Υπόθεση Βαλίεβα: δεν θα απονείμει μετάλλιο η ΔΟΕ

Υπόθεση Βαλίεβα: δεν θα απονείμει μετάλλιο η ΔΟΕ

Η Καμίλα Βαλίεβα θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο και στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Καμίλα Βαλίεβα θα διεκδικήσει ένα μετάλλιο και στο ατομικό του καλλιτεχνικού πατινάζ. Ενα μετάλλιο που, εάν η 15χρονη το κατακτήσει, δεν γνωρίζει εάν και πότε θα το πάρει καθώς το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) μπορεί να της επέτρεψε να αγωνιστεί αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν απονομές μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της.  

Η Καμίλα Βαλίεβα είναι μόλις 15 ετών, αλλά, ήδη, έχει κερδίσει περίοπτη θέση στην αθλητική ιστορία. Εγινε η πρώτη αθλήτρια που εκτέλεσε τετραπλή περιστροφή σε αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ ενώ, στη συνέχεια, ένα θετικό της δείγμα στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη από το ρωσικό πρωτάθλημα αποτέλεσε αιτία για να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η Ρωσία έδωσε άδεια στην πρωταθλήτρια να συνεχίσει να αγωνίζεται και η ΔΟΕ προσέφυγε στο CAS, με τη 15χρονη να δικαιώνεται διότι έλαβε το αποτέλεσμα ενώ οι Αγώνες ήταν σε εξέλιξη. Επίσης, επειδή η Ρωσίδα είναι κάτω των 16 ετών ανήκει στα «προστατευόμενα» άτομα σε ό,τι αφορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών. Πρόκειται για μεγάλη νίκη των Ρώσων απέναντι στη ΔΟΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).  

Η αθλήτρια, μετά την ανακοίνωση του θετικού δείγματος, συνέχισε να προπονείται διότι δεν της αφαιρέθηκε η διαπίστευση από τη στιγμή που η υπόθεση είχε πάρει τον δρόμο της αθλητικής δικαιοσύνης. Το πράσινο φως της συμμετοχής της από το CAS θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει μέρος σήμερα στο ατομικό.     

Η απόφαση του CAS προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΔΟΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει καμία απονομή μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Εάν η, όπως την αποκαλούν εξαιτίας του ταλέντου της, «Μις Τέλεια» βρεθεί ανάμεσα στις νικήτριες στο ατομικό δεν θα υπάρξει απονομή μεταλλίων. Η απονομή τόσο στο ομαδικό όσο και στο ατομικό θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.     

Αντίδραση υπήρξε και από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, καθώς η ομάδα τους αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση του ομαδικού. Οι Αμερικανοί έκαναν λόγο για «περιφρόνηση της Ρωσίας για τον καθαρό αθλητισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή