Παραολυμπιακοί: Χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους

Παραολυμπιακοί: Χωρίς Ρώσους και Λευκορώσους

Η απειλή για μποϊκοτάζ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου εάν αγωνιστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές ανάγκασε τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να άρει την αρχική της θέση και να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, που αρχίζει σήμερα στην Κίνα.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή για μποϊκοτάζ στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου εάν αγωνιστούν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές ανάγκασε τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να άρει την αρχική της θέση και να απαγορεύσει τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, που αρχίζει σήμερα στην Κίνα. Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη διεθνή ομοσπονδία τοποθετεί στον… πάγο τους αθλητές των δύο χωρών ενώ, καθημερινά, στη λίστα των θυμάτων από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία προστίθενται και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς αλλά χωρίς τα εθνόσημά τους. Η απόφαση της διοίκησης προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από πολλές εθνικές παραολυμπιακές επιτροπές, οι οποίες απείλησαν να αποχωρήσουν από τη διοργάνωση του Πεκίνου. Ο πρόεδρος της ΔΠΕ, Αντριου Πάρσον, ζήτησε συγνώμη από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, τους χαρακτήρισε «θύματα των πράξεων των κυβερνήσεων» και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται με την πολιτική, αλλά ο πόλεμος έχει φτάσει και σε αυτούς τους Αγώνες. Δεχτήκαμε μεγάλη πίεση και πολλές επιτροπές μάς είπαν ότι δεν θα αγωνιστούν. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της διοργάνωσης».

Στο Πεκίνο θα αγωνίζονταν 83 αθλητές και αθλήτριες από Ρωσία και Λευκορωσία. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συγκαταλέγονται στους καλύτερους αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων και το 2018 είχαν κατακτήσει τα 12 από τα 80 μετάλλια.

Η Διεθνής Ομοσπονδία της ιππασίας προστέθηκε στον κρίκο των φορέων που έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό και στον λευκορωσικό αθλητισμό. Ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες διοργανώσεις στις δύο χώρες, απαγόρευσε τη συμμετοχή αθλητών, ίππων και κριτών στους αγώνες της και διέθεσε, σχεδόν, 1.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της ουκρανικής ιππικής κοινότητας.

Η ιππασία και η Φόρμουλα 1 προστέθηκαν στο μπαράζ κυρώσεων κατά των δύο χωρών.

Παρελθόν αποτελούν για τη Ρωσία και οι αγώνες F1. Η Οργανωτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έσπασε το συμβόλαιό της με τους διοργανωτές του αγώνα και ύστερα από οκτώ χρόνια το GP της Ρωσίας δεν θα βρίσκεται στο πρόγραμμα της F1 ούτε και μετά το 2022. Ο αγώνας διεξαγόταν στο Σότσι και, πολλές φορές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ανάμεσα στους θεατές. Σε ό,τι αφορά τους οδηγούς, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αλλά με τη σημαία της FIA.

Καθολική είναι και η αντίδραση αθλητών και φίλων του αθλητισμού απέναντι στη ρωσική εισβολή. Σε δεκάδες αθλητικές διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο, σε γήπεδα και σε στάδια, πριν από την έναρξη των αγώνων τηρείται ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου και κυριαρχεί το σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο». Σε διεθνή διοργάνωση ξιφασκίας, στην Αίγυπτο, όταν η κλήρωση έφερε απέναντι τις ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας οι αθλητές αρνήθηκαν να αγωνιστούν και κέρδισαν το χειροκρότημα των φιλάθλων.

• Στη λίστα των θυμάτων του πολέμου καθημερινά προστίθενται και άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού. Ο 19χρονος πρωταθλητής του διάθλου Γεβχέν Μαλίσεβ σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε μαζί με τον ουκρανικό στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή