Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Βίοι αντίθετοι…

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός: Βίοι αντίθετοι…

Ο Ολυμπιακός «κλείδωσε» το πλεονέκτημα έδρας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ύστερα από το 2016

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός «κλείδωσε» το πλεονέκτημα έδρας και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα στεφθεί ξανά πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ ύστερα από το 2016, ενώ θα διεκδικήσει όσες πιθανότητες έχει για να προκριθεί στο φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας. Σε συνδυασμό με την κατάκτηση του Κυπέλλου, κι αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη μεγατόνων, θα μιλάμε για μία άκρως επιτυχημένη χρονιά και μία ηχηρή επιστροφή των «ερυθρόλευκων» στο μπασκετικό προσκήνιο.

Όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας βίωνε πρωτοφανή πράγματα στο πάρκινγκ του ΣΕΦ το 2014, κανείς δεν περίμενε ότι όχι μόνο θα επιστρέψει, αλλά θα θέσει και τους δικούς του απαράβατους νόμους στον Ολυμπιακό και μάλιστα έχοντας ξανά ως παίκτη τον Βασίλη Σπανούλη, πριν ο τελευταίος κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ο Ελληνας προπονητής κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο πειθαρχημένο, με παίκτες – εργάτες κι όχι σταρ, με παίκτες των οποίων το μπασκετικό iq είναι σε θέση να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα «θέλω» του. Ο Σλούκας -αν και ίσως να δυσκολεύθηκε περισσότερο απ’ όλους- έγινε μέρος τους συνόλου, ο Πρίντεζης παρέμεινε πιστός στρατιώτης με ελάχιστα λεπτά συμμετοχής και κάθε παίκτης του φετινού Ολυμπιακού έχει αντιληφθεί ότι ακόμη και η… ανάσα του θα πρέπει να βρίσκεται στο πλάνο του Μπαρτζώκα.

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα είναι ομάδα και στα δύο μέρη του παρκέ. Κανείς δεν θα πάρει λεπτά συμμετοχής αν δεν προσπαθεί και δεν έχει καθαρό μυαλό τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Κι ο Έλληνας τεχνικός, θαρρείς πως κρατά το… τηλεκοντρόλ σε κάθε φάση (εξ ου και οι συχνές εκρήξεις του στον πάγκο και στα τάιμ άουτ). Τίποτα τυχαίο, λοιπόν, στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, στο οποίο όλα ξεκινούν, φυσικά, από την υγιή διοίκησή του και το πάθος της για νέες διακρίσεις – απαντήσεις, ύστερα από πολλά χρόνια.

Στην αντίπερα όχθη, στον Παναθηναϊκό, όλα μοιάζουν με μια καρικατούρα. Η νέα εποχή του «πωλητηρίου» της ΚΑΕ, βρίσκει τον εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης, να ψάχνει να βρει την ταυτότητά του. Οι «πράσινοι» περιμένουν κάποιον αγοραστή, ισορροπώντας μεταξύ εσόδων και εξόδων, σε μία χρονιά όπου κατέλαβαν τη χειρότερη θέση στην Ευρωλίγκα (13ος στους 15, μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων).

Σε μία χρονιά κατά την οποία προσπαθούν να στηριχθούν στην ποιότητα των Παπαπέτρου και Νέντοβιτς, αλλά και στην τεράστια βελτίωση του Παπαγιάννη. Από ‘κει κι έπειτα περιμένει τους νέους του, Μαντζούκα, Χουγκάζ, Αβδάλα και Σαμοντούροφ, να κάνουν step up τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τα αναμενόμενα από τους Οκάρο ΟυάιτΕβανςΓιόβιτςΠέρι (που έλυσε το συμβόλαιό του), με τους Ρος, Κασελάκη, Μποχωρίδη και Καββαδά, να παίζουν αυτό που μπορούν. Ο Μέικον στην χρονιά – μετάβαση από ένα χαμηλό επίπεδο στο υψηλότερο της Ευρωλίγκας και μιας ομάδας όπως ο Παναθηναϊκός, παρουσιάζει δικαιολογημένα ένα μπερδεμένο πρόσωπο, αναζητεί ρόλους, σε μια ομάδα, όπως η φετινή, που μοιάζει να μην έχει.

Η 4η σερί ήττα φέτος (οι δύο από τις οποίες βαριές) από τον «αιώνιο» αντίπαλο, έχουν φέρει τριγμούς στο «πράσινο» στρατόπεδο, με κεντρικό πρόσωπο τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος έστησε μια ομάδα με δομικά κενά. Ξεκίνησε τη σεζόν χωρίς έναν κλασικό «άσο», οι επιλογές στο «4» δεν «βγήκαν» εκ του αποτελέσματος (τεράστιο το κενό Μήτογλου), ενώ στο «5» πίσω από τον Παπαγιάννη, υπάρχει μόνο το φιλότιμο του Καββαδά.

Τόσο στον τελικό Κυπέλλου όσο και στο ματς της Δευτέρας, ο Παναθηναϊκός έχασε σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο. Στην Κρήτη στο τελευταίο δεκάλεπτο οι «πράσινοι» πέτυχαν μόλις 6 πόντους, όλους από βολές και δέχθηκαν 23! Χθες στο ΟΑΚΑ, μπορεί το επιμέρους σκορ της 4ης περιόδου να ήταν 12-16, όμως όταν στο 37’ ο ηλεκτρονικός πίνακας έδειχνε 60-61, ο Παναθηναϊκός «εξαφανίστηκε» ξανά από το γήπεδο με το τελικό σκορ να γράφει 62-68.

Όπως παλαιότερα οι «πράσινοι» «έδερναν» μπασκετικά τον Σπανούλη και τον έβγαζαν τις περισσότερες φορές εκτός μάχης, έτσι και ο Ολυμπιακός έφθειρε τον Νέντοβιτς (ο Σέρβος έβγαινε από τα σκριν έχοντας περάσει από… εμπόλεμη ζώνη) και ουσιαστικά μείωσε στο ελάχιστο τους κινδύνους από την επίθεση του αντιπάλου του.

Ο Πρίφτης σαφώς κι έχει μερίδιο ευθύνης για τη φετινή εικόνα και για το ότι η ομάδα του σχεδόν ποτέ δεν έκανε δύο καλά συνεχόμενα ματς (επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι μετά το «διπλό» στην Πόλη, ο Παναθηναϊκός θα έχανε στο ΟΑΚΑ), όμως δεν φταίει μόνο αυτός. Το ζητούμενο είναι ότι κάποιος φταίει κι αυτό δεν είναι το χαμηλό μπάτζετ μόνο.

Η υπόθεση «ελληνικό πρωτάθλημα» έχει δρόμο ακόμη, έχει όμως και ξεκάθαρο φαβορί. Ο Ολυμπιακός είναι ένα σύνολο που ακόμη και σε κακή μέρα, θα βρει λύσεις, «στρατιώτες», προσωπικότητες. Πολλοί θα πουν, «ναι, αλλά π.χ. στο Μονακό διασύρθηκε».

Η Μονακό, όμως, είναι στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε να αποφύγει την τελευταία θέση της κατάταξης. Επίσης, σε μια σειρά 5 τελικών, με αυτή την εικόνα, θεωρείται απίθανο ο φετινός Παναθηναϊκός να νικήσει τρεις φορές τον Ολυμπιακό.

Αυτό που θα πρέπει να απασχολεί τους «πράσινους» αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η επόμενη χρονιά. Αν το επιτρέψουν οι διοικητικές εξελίξεις, να διατηρηθεί ένας δυνατός κορμός και να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση χωρίς στοιχήματα. Κι αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο «αιωνίων».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή