Τελευταία προσπάθεια για μια απίθανη ανατροπή από Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκας

Τελευταία προσπάθεια για μια απίθανη ανατροπή από Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκας

Το δράμα της προηγούμενης άνοιξης, με την αποτυχημένη προσπάθεια σύστασης της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας (ΕΣΛ) παίζεται εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δράμα της προηγούμενης άνοιξης, με την αποτυχημένη προσπάθεια σύστασης της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας (ΕΣΛ) παίζεται εκ νέου στις δικαστικές αίθουσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με τις εναπομείνασες υποστηρίκτριες του θνησιγενούς δημιουργήματος να έχουν φτάσει στο ανώτατο δικαστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης την υπόθεσή τους κατά των UEFA και FIFA. Αν και δεν είναι πολύ πιθανό να δικαιωθούν, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους τρέφουν τις τελευταίες ελπίδες νίκης επί των ομοσπονδιών, καθώς η όποια απόφαση –που αναμένεται το 2023– θα είναι δεσμευτική και τυχόν δικαίωσή τους μπορεί να ανατρέψει τα πάντα.

Η διαδικασία αυτή την εβδομάδα προέβλεπε την ακρόαση (χθες και προχθές) της υπόθεσης που πέρασε από δικαστήριο της Mαδρίτης για να φτάσει στο Λουξεμβούργο. Αφορά καταγγελία της ΕΣΛ κατά της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, αλλά και της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ότι καταστρατηγούν τους κανόνες περί ελευθερίας της οικονομίας που έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αρχικά η υπόθεση εκδικάστηκε πέρυσι σε ισπανικό δικαστήριο, που αποφάνθηκε ότι η UEFA δεν θα πρέπει να τιμωρήσει τους πρωτοστατούντες συλλόγους – πράγμα το οποίο απέφυγε η Νιόν. Την υπόθεση στο Λουξεμβούργο, ως πλέον αρμόδιο σχετικά, παρέπεμψε το δικαστήριο της Μαδρίτης.

Εκεί, στο Μεγάλο Δουκάτο όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα κριθεί και το αν έχει κάποιο μέλλον το εγχείρημα αρχικά των 12 συλλόγων που επιχείρησαν να συστήσουν δικό τους ευρωπαϊκό υπερπρωτάθλημα, ώσπου η αντίδραση των οπαδών έκανε το σχήμα να διαλυθεί ουσιαστικά εντός 72 ωρών.

Για «ένα καρτέλ που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο στο κορυφαίο του επίπεδο» έκανε λόγο η UEFA στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα λόγια που αντηλλάγησαν στο δικαστήριο ήταν βαριά: η πλευρά της ΕΣΛ κατηγορεί την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ότι διοικεί με σιδηρά πυγμή το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δηλαδή με αυταρχισμό, ενώ η πλευρά της UEFA χρησιμοποίησε την έκφραση που κυκλοφορεί στα γήπεδα και τις παμπ της Δυτικής Ευρώπης, ότι δηλαδή η ΕΣΛ δεν είναι παρά «ένα καρτέλ που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο στο κορυφαίο του επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διά του Ελληνα αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχοινά έχει εκφραστεί ξεκάθαρα ενάντια στη σύσταση αποσχιστικής λίγκας από την αρχή της εμφάνισης της ΕΣΛ και παραμένει αμετακίνητη, σύμφωνα και με νεότερες δηλώσεις. Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και 21 εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε., η FIFA αλλά και η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η ισπανική λίγκα έκαναν παράσταση υπέρ της υπεράσπισης και η ομόφωνη θέση τους αναμένεται να έχει βαρύνουσα σημασία κατά της ΕΣΛ.

Ρόλο – «κλειδί» έχει ένας άλλος Ελληνας: πρόκειται για τον Αθανάσιο Ράντο, που ως γενικός εισαγγελέας θα πρέπει να καταθέσει τη σχετική εισήγησή του στο δικαστήριο έως τον Σεπτέμβριο. Η απόφαση αναμένεται το νωρίτερο στα τέλη του έτους και πιθανότατα το 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή