AEGEAN 600: Μια υπερμαραθώνια ιστιοδρομία στο Αιγαίο Πέλαγος

AEGEAN 600: Μια υπερμαραθώνια ιστιοδρομία στο Αιγαίο Πέλαγος

Ένας αγώνας που για πολλά χρόνια αποτελούσε όραμα των Ελλήνων που αγαπάνε την ιστιοπλοΐα πήρε σήμερα εκκίνηση μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας αγώνας που για πολλά χρόνια αποτελούσε όραμα των Ελλήνων που αγαπάνε την ιστιοπλοΐα πήρε σήμερα εκκίνηση μπροστά από τον Ναό του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας, με στόχο να γίνει θεσμός. Πρόκειται για τη διεθνή διοργάνωση 600 ν.μ. «AEGEAN 600», η οποία θα αναδείξει τις δυνατότητες για ιστιοπλοΐα που υπάρχουν στη χώρα μας και θα διαφημίσει την πανέμορφη ακτογραμμή της. Στην γραμμή εκκίνησης της… υπερμαραθώνιας ιστιοδρομίας βρέθηκαν 38 σκάφη από 16 χώρες. Διοργανωτής είναι ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η ολυμπιακή ομάδα ιστιοπλοΐας χαράζει ρότα για διακρίσεις στην Ιαπωνία

Στη θαλάσσια περιοχή του Σουνίου βρέθηκαν από υπερσύγχρονα μεγάλα σκάφη μέχρι παραδοσιακά. Από 21 μέχρι 70 πόδια. Περισσότεροι από 350 ιστιοπλόοι, με βιογραφικά γεμάτα μίλια από μεγάλες διοργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό κάλεσμα και ήρθαν να γνωρίσουν τις ομορφιές τους Αιγαίου Πελάγους σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, έδωσε την εκκίνηση και από δίπλα στη γραμμή εκκίνησης βρέθηκαν και οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, καθώς και ο Γιάννης Μιτάκης. Οι πρωταθλητές μας άφησαν για λίγο την προπόνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προκειμένου να παρακολουθήσουν την έναρξη της πρώτης μεγάλης διεθνούς διοργάνωση 600 ναυτικών μιλίων που διεξάγεται στην Ελλάδα.

Τα πιο γρήγορα σκάφη (τριμαράν) έφυγαν στις 14.00. Ύστερα από 15 λεπτά ακολούθησαν και τα υπόλοιπα ιστιοφόρα του διεθνούς στόλου. Πολύ καλή εκκίνηση πήρε το ελληνικό «OPTIMUM-Samos Steamship» με κυβερνήτες τους Λιβά – Λάζο. Τα μεγάλα σκάφη έφυγαν σταβέντο με νοτιανατολικούς ανέμους 6-7 μιλίων και τα υπόλοιπα σοφράνο. Τα σκάφη που ήταν σταβέντο βρέθηκαν πρώτα στην πρώτη σημαδούρα, με το ιταλικό «Atalanta ΙΙ» (κυβερνήτες Αλεσάντρο και Νέγκρι) να φτάνει πρώτο στο πρώτο σημείο στροφής.

Τα σκάφη συνέχισαν δεξίνεμα για τη δεύτερη σημαδούρα, που βρισκόταν κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, και ύστερα ξεκίνησαν τη διαδρομή για να ανταμώσουν τις ομορφιές του Αιγαίου Πελάγους, περιπλέοντας όλη τη νοτιοανατολική πλευρά του.

«Συγχαρητήρια στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, στον Πρόεδρό του, Ιωάννη Μαραγκουδάκη κι όλους τους συντελεστές για τη σπουδαία διοργάνωση, που προβάλλει την Ελλάδα ως χώρα ναυταθλητισμού και αθλητικού τουρισμού. Θα αναδείξει επιπλέον και τη μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου μας, καθώς η διαδρομή του Αγώνα, εκπέμπει ιστορικό και εθνικό συμβολισμό. Στεκόμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια αξιέπαινη προσπάθεια, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε τη διεκδίκηση και διοργάνωση σπουδαίων διεθνών εκδηλώσεων, καθώς η εξωστρέφεια του αθλητισμού μας και η ανάπτυξή του είναι βασική φιλοσοφία μας. Η Ελλάδα αξίζει να επανέλθει -και επιστρέφει δυναμικά- στη θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη», δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνων είναι ο Αθανάσιος Παπαντωνίου με εμπειρία από πέντε ολυμπιακές διοργανώσεις αλλά και διοργανώσεις ανοικτής θάλασσας. «Η εκκίνηση ήταν εντυπωσιακή με αρκετή δράση και με πολύ καλή συμπεριφορά των πληρωμάτων. Οι εικόνες ήταν εκπληκτικές και επιτέλους γίνεται κάτι σοβαρό, σε διεθνές επίπεδο, στην Ελλάδα για την ανοικτή θάλασσα», δήλωσε ο έμπειρος race officer.

Τα ιστιοφόρα θα παραπλεύσουν από Μήλο, θα περάσουν ανάμεσα από Καλντέρα και Καμένη, στη Σαντορίνη, θα συνεχίσουν σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Κανδελούσα, Κω, Ψέριμο, Κάλυμνο, Καλόλιμνο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Πάτμο, Δήλο, Μύκονο, Σύρο, Γυάρο και Κέα και θα τερματίσουν στο Σούνιο, το αργότερο το προσεχές Σάββατο.

Την εκκίνηση του αγώνα παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, και ο συντονιστής – γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ Κωνσταντίνος Χαλιορής, και η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες Βούλα Κοζομπόλη. 

Χορηγός Επικοινωνίας είναι και «Η Καθημερινή». 

Τελευταίες ειδήσεις

Yπερεμβόλιο για τους κορωνοϊούς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή