Σούπερ Λίγκα: To πιο βαρετό πρωτάθλημα στην Ευρώπη

Σούπερ Λίγκα: To πιο βαρετό πρωτάθλημα στην Ευρώπη

Τελευταίο το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε παραγωγή φάσεων μεταξύ 31 α΄ κατηγοριών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι… υποπτεύονταν ότι η ελληνική Σούπερ Λίγκα δεν είναι και το πιο συναρπαστικό από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν πλέον για σύμμαχό τους τη στατιστική: το Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο CIES στην Ελβετία συνέλεξε τα στοιχεία των τεσσάρων τελευταίων σεζόν και βρήκε ότι το ελληνικό πρωτάθλημα έρχεται τελευταίο και… καταϊδρωμένο μεταξύ όλων των 31 κορυφαίων κατηγοριών στη Γηραιά Ηπειρο σε δημιουργία ευκαιριών για γκολ και στο ανοικτό παιχνίδι.

Οι ερευνητές του CIES ανέλυσαν τα στατιστικά των αγώνων των κύριων εθνικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης από την περίοδο 2018-19 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, όπως τα έχει καταγράψει η InStat. Συγκεκριμένα, εστίασαν την προσοχή τους σε δύο στοιχεία: στον καθαρό χρόνο παιχνιδιού ανά 90λεπτο αγώνα και στον αριθμό των ευκαιριών για τέρμα ανά παιχνίδι.

Με βάση αυτά τα νούμερα από τα 31 εθνικά πρωταθλήματα, καθώς και τις Β΄ κατηγορίες των μεγάλων ποδοσφαιρικών κρατών της δυτικής Ευρώπης (Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Γαλλίας), συνέταξαν έναν πίνακα που να συνδυάζει τα δύο αυτά στατιστικά κάθε πρωταθλήματος ώστε να καταλήξουν σε ένα Δείκτη Ανοικτού Παιχνιδιού (Game Openness Index) ανά χώρα, που δείχνει πόσο ενδιαφέροντες είναι οι αγώνες ανά την Ευρώπη.

Σούπερ Λίγκα: To πιο βαρετό πρωτάθλημα στην Ευρώπη-1

Τα ευρήματα αποκρυσταλλώνουν τη γενική εντύπωση σχετικά με το πού μπορεί κανείς να απολαύσει περισσότερες φάσεις και καλύτερη ροή αγώνα, δεδομένου ότι ο καθαρός χρόνος παιχνιδιού στο 90λεπτο είναι αυτός χωρίς τις διακοπές για διαφόρους λόγους όπως τραυματισμοί, διαμαρτυρίες, καθυστερήσεις σε στατικές φάσεις κ.λπ.

Περίπου μισή ώρα παιχνιδιού χάνεται από διακοπές, καθυστερήσεις, αλλαγές, τραυματισμούς κτλ.

Ετσι το πρωτάθλημα με τον περισσότερο καθαρό χρόνο ανά 90λεπτο είναι η Ερε Ντιβίζιε της Ολλανδίας, με τους φιλάθλους εκεί να απολαμβάνουν την μπάλα να τρέχει στο χορτάρι επί 63 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα ανά αγώνα. Από κοντά είναι τα πρωταθλήματα στη Σουηδία, στη Ρωσία και στο Ισραήλ. Δύο λεπτά λιγότερη μπάλα βλέπουν όσοι πληρώνουν να δουν ματς της Μπουντεσλίγκα στη Γερμανία, της Σέριε Α στην Ιταλία, της Ελίτ Σέριεν στη Νορβηγία, της Πρέμιερ Λιγκ στην Αγγλία, της Προ Λιγκ στο Βέλγιο, αλλά και της Βεικάουσλιιγκα στη Φινλανδία, της Σουπερλίγκα στη Δανία και της Σιούπερ Λιγκ στην Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος, με μέσο όρο ωφέλιμου παιχνιδιού ανά αγώνα τα 56 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα, δηλαδή περίπου εξίμισι λεπτά λιγότερα από την Ολλανδία, αλλά και δυόμισι λεπτά λιγότερα από την Κύπρο. Μόνο Τσεχία και Σκωτία έχουν λιγότερο πραγματικό χρόνο παιχνιδιού.

Εκεί όμως όπου καταποντίζεται η Σούπερ Λίγκα είναι στην παραγωγή ευκαιριών: με 8,7 ανά αγώνα είναι στον… βυθό της ευρωπαϊκής ιεραρχίας, μαζί με τη Β΄ κατηγορία της Ισπανίας, την ώρα που η Γερμανία έχει 11,9 φάσεις για γκολ ανά ματς, η Ελβετία 11,8 και η Ολλανδία 11,7.

Συνδυάζοντας τα στοιχεία, το CIES θεώρησε έτσι το ολλανδικό πρωτάθλημα το κορυφαίο στο ανοικτό παιχνίδι, και με γνώμονα αυτό ως 100% κατέγραψε την απόκλιση των άλλων πρωταθλημάτων. Κι εκεί η Ελλάδα τερμάτισε τελευταία μεταξύ των πρώτων κατηγοριών με 67%, περνώντας μόνο τη Β΄ Ισπανίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή