Ποδόσφαιρο στα χαρακώματα

Μαίνεται ο «πόλεμος» FIFA - UEFA και συμμάχων με αφορμή το σχέδιο για Μουντιάλ ανά διετία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μάχη χαρακωμάτων επιδίδονται πλέον FIFA και UEFA, με αφορμή την πρόταση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για διεξαγωγή του Μουντιάλ ανά διετία μετά το 2026, αλλά και βαθύτερο αίτιο την εντελώς διαφορετική προσέγγιση στο ποδόσφαιρο που έχουν οι ηγέτες των δύο μεγάλων φορέων του αθλήματος, ο Τζάνι Ινφαντίνο και ο Αλεξάντερ Τσέφεριν αντιστοίχως.

Αυτή την εβδομάδα άρχισε μια σκληρή, εξάμηνη κατά τα φαινόμενα, μάχη μεταξύ των δύο ανδρών κατά κύριο λόγο, με τον μεν Ιταλοελβετό να αρχίζει τις διαβουλεύσεις με τις εθνικές ομοσπονδίες για την επικύρωση του σχεδίου του, και τον δε Σλοβένο να χτίζει συμμαχίες ενόψει της προαναγγελθείσας ψηφοφορίας επί της προτάσεως κατά τη γενική συνέλευση της FIFA τον προσεχή Μάρτιο ή Απρίλιο.

Ενώ οι μεγάλες συνομοσπονδίες της UEFA και της CONMEBOL (της Νοτίου Αμερικής) έχουν ήδη προειδοποιήσει με μποϊκοτάζ μιας τέτοιας διοργάνωσης, ο Ινφαντίνο (που έχει πει ότι δεν γίνεται ολόκληρη… FIFA να κάνει μόνο μία διοργάνωση στα τέσσερα χρόνια) δίνει στις 211 εθνικές ομοσπονδίες την επιλογή. Αναμένεται πλέον τον Νοέμβριο η έκδοση πορίσματος από τις διαβουλεύσεις του Οκτωβρίου και ενδεχομένως μια παγκόσμια διάσκεψη της FIFA για το θέμα τον Δεκέμβριο.

Ηδη την Πέμπτη ο Ινφαντίνο προΐστατο τηλεδιάσκεψης με 204 ομοσπονδίες, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία, στις ζυγές χρονιές, με τα πρωταθλήματα κάθε ηπείρου όπως το Euro και το Copa America στις μονές χρονιές. Πρόκειται για τη λεγόμενη «πρόταση Αρσέν Βενγκέρ», επειδή ο Αλσατός πρώην προπονητής και νυν σύμβουλος ανάπτυξης της FIFA την παρουσίασε πρώτος.

«Οι φιλοδοξίες μας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ανά την υφήλιο μπορούν μόνο να πραγματοποιηθούν αν έχουμε περισσότερες επιτυχημένες διοργανώσεις σε πιο τακτική βάση», είπε ο πρόεδρος της FIFA στους εκπροσώπους των 204 ομοσπονδιών και στα 32 μέλη του συμβουλίου της FIFA. Τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά διεξάγεται τόσο ανοικτός και τόσο εκτεταμένος διάλογος για ένα οργανωτικό θέμα της διεθνούς ομοσπονδίας.

Η πλευρά της FIFA υπογραμμίζει ακόμη τη θετική ανταπόκριση από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές καθώς και τη συνομοσπονδία της Αφρικής. Ανοικτές στην ιδέα φέρονται να είναι οι συνομοσπονδίες της Ασίας, και της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Κι εκεί κάπου τελειώνουν και οι υποστηρικτές του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια…

Οι περισσότεροι που έχουν εκφράσει την άποψή τους, από νυν και πρώην ποδοσφαιριστές, εθνικές ομοσπονδίες, ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, ενώσεις επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, προπονητές, έως και μέλη κορυφαίων θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι κάθετα αντίθετοι.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Τιερί Ανρί, του συμπατριώτη του Αρσέν Βενγκέρ με τον οποίον και μεγαλούργησε στην Αρσεναλ. Ο Γάλλος βετεράνος επιθετικός θεωρεί αδιανόητη τη διεξαγωγή Μουντιάλ ανά διετία, λέγοντας ότι χρειαζόταν μήνες για να συνέλθει από κάθε μεγάλη διοργάνωση.

Πιο σκωπτικός ο τεχνικός της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, διερωτήθηκε: «Τότε γιατί να μην το κάνουμε και κάθε χρόνο;». Αυστηρή ήταν η άποψη και του προπονητή της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ, που απέρριψε προσφάτως την ιδέα λέγοντας ότι «όλα γίνονται για τα χρήματα».

Ο βετεράνος άσος της Λίβερπουλ, Τζέιμι Κάραγκερ, κατήγγειλε μάλιστα ότι η FIFA παρουσιάζει μόνο τις θετικές απαντήσεις παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και όχι εκείνες όσων αντιτάσσονται στην ιδέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή