Ώρα της κρίσης από τον WADA

Αγώνας δρόμου από την Ελλάδα για να πάρει το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ. Στο ευρύ φίλαθλο κοινό, αυτές οι τέσσερις λέξεις ενδεχομένως να μην είναι γνωστές ή ο οργανισμός να θεωρείται ένας από τους δεκάδες… αδιάφορους οργανισμούς της χώρας. Και όμως, χωρίς τον ΕΟΚΑΝ ο ελληνικός αθλητισμός κινδυνεύει να περάσει στο περιθώριο. Εάν κηρυχθεί μη συμμορφούμενος με τον παγκόσμιο κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), τότε ο ελληνικός αθλητισμός θα υποστεί σειρά από κυρώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την «υποστολή» της ελληνικής σημαίας από διεθνείς διοργανώσεις.

Στις 14 Ιανουαρίου λήγει η διορία της ανώτατης αρχής για τη συμμόρφωση της χώρας μας με τους διεθνείς κανόνες.

Από το 2019, ο «μπαμπάς» του ΕΟΚΑΝ, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ, βρίσκεται υπό επιτήρηση από τον WADA διότι δεν πληρούσε τις περισσότερες από τις απαιτήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού. Οι καθυστερήσεις, η έλλειψη πόρων, αλλά και η πανδημία αποτέλεσαν κάποια από τα εμπόδια που έγιναν αιτίες για να μην πραγματοποιηθούν τα βήματα που θα έβγαζαν τον οργανισμό από αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση. Ο κόμπος φαίνεται έφτασε στο… χτένι στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, με αποτέλεσμα το υφυπουργείο Αθλητισμού να αλλάξει τη διοίκηση του ΕΟΚΑΝ. Η νέα διοίκηση, με πρόεδρο τον ιατροδικαστή Γρηγόριο Λέοντα, δίνει μάχη με τον χρόνο διότι στις 14 Ιανουαρίου λήγει το τελεσίγραφο της ανώτατης αρχής.  

Τι συνεπάγεται, όμως, η κήρυξη ενός οργανισμού ως «μη συμμορφούμενου»; Οι κυρώσεις είναι ανάλογες με τη βαρύτητα. Ετσι, μια χώρα που δεν διαθέτει οργανισμό αντιντόπινγκ δεν μπορεί να διεκδικεί διεθνείς διοργανώσεις, οι παράγοντές της δεν μπορούν να εκλεγούν στις διεθνείς ομοσπονδίες, ενώ οι κυρώσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε αποκλεισμό της «σημαίας» της χώρας από αγώνες, όπως στην περίπτωση της Ρωσίας.   Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόριος Λέων, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι, ύστερα από ενέργειες της νέας διοίκησης, ο οργανισμός «είναι καλυμμένος» και πολύ γρήγορα θα φύγουμε από την επιτήρηση, καθώς η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι διοικητική και αφορά την αναδιάρθρωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ. Υστερα από ερώτηση της «Κ», ωστόσο, ο κ. Λέων παραδέχτηκε ότι στους ελέγχους που διεξάγονται δεν υπάρχουν αιμοληψίες, κάτι που σημαίνει «μη συμμόρφωση», διότι αυτό είναι μέσα στα προαπαιτούμενα που θέτει ο WADA.   

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το παρελθόν, για πρώτη φορά το ΕΣΚΑΝ είχε υποβάλει στον WADA μιαν ολοκληρωμένη εκτίμηση κινδύνου στο τέλος του 2020 για την οποία έλαβε θετικές κριτικές διορθώνοντας παράλληλα μια μη συμμόρφωση. Διαμόρφωσε τον εθνικό σχεδιασμό κατανομής ελέγχων για το 2021, με 189 αθλητές να υποβάλλουν «where about», υλοποιώντας τον σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, διορθώνοντας ακόμη μία μη συμμόρφωση προχώρησε σε αιμοληψίες των προβλεπόμενων αθλητών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως, όπως μας είπε και ο κ. Λέων, δεν διεξάγονται αιμοληψίες, αλλά στον οργανισμό έχει προσληφθεί άνθρωπος και οι έλεγχοι από τη νέα χρονιά θα γίνονται και στο αίμα. Βέβαια, αρκεί αυτό να γίνει έγκαιρα, καθώς στις 14 Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία. Η νέα ηγεσία του οργανισμού προσπαθεί μέσα στο μικρό χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της να λύσει τα προβλήματα που τις κληροδότησαν οι διοικήσεις του παρελθόντος. Ομως, όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλά κενά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση όταν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου των αθλητών, πρωτοκλασάτος αθλητής του στίβου ρώτησε εάν θα πρέπει να συμπληρώνει «where about» και οι διδάσκοντες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν ήξεραν να απαντήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή