Ο Τσιτσιπάς, ο Κύργιος και γιατί ο πρωταθλητισμός δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

Ο Τσιτσιπάς, ο Κύργιος και γιατί ο πρωταθλητισμός δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων

H πρόσφατη «κοκορομαχία» με τον προκλητικό Νικ Κύργιο, ήρθε να αναδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα του Στέφανου να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση και να την στρέψει υπέρ του

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το 1996 ο Γκάρι Πέιτον, βασικό στέλεχος των Σιάτλ Σουπερσόνικς, είχε ψηφιστεί ως αμυντικός της χρονιάς στο NBA, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει, ένας δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει να του πει, ποιον θεωρούσε τον πιο δύσκολο αντίπαλο. 

Μάλιστα ο ρεπόρτερ είχε βιαστεί να… κατευθύνει την απάντηση του Πέιτον, προλαβαίνοντας να πει, «μα φυσικά ο Τζόρνταν ε;» πριν ο άσος των Σόνικς ανοίξει τα χείλη του. 

Προς έκπληξη όλων, ο βραβευμένος πλέι μέικερ είχε δηλώσει: «Φυσικά και δεν ήταν ο Τζόρνταν. Οταν έπαιζα άμυνα τον Μάικλ, προσπαθούσα να του χαλάσω το μυαλό. Του μιλούσα συνεχώς για να τον εκνευρίσω. Στην αρχή δεν τα κατάφερνα, αλλά περνώντας τα λεπτά έβλεπα ότι ο Μάικλ άρχιζε να νευριάζει. Είχα καταφέρει να του πειράξω το μυαλό. Αυτός που ποτέ δεν κατάφερα να το πετύχω, ήταν ο Τζον Στόκτον. Ο,τι, μα ό,τι και να του είχα πει, πολλές φορές και άσχημα πράγματα, ποτέ δε γύρισε να μου ρίξει έστω και μία ματιά. Ηταν σαν να μην υπήρχα. Λες και μιλούσα σε τοίχο. Αυτός ήταν ο δυσκολότερος παίκτης που αντιμετώπισα».

Στο υψηλό επίπεδο του πρωταθλητισμού, ένας αθλητής πρέπει να είναι σωματικά προετοιμασμένος. Επιβάλλεται όμως να είναι και ψυχικά – νοητικά. Η πίεση και οι προκλήσεις είναι τεράστιες, όταν αρχίζει να αχνοφαίνεται ένα τρόπαιο ή μία μεγάλη διάκριση.

Κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μετά την περσινή συμμετοχή του στον τελικό του Ρολάν Γκαρός απέναντι στον Τζόκοβιτς, δείχνει ότι δεν μπορεί ακόμη να κάνει το step up που απαιτείται. Ενας αθλητής με τόσο πλούσιο ταλέντο και σωματικά προσόντα, αδυνατεί να μπει στη… στρατόσφαιρα της διεκδίκησης ενός τροπαίου γκραν σλαμ. 

Κι αν οι εντάσεις ανάμεσα σ’ αυτόν και στον πατέρα του ή με κάποιους αντιπάλους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ευθέως για coaching κατά τη διάρκεια των αγώνων, μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν, η πρόσφατη «κοκορομαχία» με τον προκλητικό Νικ Κύργιο, ήρθε να αναδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα του Στέφανου να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση και να την στρέψει υπέρ του.

Οχι πετώντας μπαλάκια στο κοινό, αλλά απαντώντας στο κορτ με σωστό, ολοκληρωμένο τένις. Κι αν τα ομαδικά αθλήματα έχουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, στα ατομικά σπορ ο αθλητής οφείλει να βρει τη δύναμη, την ωριμότητα και τη σοφία, προκειμένου να ανταπεξέλθει.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς πριν από λίγη ώρα, βρισκόταν πίσω στα σετ με 2-0 κόντρα στον Σίνερ. Ομως κατάφερε τελικά μέσα σε περίπου 3,5 ώρες να ανατρέψει την κατάσταση και να νικήσει τον Ιταλό τενίστα αλλά και το κοινό της εξέδρας, που προς στιγμή είχε γείρει υπέρ του αντιπάλου του. Γι’ αυτό ο Σέρβος είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες της Ιστορίας. Δεν έχει τελειοποιήσει μόνο την τεχνική και τα χτυπήματά του, αλλά έχει «προπονήσει» σκληρά τον νου του.

Κι ο Στέφανος οφείλει να γυρίσει τον διακόπτη του. Οχι μόνο απέναντι στον κάθε Κύργιο, ο οποίος προσέβαλε… ελεγχόμενα πάντα, τον καθωσπρεπισμό του λονδρέζικου γκραν σλαμ. Το οφείλει κυρίως απέναντι στον εαυτό του και στον ιδρώτα που έχει χύσει τόσα χρόνια στα κορτ της υφηλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή