Πικρές αλήθειες από το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο

Πικρές αλήθειες από το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο

Ο Αρης είναι η ευρωπαϊκή ομάδα με τους περισσότερους αλλοδαπούς στο ρόστερ της, σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES στην Ελβετία, ενώ έχει κι ένα από τα πιο… ηλικιωμένα ρόστερ της ηπείρου.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρης είναι η ευρωπαϊκή ομάδα με τους περισσότερους αλλοδαπούς στο ρόστερ της, σύμφωνα με το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES στην Ελβετία, ενώ έχει κι ένα από τα πιο… ηλικιωμένα ρόστερ της ηπείρου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που είδαν αυτή την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, ο Αρης είναι η ευρωπαϊκή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό παικτών που προέρχονται από ξένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ανερχόμενο στο 88,5%, άρα για κάθε έναν Ελληνα στο ρόστερ των «κίτρινων» αντιστοιχούν οκτώ ξένοι. Οχι πολύ μακριά, στο ποσοστό 82,6% βρίσκεται ακόμη μία ελληνική ομάδα, ο ΝΠΣ Βόλος, που έχει την ίδια αναλογία εγχώριων και ξένων ποδοσφαιριστών με τις Ατλέτικο Μαδρίτης και Γουλβς.

Συνολικά στο ελληνικό πρωτάθλημα ο μέσος όρος των αλλοδαπών παικτών στα ρόστερ ανέρχεται στο 60,2%, άρα τρεις ξένοι για κάθε δύο Ελληνες. Εδρα της… ποδοσφαιρικής λεγεώνας των ξένων είναι η Κύπρος, καθώς το κυπριακό είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τους περισσότερους αλλοδαπούς στα ρόστερ (69,9%).

Η εταιρεία που ειδικεύεται στη στατιστική έρευνα του ποδοσφαίρου ανέλυσε τα ρόστερ όλων των συλλόγων των 31 σημαντικότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης, καλύπτοντας 12.141 ποδοσφαιριστές από 473 συλλόγους, και κατέγραψε διάφορα στοιχεία και τάσεις, με σημαντικότερη την αύξηση των… λεγεωνάριων σε όλη την ήπειρο, παρά την πανδημία και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι η μικρή πτώση στους αριθμούς ξένων παικτών που είχε παρατηρηθεί το 2020, στη χρονιά των πολλών lockdowns, αναστράφηκε φέτος, με τους αλλοδαπούς παίκτες να επιστρέφουν στα ιστορικά υψηλά του 2019 ανά την Ευρώπη. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι φέτος για πρώτη φορά στο σύνολο των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων της ηπείρου (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας) οι ξένοι παίκτες υπερτερούν των εγχώριων σε απόλυτους αριθμούς.

Το Παρατηρητήριο επίσης κατέγραψε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μαζί με αυτό της Τουρκίας το… γηραιότερο της Ευρώπης, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ποδοσφαιριστών ανέρχεται στα 27,59 χρόνια. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πιο γερασμένη ομάδα είναι η αγγλική Μπέρνλι (29,97 έτη), με δεύτερη όμως την Ανόρθωση Αμμοχώστου (29,67 έτη) που έχει πολλούς παίκτες από την Ελλάδα. Από κοντά και ο Αρης, στην πέμπτη θέση, με μέση ηλικία παικτών τα 29,62 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή