Τραγωδία στο Καμερούν

Οκτώ φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λαχτάρα των Καμερουνέζων οπαδών να δουν την εθνική τους ομάδα στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, που η χώρα τους φιλοξενεί, οδήγησε οκτώ από αυτούς στον θάνατο προχθές το βράδυ. Χιλιάδες φίλοι των «Αδάμαστων λεόντων» όρμησαν άτακτα προς τις θύρες του γηπέδου, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να ποδοπατηθούν.

Ο τραγικός απολογισμός χθες το απόγευμα έκανε λόγο για δύο παιδιά (ηλικίας 6 και 14 ετών) μεταξύ των οκτώ νεκρών, ενώ άλλοι 38 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, αρκετοί από αυτούς σοβαρά.

Παρά την τραγωδία, ο αγώνας του Καμερούν με τις Κομόρες Νήσους για τη φάση των 16 του θεσμού διεξήχθη κανονικά. Τα γεγονότα δεν είχαν γίνει γνωστά στην πραγματική τους έκταση σε όσους είχαν μπει στο γήπεδο, και κυκλοφόρησαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το στάδιο Πολ Μπιγιά, που φέρει το όνομα τού εδώ και σχεδόν 30 χρόνια προέδρου του Καμερούν, είναι στην περιοχή Ολεμπέ της πρωτεύουσας Γιαουντέ και εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενόψει της διοργάνωσης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Εχει χωρητικότητα 60.000 θεατών, αλλά λόγω κορωνοϊού επετράπη η έκδοση εισιτηρίων για το 80% των θέσεων, δηλαδή 48.000, μαζί με τις προσκλήσεις. Ωστόσο οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 50.000 οπαδοί προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο.

Τραγωδία στο Καμερούν-1
(AP)

Περιγραφές μαρτύρων αλλά και συμμετεχόντων στο απίστευτο ποδοπάτημα έκαναν λόγο για παραλογισμό των οπαδών, που φοβούνταν ότι άλλοι θα έμπαιναν στο γήπεδο αντί για αυτούς, κι έσπρωχναν συνεχώς όσους στέκονταν μπροστά τους στην ουρά στον έλεγχο των εισιτηρίων.

Σε διάφορα σημεία στην περίμετρο του γηπέδου η ασφάλεια υποχώρησε και οι Καμερουνέζοι οπαδοί έτρεχαν αλλόφρονες και πατούσαν όπου έβρισκαν για να περάσουν. Σε άλλο σημείο η αστυνομία φέρεται να είπε στον κόσμο να κάνει υπομονή και θα μπει στο ημίχρονο, πράγμα που φέρεται να αύξησε την ένταση.

Ο πρόεδρος Μπιγιά εξέφρασε θλίψη και αποτροπιασμό για το τραγικό γεγονός και διέταξε άμεσα τη διενέργεια έρευνας. Η Συνομοσπονδία του Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (η αντίστοιχη δηλαδή της UEFA) ξεκίνησε κι εκείνη έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή