Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΔΟΕ κάνει λόγο για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΔΟΕ κάνει λόγο για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κατηγόρησε με ανακοίνωσή της τη ρωσική κυβέρνηση για παραβίαση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η ανώτατη αρχή του Ολυμπισμού εξέφρασε την ανησυχία της για τον αθλητισμό της Ουκρανίας και αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε η σύσταση ειδικής ομάδας που θα συντονίσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τα μέλη της Ολυμπιακής Κοινότητας της χώρας.  

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας, η λέξη Εκεχειρία ήταν ιερή. Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις αρχαίες ελληνικές πόλεις σταματούσαν και οι αθλητές απαλλαγμένοι από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους μπορούσαν να πάρουν μέρος στους Αγώνες της Ολυμπίας. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία όμως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ότι αφορά τη χειμερινή διοργάνωση της Κίνας, κατά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (2/12/2021), υιοθετήθηκε ομόφωνα η Εκεχειρία, η οποία άρχισε επτά ημέρες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών και καλύπτει την περίοδο μέχρι και επτά ημέρες μετά την ολοκλήρωση των Παραολυμπιακών (20/2).   

Το ψήφισμα του ΟΗΕ ζητά από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να συνεργαστούν με τη Διεθνή Ολυμπιακή και τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή, «…ώστε να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό ως ένα εργαλείο για την προώθηση της ειρήνης, του διαλόγου και της συμφιλίωσης». 

Κατά την Τελετή Έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ ζήτησε από τους ηγέτες των χωρών να «δώσουν μία ευκαιρία στην ειρήνη». Ανάμεσα στους θεατές της Τελετής ήταν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γερμανός «Αθάνατος» έκανε την ίδια έκκληση και κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης.  

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει στη σημερινή ανακοίνωση της ότι έχει ορίσει μία ομάδα εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα μέλη της Ολυμπιακής κοινότητας της Ουκρανίας.  

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Ρωσία παραβιάζει την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Το ίδιο είχε κάνει τόσο το 2008 όσο και το 2014.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή