Ραφαέλ Ναδάλ: Νικώντας τους νόμους της φύσης

Ραφαέλ Ναδάλ: Νικώντας τους νόμους της φύσης

Ο Ισπανός τενίστας κατάφερε να στρογγυλοκαθίσει μόνος πλέον στο «Εβερεστ» του παγκοσμίου τένις με 21 κατακτήσεις γκραν σλαμ

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωταθλητισμός με την καθαρά αγωνιστική έννοια, πέραν της σωματικής ετοιμότητας, προϋποθέτει ευφυΐα και χαρακτήρα, με τα οποία ο αθλητής θα τελειοποιήσει την τεχνική του και θα ελέγξει τα συναισθήματά του στις κακές και στις καλές στιγμές.

Είναι δεκάδες τα παραδείγματα όπου σπουδαία ταλέντα χάθηκαν στα σκοτάδια του εαυτού τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου θαυμάσαμε αθλητές να διαπρέπουν περισσότερο λόγω του μυαλού τους και λιγότερο λόγω της σωματικής κατάστασής τους.

Στην περίπτωση του Ραφαέλ Ναδάλ θα συναντήσουμε και τις δύο περιπτώσεις. Ο Ισπανός τενίστας στην… απαγορευτική ηλικία των 35 ετών, κατάφερε να νικήσει τους νόμους της φύσης και να στρογγυλοκαθίσει μόνος πλέον στο «Εβερεστ» του παγκοσμίου τένις με 21 κατακτήσεις γκραν σλαμ.

Η κορυφή δεν ήρθε αναίμακτα για τον Ισπανό, καθώς τα σοβαρά προβλήματα στα πόδια του σημάδεψαν την πορεία του, με σημαντικότερα ένα κάταγμα στον αστράγαλο το 2004, ακόμη ένας μεγάλος τραυματισμός το 2005 στο πόδι και οι περιπέτειες με το γόνατό του από το 2007 έως και το 2009.

Μετά το Γουίμπλεντον του 2012, έμεινε εκτός δράσης για σχεδόν ένα χρόνο και δεν επέστρεψε μέχρι το αγαπημένο του Ρολάν Γκαρός του 2013. Εχασε το US Open του 2014 με τραυματισμό στον καρπό και έμεινε εκτός Γουίμπλεντον το 2016 λόγω ενός σχισμένου τένοντα στον αριστερό του καρπό.

Ηταν η στιγμή που «λύγισε» και ουσιαστικά μίλησε ξεκάθαρα για αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Προς έκπληξη όλων, επέστρεψε για να σαρώσει το Ρολάν Γκαρός από το 2017 έως το 2020 και να κατακτήσει το US Open του 2017 και του 2019.

Η καραντίνα για τον COVID-19 στα μέσα του 2020 επέτρεψε στον Ναδάλ να δυναμώσει τα γόνατά του και να βρεθεί στους προημιτελικούς του Αυστραλιανού Οπεν το 2021. Παρά τον έναν ακόμη έναν τραυματισμό, αυτή τη φορά, στην πλάτη, έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του γαλλικού Οπεν.

Στις 17 Ιουνίου 2021 ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στο Γουίμπλεντον και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι: «Πρέπει να ακούσω το σώμα μου. Ο στόχος είναι να παρατείνω την καριέρα μου και να συνεχίσω να κάνω αυτό που με κάνει χαρούμενο, να αγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο και να συνεχίζω να παλεύω για αυτούς τους επαγγελματικούς και προσωπικούς στόχους στο μέγιστο επίπεδο ανταγωνισμού».

Υστερα από μια αποχώρηση στον τρίτο γύρο του Citi Open της Ουάσινγκτον, αποχώρησε και από το US Open και ανακοίνωσε στις 20 Αυγούστου ότι ο τραυματισμός θα τον απέκλειε για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε μια φωτογραφία του με πατερίτσες στο Instagram και έναν μήνα αργότερα παραδέχτηκε: «Δεν ξέρω πότε θα παίξω ξανά. Υπάρχουν πάντα πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω 100%, αλλά μέσα στο μυαλό μου είμαι ξεκάθαρος για το ποιοι είναι οι στόχοι μου και πιστεύω ότι τα πράγματα θα ακολουθήσουν θετική πορεία».

Στις 16 Δεκεμβρίου ήρθε η πρώτη ανάρτηση σχετικά με το τένις με μια φωτογραφία του Ναδάλ να σερβίρει στο Άμπου Ντάμπι. Ο Ναδάλ βγήκε θετικός στον κορωνοϊό στις 20 Δεκεμβρίου και χτυπήθηκε σκληρά, αποκαλύπτοντας αργότερα ότι πέρασε τέσσερις ημέρες στο κρεβάτι και ότι «καταστράφηκε σωματικά» για τις επόμενες ημέρες.

Κι όμως, ο Ισπανός δεν το έβαλε κάτω. Στις αρχές του 2022 πήρε μέρος στο Melbourne Summer Set 1 ATP 250 και πλέον στόχευσε ξεκάθαρα στην κατάκτηση του Αυστραλιανού Οπεν. Σαν το αρπακτικό, που το θήραμα θεωρεί ότι έχει εξαφανιστεί και την τελευταία στιγμή εμφανίζεται πιο σίγουρο από ποτέ για να σαρώσει τα πάντα.

Η υπόθεση Τζόκοβιτς και η απουσία του Φέντερερ, άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον πεισματάρη Ισπανό. Το 21ο γκραν σλαμ περίμενε μόνο αυτόν. Μια επιτυχία που δεν ήρθε ούτε αυτή αναίμακτα.

Ο Ναδάλ μπήκε με νίκη επί του Αμερικανού, Μάρκος Χιρόν στο Οπεν της Μελβούρνης, τονίζοντας: «Πριν από ενάμιση μήνα δεν ήξερα αν θα έπαιζα ξανά τένις σε επαγγελματικό επίπεδο λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχα με το πόδι μου και με τον COVID». Ομως ίσως κι ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί ότι ο σκληρός πόλεμος με το σώμα του που είχε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια τον είχε μετατρέψει σε ένα «ρομπότ».

Σάρωσε τον Γερμανό, Χάνφμαν με 3-0, με 3-1 τον Ρώσο, Κατσάνοφ και με 3-0 τον Γάλλο Μαναρινό με ένα επικό tie-break 30 πόντων, στο οποίο υπήρξαν συνολικά 10 χαμένα set points!

Στον προημιτελικό, σε ένα επικό παιχνίδι που κρίθηκε στα πέντε σετ, ο Ναδάλ επιβλήθηκε 3-2 του, Ντένις Σαποβάλοφ.

Ενώ ο 22χρονος Καναδός ούρλιαζε στον ήλιο και απογοητευόταν όλο και περισσότερο με τις αποφάσεις που έπαιρνε ο διαιτητής, ο Ναδάλ παρέμεινε συγκεντρωμένος και χτύπησε στο φινάλε. Ο Ισπανός έπαθε θερμοπληξία κατά τη διάρκεια του αγώνα και έχασε τέσσερα ολόκληρα κιλά σε τέσσερις ώρες, ενώ αντιμετώπισε σοβαρά στομαχικά προβλήματα μετά τη λήξη του. Αυτή τη φορά όμως δεν θα τα παρατούσε.

Στον ημιτελικό με τον Ιταλό, Μπερετίνι επικράτησε με 3-1, στράφηκε προς την ομάδα του δείχνοντας τις γροθιές του και βγάζοντας μια κραυγή «Vamos!» πέρασε από την αμφιβολία στη σιγουριά. 

Ακόμη και ο Τζόκοβιτς να ήταν στον τελικό στη θέση του Μεντβέντεφ, θεωρώ ότι δύσκολα ο Σέρβος θα κατόρθωνε να σταματήσει τον Ναδάλ. Ο Ισπανός έδειχνε απελευθερωμένος παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος τού πήρε τα δύο πρώτα σετ. Το θηρίο δεν είχε βρυχηθεί ακόμη.

Κατέκτησε 3 σετ στη σειρά με απαράμιλλη ψυχραιμία και τεχνική και αγκάλιασε το 21ο γκραν σλαμ στην καριέρα του.

Υστερα από ματς 5,5 ωρών ο Μεντβέντεφ υποκλινόταν στο μεγαλείο του Ισπανού, τόσο αγωνιστικά όσο και μέσα από τις δηλώσεις του. Δεν ήταν πικραμένος. Ηταν χαμογελαστός για τη 2η θέση. Είχε ηττηθεί από τον απόλυτο GOAT.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή