Σαουδαραβική αντεπίθεση

Η πολύκροτη εξαγορά της Νιούκαστλ, ο «συναγερμός» στην Αγγλία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ποδοσφαιρικό γίγαντα, στη βορειοανατολική πλευρά της Αγγλίας αυτή τη φορά, σκοπεύει να δημιουργήσει η Σαουδική Αραβία, μετά την αμφιλεγόμενη εξαγορά των μετοχών της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ από επενδυτικό όμιλο της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, που έχει προκαλέσει αναταράξεις στην Αγγλία, αλλά και ανακούφιση έως ανείπωτη ευφορία στους οπαδούς του συλλόγου.

Η κοινοπραξία με κύριο μέτοχο το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σ. Αραβίας, όπου ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ελέγχει το 80%, πήρε το πράσινο φως από την Πρέμιερ Λιγκ για την εξαγορά των μετοχών από τον (μισητό για τους οπαδούς) Μάικ Ασλι έναντι ποσού άνω των 350 εκατ. ευρώ. Υπόσχεται νέες εγκαταστάσεις, επενδύσεις στην πόλη και το πρωτάθλημα Αγγλίας εντός 10 ετών, μέσω των πετροδολαρίων που θα έρθουν από τη Μέση Ανατολή. Ολα θα αλλάξουν στον σύλλογο που φέρει το παρατσούκλι «καρακάξες», με πληροφορίες να ονομάζουν ως πιθανό προπονητή, στη θέση του Στιβ Μπρους, τον Αντόνιο Κόντε.

Στερημένοι από τίτλους οι φίλοι της Νιούκαστλ (χωρίς μεγάλο τρόπαιο από το 1969) έβλεπαν με αγωνία να καθυστερεί η έγκριση της εξαγοράς από την Πρέμιερ Λιγκ, ενώ η ομάδα βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού. Πλέον ονειρεύονται τα μεγαλεία που υπόσχεται η νέα ιδιοκτησία, που πάντως ζητάει «χρόνο και υπομονή».

Πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι η Νιούκαστλ δεν είναι μια οποιαδήποτε επαρχιακή ομάδα. Εκπροσωπώντας μια πολύ μεγάλη περιφέρεια, που κάποτε είχε και τις Μίντλεσμπρο και Σάντερλαντ στην Πρέμιερ Λιγκ, η Νιούκαστλ θεωρείται στην Αγγλία «η αγαπημένη δεύτερη ομάδα» των φιλάθλων, καθώς πολλοί τη συμπαθούν πέρα από τον δικό τους αγαπημένο σύλλογο, περίπου όπως συμβαίνει στην Ισπανία με την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Οι οπαδοί της ομάδας, που αποκαλούνται Τζόρντις λόγω της λαϊκής ονομασίας της περιοχής, ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Αγγλους όχι τόσο στην κατανάλωση μπίρας (προτιμούν φανατικά την καφέ μπίρα του Νιούκαστλ) παρά για το ξεχωριστό χρώμα που δίνουν στα γήπεδα, φέρνοντας σε όλη τη χώρα την ιδιαίτερη και μάλλον δυσνόητη προφορά τους όπου ταξιδεύουν ακολουθώντας πιστά την ομάδα τους.

Αυτοί ακριβώς οι οπαδοί βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα σε έκσταση: Μόλις οριστικοποιήθηκε η εξαγορά των «Magpies», ούτε λίγο ούτε πολύ, 15.000 οπαδοί συνέρρευσαν αυθορμήτως το απόγευμα της Πέμπτης στο γήπεδο της ομάδας για να πανηγυρίσουν την αλλαγή σελίδας. «Σπουδαία για τον σύλλογο, σπουδαία για την περιοχή», χαρακτήριζαν την εξαγορά της ομάδας από το κονσόρτσιουμ οι οπαδοί, που ύστερα από χρόνια «απαλλασσόμαστε από τον Ασλι».

Δεν είναι πάντως όλοι ευχαριστημένοι στην Αγγλία, και αυτό δεν αφορά τόσο τους οπαδούς αντίπαλων ομάδων, όσο τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την προσπάθεια εξωραϊσμού του σαουδαραβικού καθεστώτος διά του ποδοσφαίρου, τη στιγμή που εκκρεμούν καταγγελίες για τις πρακτικές του εντός συνόρων, αλλά και για την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία.

Η Πρέμιερ Λιγκ δηλώνει ότι έλαβε εγγυήσεις πως η Νιούκαστλ δεν ανήκει στο σαουδαραβικό κράτος. Λίγοι πείθονται από αυτό. Κάποιοι –δεδομένης και της αγοράς της Μάντσεστερ Σίτι από το Αμπου Ντάμπι– αποκαλούν ήδη το αγγλικό πρωτάθλημα «αλ-Πρέμιερ Λιγκ». Η δε έγκριση της εξαγοράς της Νιούκαστλ από τις αγγλικές ρυθμιστικές αρχές συντρίβει κάθε επιχείρημα περί δήθεν αυστηρού ελέγχου κάθε ξένου ιδιοκτήτη αγγλικού συλλόγου. Το χρήμα μιλάει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή