Κραυγή απόγνωσης από τις αθλήτριες του Αφγανιστάν: «Όλα τελείωσαν για εμάς»

Κραυγή απόγνωσης από τις αθλήτριες του Αφγανιστάν: «Όλα τελείωσαν για εμάς»

Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, δεκάδες Αφγανές αθλήτριες που ζουν σε άλλες χώρες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιουλίου 2021 όταν η Κίμια Γιουσόφι μαζί με τον Φαρζάντ Μανσούρι έμπαιναν στο στάδιο του Τόκιο κρατώντας, ως σημαιοφόροι στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, τη σημαία του Αφγανιστάν. Ηταν η πρώτη φορά που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ισότητας των δύο φύλων, αποφάσισε ότι σημαιοφόροι κάθε χώρας μπορούν να είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα. Μόνο που για το Αφγανιστάν αυτή η πρώτη φορά, ίσως, να είναι και η τελευταία, διότι για το καθεστώς των Ταλιμπάν η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι και μακριά από τους αθλητικούς χώρους.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Σύνοδος της G7 για το Αφγανιστάν την Τρίτη

Η Ζάκια Χουντανταντί θα αγωνιζόταν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Σε χώρους κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε με υπερηφάνεια ότι θα ήταν η πρώτη αθλήτρια ΑμεΑ που θα έπαιρνε μέρος στη διοργάνωση. Η υπερηφάνειά της μετατράπηκε σε κραυγή όταν οι Ταλιμπάν ανέβηκαν στην εξουσία και ζήτησε από τη διεθνή αθλητική κοινότητα βοήθεια. Την ώρα που η αθλήτρια των ΑμεΑ καταλάβαινε ότι δεν θα αγωνιζόταν στους Παραολυμπιακούς, η Χαλίντα Ποπάλ, πρώην αρχηγός της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας, με δηλώσεις της ζήτησε από τις αθλήτριες του Αφγανιστάν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα social media, να κάψουν τα αθλητικά ρούχα με τα διακριτικά και να φύγουν από τα σπίτια τους ώστε γείτονες που γνωρίζουν τις δραστηριότητές τους να μην τις καταδώσουν. Από την πρώτη συμμετοχή αθλητριών σε Ολυμπιακούς (2004) και την πρώτη γυναίκα σημαιοφόρο του 2021, ο γυναικείος αθλητισμός της χώρας επέστρεψε στην εποχή του 1999, όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απαγόρευσε τη συμμετοχή του Αφγανιστάν στους Ολυμπιακούς του 2000 για τις διακρίσεις που επέβαλε το, τότε, καθεστώς των Ταλιμπάν στις γυναίκες.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αεροδρόμιο Καμπούλ: «Τουλάχιστον 20 νεκροί» την τελευταία εβδομάδα

«Βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες και οι δηλώσεις των Ταλιμπάν είναι ότι έχουν αλλάξει. Αυτό, βέβαια, μένει να φανεί και στην πράξη. Από την άλλη πλευρά, η ΔΟΕ έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ισότητα των δύο φύλων και θα είναι πραγματικά πολύ κρίμα να μην έχουν τη δυνατότητα γυναίκες από το Αφγανιστάν να λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες», τόνισε στην «Κ» το μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.  
Η πρώτη συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στη διοργάνωση της Αθήνας, η Ρομπίνα και η Φρίμπα, που πήραν μέρος σε στίβο και τζούντο, αντίστοιχα. Από τότε, σε κάθε διοργάνωση, υπήρχαν γυναίκες εκπρόσωποι της χώρας χωρίς όμως να έχουν κατακτήσει κάποιο μετάλλιο. Εξάλλου, ακόμη και η συμμετοχή τους ήταν γι’ αυτές μια μεγάλη νίκη.  

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφγανή γέννησε το μωρό της μέσα σε αμερικανικό αεροσκάφος

Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, δεκάδες Αφγανές αθλήτριες που ζουν σε άλλες χώρες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και, μέσα από τοποθετήσεις τους, αναφέρουν ότι ο γυναικείος αθλητισμός στη γενέτειρά τους θα σβήσει και εκφράζουν τους φόβους τους για την τύχη των γυναικών αθλητριών που ζουν στη χώρα. «Ολα έχουν τελειώσει για τις αθλήτριες. Δεν πιστεύουν στα δικαιώματα των γυναικών. Ο,τι και να λένε δεν θα αλλάξουν ποτέ», επισήμανε στο Reuters η πρωταθλήτρια του καράτε Μίνα Ασάντι, η οποία έχει βρει καταφύγιο στην Ινδονησία.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή