Η «εθνική ντροπή» της Αγγλίας στο Εuro του 2020

Η «εθνική ντροπή» της Αγγλίας στο Εuro του 2020

«Ντροπή για το έθνος» και «πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές εποχές του ποδοσφαίρου» χαρακτήρισε ανεξάρτητη έρευνα –που παρήγγειλε στη Βρετανία η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία– το χάος στο γήπεδο Γουέμπλεϊ στον τελικό του Euro 2020 μεταξύ της οικοδέσποινας Αγγλίας και της πρωταθλήτριας από εκείνο το βράδυ Ιταλίας.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ντροπή για το έθνος» και «πισωγύρισμα στις πιο σκοτεινές εποχές του ποδοσφαίρου» χαρακτήρισε ανεξάρτητη έρευνα –που παρήγγειλε στη Βρετανία η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία– το χάος στο γήπεδο Γουέμπλεϊ στον τελικό του Euro 2020 μεταξύ της οικοδέσποινας Αγγλίας και της πρωταθλήτριας από εκείνο το βράδυ Ιταλίας. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα, τονίζει η έρευνα της οποίας προΐστατο η βαρώνη Λουίζ Κέισι, μέλος της Βουλής των Λόρδων, και αφορά στα «αλλεπάλληλα κύματα πιωμένων χούλιγκαν χωρίς εισιτήριο» που έμπαιναν ανεξέλεγκτοι στο γήπεδο, συχνά ποδοπατώντας άλλους φιλάθλους, χωρίς ευτυχώς κάποιον θανάσιμο τραυματισμό. «Το ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε στη Βρετανία του 21ου αιώνα αποτελεί πηγή ανησυχίας. Ομως το ότι έλαβε χώρα στο εθνικό μας γήπεδο και την ημέρα του σημαντικότερου αγώνα ποδοσφαίρου για εμάς τα τελευταία 55 χρόνια συνιστά πηγή εθνικής ντροπής», σχολίασε η έκθεση για τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου.

Η έρευνα εντόπισε τουλάχιστον 17 ανεξέλεγκτες εισβολές φιλάθλων στις εξέδρες, με αποτέλεσμα να εισβάλουν περίπου 2.000 Αγγλοι οπαδοί χωρίς εισιτήρια. Από αυτούς μόνο οι 400 οδηγήθηκαν στην έξοδο από τους υπαλλήλους ασφαλείας και την αστυνομία. Επιπλέον εντοπίστηκε ότι οι χούλιγκαν χωρίς εισιτήρια στόχευσαν τις εισόδους για άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να περάσουν ευκολότερα τον έλεγχο. Μεταξύ άλλων, κάποιος άρπαξε ένα ανάπηρο παιδί από τον πατέρα του ώστε να περάσει μαζί του μια τέτοια είσοδο.

«Είμαι βέβαιη ότι η κύρια ευθύνη για ό,τι πήγε στραβά στο Γουέμπλεϊ ανήκει σε όσους έχασαν τον έλεγχο της δικής τους συμπεριφοράς, και όχι σε όσους έκαναν ό,τι μπορούσαν, αλλά έχασαν τον έλεγχο του πλήθους», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας. Επέρριψε ευθύνη στην αστυνομία που άργησε πάρα πολύ να μεταβεί στο Γουέμπλεϊ, και στην κυβέρνηση που αρνήθηκε πρόσθετες «fan zones» για να περιορίζει τους οπαδούς. «Κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για όσα έγιναν και δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν», τόνισε.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της έρευνας, ο εκτελεστικός διευθυντής της αγγλικής ομοσπονδίας, Μαρκ Μπούλινγκαμ, ζήτησε δημόσια συγγνώμη για τη «θλιβερή εμπειρία» του τελικού και είπε ότι «προκύπτουν σημαντικά μαθήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή