά συστήματα στα μονοθέσια πριν από την εισαγωγή νέων κανόνων από το 2022. Φέτος ο Λιούις Χάμιλτον θα επιχειρήσει να κάνει το απόλυτο ρεκόρ στην κατάκτηση τίτλων, αφήνοντας πίσω τον Μίχαελ Σουμάχερ, του οποίου όμως ο γιος κάνει το ντεμπούτο του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Με αριθμό-ρεκόρ στα γκραν πρι, 23 συνολικά σε τέσσερις ηπείρους, το φετινό πρωτάθλημα θα επιχειρήσει να… αποζημιώσει τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού για το περυσινό λειψό και προβλέψιμο 2020 που λόγω κορωνοϊού είχε πρωτάθλημα πέντε μηνών μόνο.

Φέτος το πρόγραμμα έχει πάρα πολλές κούρσες, με τις 13 από αυτές στην Ευρώπη, που όμως στερήθηκε τα τελικά δοκιμαστικά που πάντα λάμβαναν χώρα στην Ισπανία και φέτος, τον τρέχοντα μήνα, έλαβαν χώρα στο Μπαχρέιν, εκεί όπου ανάβουν σήμερα το απόγευμα τα πέντε κόκκινα φώτα πριν δοθεί η εκκίνηση ενός πολύ ενδιαφέροντος πρωταθλήματος.

Ο Χάμιλτον ήταν απόλυτος πρωταγωνιστής του περυσινού πρωταθλήματος των οδηγών, φθάνοντας στις επτά κατακτήσεις παγκόσμιων τίτλων τον Σουμάχερ και καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Γερμανού σε νίκες γκραν πρι, κατακτώντας τις 95. Φέτος ο πιλότος της Μερσέντες δεν έχει άλλο στόχο από το να περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος οδηγός που θα συμπληρώσει οκτώ κατακτήσεις του τίτλου της Φόρμουλα 1 και τα προγνωστικά είναι σαφώς υπέρ του.

Ο Βρετανός πιλότος παραμένει σε κορυφαία φόρμα, το μονοθέσιο της Μερσέντες φαίνεται να διατηρεί την κυριαρχία του, με τη βοήθεια και του ομόσταβλου Βαλτέρι Μπότας, και οι αντίπαλοι ακόμη μοιάζουν ένα βήμα πίσω, παρά την πρόοδο που δείχνει να σημειώνει η Ρεντ Μπουλ, τουλάχιστον με βάση τις δοκιμές από την αρχή του έτους.

Με πιλότους τους Μαξ Φερστάπεν και Σέρχιο Πέρες, η Ρεντ Μπουλ δείχνει φέτος ικανότερη από ό,τι τα πέντε τελευταία χρόνια να αμφισβητήσει τα πρωτεία τής Μερσέντες, αν και ακόμη δεν έχει φθάσει στο επίπεδο της μόνιμης πλέον πρωταθλήτριας στους κατασκευαστές. Η μεταγραφή του Πέρες, αντί του Αλεξ Αλμπον, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την αυστριακή ομάδα. Γενικά ο Φερστάπεν θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος αντίπαλος για τον Χάμιλτον φέτος.

Η Φεράρι, ύστερα από μια εφιαλτική σεζόν, άφησε τον Σεμπάστιαν Φέτελ και έφερε για… παρέα τού Σαρλ Λεκλέρ τον Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ. Ο δε τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Φέτελ παίρνει στα χέρια του το τιμόνι της Αστον Μάρτιν, της πρώην Ρέισινγκ Πόιντ, ενώ η Ρενό λαμβάνει το όνομα Αλπίν και υποδέχεται ξανά, μετά τρία έτη, στο πρωτάθλημα τον πρώην πρωταθλητή Φερνάνδο Αλόνσο.

Η Μακλάρεν μπαίνει και αυτή σε νέα εποχή, καθώς τα μονοθέσια των Ντάνι Ρικιάρντο και Λάντο Νόρις θα έχουν κινητήρες Μερσέντες πλέον και όχι Ρενό. Πάντως τόσο αυτή όσο και η πάλαι ποτέ κραταιά Γουίλιαμς θα δυσκολευθούν να σκαρφαλώσουν στο πόντιουμ κάθε κούρσας δεδομένου του αυξημένου ανταγωνισμού.

Υπάρχει όμως κι ένας εντελώς αστάθμητος παράγοντας: Πρόκειται για τον Μικ Σουμάχερ, που με τη Χάας και τον αριθμό 47 κάνει φέτος την πρώτη του εμφάνιση στα σιρκουί. Και μη νομίσει κανείς ότι τη θέση αυτή την πήρε στα 22 του χρόνια χάρη στο όνομα του πατέρα του: Πρόκειται για τον πρωταθλητή της Φόρμουλα 2 του 2020, που με το… τιμόνι του κερδίζει μία θέση εκεί όπου δοξάστηκε ο κατάκοιτος σήμερα πατέρας του.

«Στόχος μου είναι να μιμηθώ τον πατέρα και είδωλό μου», λέει με συγκίνηση αλλά και δυναμισμό ο Μικ. «Χαίρομαι μάλιστα που ξαναφέρνω το όνομα Σουμάχερ στη Φόρμουλα 1», τόνισε, ανοίγοντας περαιτέρω την όρεξή μας για τη νέα χρονιά. Ραντεβού στην έρημο απόψε!

Αναλυτικά οι ομάδες: Μερσέντες: Λιούις Χάμιλτον, Βαλτέρι Μπότας. Ρεντ Μπουλ: Σέρχιο Πέρες, Μαξ Φερστάπεν. Μακλάρεν: Ντάνιελ Ρικιάρντο, Λάντο Νόρις. Φεράρι: Σαρλ Λεκλέρ, Κάρλος Σάινθ Τζ. Αστον Μάρτιν: Σεμπάστιαν Φέτελ, Λανς Στρολ. Αλφα Ρομέο: Κίμι Ράικονεν, Αντόνιο Τζοβινάτσι. Αλφα Τάουρι: Πιερ Γκασλί, Γιούκι Τσουνόντα. Αλπίν: Φερνάνδο Αλόνσο, Εστεμπάν Οκόν. Χάας: Νικίτα Μαζέπιν, Μικ Σουμάχερ. Γουίλιαμς: Νίκολας Λατίφι, Τζορτζ Ράσελ.

Με το βλέμμα προς το μέλλον-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή