Μια ομάδα που θα κερδίζει

Ο Πογιέτ προσπαθεί να φτιάξει την Εθνική κυνική για να μπορεί να παίρνει αποτελέσματα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα βήμα έγινε. Η εθνική ομάδα πήρε αυτό που ήθελε το βράδυ της Πέμπτης στο Μπέλφαστ και απόψε στην Πρίστινα με αντίπαλο το –επίσης σκληροτράχηλο– Κόσοβο θέλει να… τελειώσει τη δουλειά σε αυτά τα δύο εκτός έδρας ματς στο ξεκίνημα του φετινού Nations League.

Είναι αλήθεια ότι το σύνολο του Γκουστάβο Πογιέτ δεν γοήτευσε. Ομως πέτυχε τον σκοπό του, δείχνοντας κάποια από τα στοιχεία που θέλει να περάσει ο νέος προπονητής.

Είναι δεδομένο ότι ο Ουρουγουανός δεν ήρθε για να φτιάξει μια ομάδα που θα βγάζει μάτια με την απόδοσή της. Αλλωστε δεν έχει το υλικό για κάτι τέτοιο, ούτε ίσως μπορεί και ο ίδιος να το πράξει.

Στόχος του είναι να δημιουργήσει μια ομάδα που θα κερδίζει, ακόμα και αν χρειαστεί να το κάνει με… μισό – μηδέν, όπως έγινε δηλαδή την περασμένη Πέμπτη.

Νίκη ή ισοπαλία

Για να έχει αξία το τρίποντο της πρεμιέρας, η Εθνική θα πρέπει να πάρει ακόμα ένα απόψε ή τουλάχιστον να μη χάσει απέναντι στο Κόσοβο, που όπως και η «γαλανόλευκη» έφυγε με τους βαθμούς της νίκης από τη Λάρνακα επικρατώντας με 2-0 της Κύπρου και είναι στην κορυφή της βαθμολογίας.

Αλλωστε μετά η Ελλάδα έχει δύο εντός έδρας ματς στο «Πανθεσσαλικό», με την Κύπρο (9/6) και ξανά με το Κόσοβο (12/6), και αν χειριστεί σωστά το πρόγραμμα δεν αποκλείεται να έχει «καθαρίσει» την κορυφή του ομίλου από το κλείσιμο της πρώτης αυτής φάσης των αγώνων και με άλλους δύο να απομένουν.

Κρίσιμο το αποψινό «κρας τεστ» στην Πρίστινα με το σκληροτράχηλο Κόσοβο, το οποίο πέρασε με 2-0 από την Κύπρο.

Στα θετικά του Πογιέτ είναι το γεγονός πως έδωσε στους παίκτες να καταλάβουν ότι και για τους ίδιους και για την ομάδα η διοργάνωση αυτή μόνο αδιάφορη δεν είναι, καθώς αν και επίσημα η UEFA δεν το έχει ανακοινώσει, είναι συνδεδεμένη με το επόμενο Euro, το 2024.

Στο… βάθος Euro

Εκτός από την άνοδο στη League B΄, πιθανή πρωτιά στον όμιλο μπορεί να προσφέρει στη χώρα μας μια δεύτερη ευκαιρία για να ταξιδέψει σε δύο χρόνια στη Γερμανία, στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει μέσω των προκριματικών, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί το Nations League δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε το κέρδος της Εθνικής, καθώς θα πρέπει να τελειώσουν και τα προκριματικά.

Αν η Ελλάδα δεν πάει στο Euro μέσω αυτών, στην περίπτωση που καταφέρει να είναι η νικήτρια του ομίλου της στο Nations League (υπό προϋποθέσεις μπορεί να της κάνει και η 2η θέση), τότε αυτόματα προκρίνεται στο μονοπάτι των μπαράζ με τις υπόλοιπες νικήτριες των ομίλων της κατηγορίας της, προκειμένου να παλέψει για ένα από τα εισιτήρια που θα οδηγούν στη Γερμανία.

Κάτι ανάλογο έγινε και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, με τον τελευταίο τελικό να είναι αυτός μεταξύ της Ουαλλίας και της Ουκρανίας, που γίνεται επίσης σήμερα.

Τέλος, μέσα από το Nations League μπορεί να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο UEFA ranking ενόψει της κλήρωσης των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει ότι για την Εθνική μας η διοργάνωση μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σημαντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή