Ενα κράμα από παλαιούς και νέους αθλητές αποτέλεσαν την ελληνική ολυμπιακή ομάδα, η οποία θα επιστρέψει από το Τόκιο με τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια, με θέσεις σε οκτάδες, με εμπειρίες αλλά και με υποσχέσεις για το μέλλον. Η νέα γενιά έδειξε τη δυναμική της και η μεγάλη πρόκληση για την ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού, είτε σε επίπεδο πολιτείας, είτε σε επίπεδο Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ομοσπονδιών, είναι να δοθούν σε αυτήν τη νέα γενιά τα εφόδια ώστε στη διοργάνωση του Παρισιού να γυρίσουν με… πιο βαριές τις βαλίτσες.
Τα χρυσά μετάλλια των Μίλτου Τεντόγλου, Στέφανου Ντούσκου, τα πλασαρίσματα σε οκτάδες των Κριστιάν Γκολομέεβ, Αλκη Κυνηγάκη, Στέφανου Τσιτσιπά, Μαρίας Σάκκαρη, Εμμανουήλ Καραλή και Μαρίας Κυρίδου – Χριστίνας Μπούρμπου αποτελούν σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον. Με εξαίρεση τον Γκολομέεβ, οι υπόλοιποι αθλητές και αθλήτριές μας είναι κάτω των 25 ετών. Σε αυτήν τη «χρυσή» γενιά θα πρέπει να προσθέσουμε, με ξεχωριστή αναφορά, την 25χρονη Αννα Κορακάκη. Το «χρυσό» κορίτσι του Ρίο είχε δύο προκρίσεις σε οκτάδες στα δύο όπλα της και έφτασε τις τέσσερις σε δύο ολυμπιακές διοργανώσεις, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο στο άθλημα της σκοποβολής. Στα μέλη της «χρυσής» νέας γενιάς, παρότι δεν μπήκαν σε οκτάδες, συμπεριλαμβάνονται η Βασιλεία Καραχάλιου, η Αννέτα Κυρίδου και οι σφυροβόλοι Χρήστος Φραντζεσκάκης και Μιχάλης Αναστασάκης.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον 30χρονο Λευτέρη Πετρούνια που ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου, μια θέση που δείχνει να τον πείσμωσε. Στο Παρίσι θα είναι 33 ετών, σε ένα όργανο που το ξέρει και… τον ξέρει. Αρκεί να αντέξουν οι ώμοι του. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι 31 ετών. Στο Τόκιο δεν κατάφερε να φορέσει μετάλλιο και θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την καριέρα της με την ανακατάληψη του θρόνου της στο Παρίσι. Στο επί κοντώ, όμως, ανέτειλε και το «αστέρι» της 24χρονης Ελένης Πόλακ. Στον στίβο υπάρχει και μια νέα γενιά που δεν κατάφερε να ταξιδέψει στο Τόκιο. Οι διακρίσεις τους στους διεθνείς αγώνες μικρών ηλικιακών κατηγοριών δείχνουν ότι πολύ γρήγορα θα προσπαθήσουν να τοποθετήσουν το «αστέρι» τους και στον «γαλαξία» των μεγάλων.
«Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είχαμε γλυκιές και πικρές στιγμές. Στις γλυκιές στιγμές ήταν ότι ανεδείχθη το νέο αίμα του ελληνικού αθλητισμού και στις πικρές ότι οι αθλητές μας δεν κατέκτησαν κάποιες διακρίσεις που ήταν μέσα στις δυνατότητές τους. Στενοχωρήθηκα πολύ με την ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης που, παρά την προετοιμασία της, εξαιτίας του κορωνοϊού οι αθλήτριες δεν κατάφεραν να αγωνιστούν. Ως παλαιός αθλητής του πόλο χάρηκα με την Εθνική μας ομάδας. Από το 1980 που πήγα ως αθλητής στη Μόσχα, εδώ και 41 χρόνια, ονειρευόμουν αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.
Ο ρόλος των ανθρώπων ΕΟΕ και ιδιαίτερα του προέδρου της κ. Καπράλου, ο οποίος γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού, θα είναι μέσα στους επόμενους μήνες καθοριστικός. Σε λιγότερα από τρία χρόνια θα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι. Η προετοιμασία της ελληνικής ομάδας θα πρέπει να ξεκινήσει από… αύριο.
«Πρέπει ως ΕΟΕ να επενδύσουμε σε αυτήν τη νέα γενιά. Χρειάζονται προετοιμασίες και αγώνες στο εξωτερικό. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει. Ολα τα παιδιά που αγωνίστηκαν εδώ ήταν εκπληκτικά. Προσπάθησαν με όλες τις δυνάμεις που είχαν για να πετύχουν τον στόχο τους. Πραγματικά χάρηκα πάρα πολύ που ήμουν αρχηγός αποστολής σε μια τέτοια ομάδα», μας είπε ο αρχηγός της αποστολής, Μιχάλης Φυσεντζίδης.
Σήμερα, στην Ιαπωνία, ολοκληρώνονται οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στις 26 Ιουλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της 33ης διοργάνωσης. Η κλεψύδρα του χρόνου άρχισε να μετράει αντίστροφα και εάν θέλουμε οι αθλητές μας να πάνε ταχύτερα, ψηλότερα, δυνατότερα, πρέπει να βάλουμε δίπλα και το «μαζί», που πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ στο Citius, Altius, Fortius του Πιερ ντε Κουμπερτέν.