Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής νίκησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής νίκησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

Η διοργάνωση της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως «the toughest race» και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τη φήμη της

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν κατάφεραν να σταθούν εμπόδιο στους ολυμπιονίκες Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, οι οποίοι, μαζί με το πλήρωμα του σκάφους τους, κυριάρχησαν στην πρώτη ιστιοδρομία του «55ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Στη διαδρομή κυριάρχησαν μπουρίνια βροχής και μπουνάτσες με αποτέλεσμα οι αγωνιζόμενοι να χρειαστούν αρκετές ώρες για να ολοκληρώσουν την κούρσα από τη Βουλιαγμένη μέχρι την Άνδρο

Η διοργάνωση της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως «the toughest race» και κάθε χρόνο επιβεβαιώνει τη φήμη της. Είναι σα να θέλει να προκαλέσει τους ιστιοπλόους να δείξουν τη ναυτοσύνη τους καθώς προορισμό τους αποτελεί ένα νησί που, σύμφωνα με τις βραχογραφίες που έχουν βρεθεί, συνδέεται με τις θαλάσσιες μεταφορές για τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Από την εκκίνηση, ο Αίολος έδειξε ότι θα κάνει τα δικά του… παιχνίδια και τα πληρώματα θα πρέπει να κοπιάσουν για να κατακτήσουν τα βαρύτιμα τρόπαια. Μπουρίνια βροχής, μεταβολές ανέμου, με πολλές αλλαγές στη διεύθυνση και την ένταση, απότομα κοψίματα, ένα Κάβο Ντόρο με «κόντρα ρεύμα» και μία νύχτα σκοτεινή με εκατοντάδες αστραπές συνέθεσαν το παζλ μιας ιστιοδρομίας που προκάλεσε αλλά και δυσκόλεψε τους αγωνιζόμενους.

Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής νίκησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες-1

«Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος. Σταματήσαμε δύο φορές λόγω μπουνάτσας. Ιδιαίτερα πριν από το Κάβο Ντόρο «κολλήσαμε» για περισσότερες από δύο ώρες. Στη συνέχεια, βρήκαμε πρώτοι τον αέρα και φύγαμε. Ήταν μία σκοτεινή νύχτα χωρίς φεγγάρι και υπήρχε και το αίσθημα του φόβου. Τελικά, φέραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, το οποίο δεν θα ερχόταν εάν δεν είχαμε αυτή την ομάδα», δήλωσε ο ολυμπιονίκης Τάκης Μάντης, συγκυβερνήτης στο «Velos Eurobank Private Bank», το οποίο, εκτός από την πρωτιά στην κατηγορία performance, κατέκτησε και το line honours καθώς το πλήρωμά του ήταν το πρώτο που αντίκρισε την πανέμορφη χώρα με τα καπετανόσπιτα και τα υπέροχα διατηρητέα αρχοντικά.

Την πρώτη τριάδα στην κατηγορία των Performance συμπλήρωσαν το «Pete» του Δ. Παλαιολόγου με πλήρωμα τον παλαιό πρωταθλητή των 470, με συμμετοχή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, Δημήτρη Γεροντάρη, τον έμπειρο ιστιοπλόο Χριστόφορο Στράτο αλλά και νέα παιδιά από οικογένειες ιστιοπλόων που έχουν γράψει ιστορία σε τρίγωνο και ανοικτή θάλασσα. Στην 3η θέση βρίσκεται το «Black Jack – Porsche» των Μ. Χατζηκυριακάκη – Μ. Κουρτέση. Στα Sport νικητής αναδείχθηκε το «Bluescape» (Ν. Σύμπουρας) και δεύτερο το «Αdra» (Ζ. Γρηγοριάδης). Τα υπόλοιπα σκάφη σε αυτή την κατηγορία δεν ολοκλήρωσαν τον αγώνα.

Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής νίκησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες-2

Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία τοπική ιστιοδρομία. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Άνδρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από την πλατεία της Ρίβας, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη της χώρας σε συνθήκες αγώνα. 

Την εκκίνηση του διοργάνωσης έδωσε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία στάθηκε στη σημασία που έχει για τη χώρα και ο αθλητικός τουρισμός. «Οι σπουδαίες συμμετοχές Ελλήνων και ξένων ιστιοπλόων σε αυτόν τον αγώνα και τα τόσα χρόνια διεξαγωγής δείχνουν τη μεγάλη σημασία που έχει η διοργάνωση, τόσο για την Άνδρο όσο και για την ιστιοπλοΐα. Οι ιστιοπλόοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Άνδρο και από μία διαφορετική οπτική γωνία. Αυτό είναι το ιδιαίτερο χάρισμα που έχει ο αθλητικός τουρισμός. Η Ελλάδα με τη φυσική ομορφιά της δίνει απλόχερα τέτοιες εμπειρίες και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό και για αυτού του είδους τον τουρισμό», δήλωσε η υφυπουργός Τουρισμού. 

Αγώνας Άνδρου: Οι Μάντης – Καγιαλής νίκησαν και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες-3

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, διεξήχθη για πρώτη χρονιά το 1967. Διοργανωτές του «55ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» είναι ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή