Μιχάλης Γρηγορίου στην «Κ»: Οσα μας έμαθαν οι όμιλοι

Μιχάλης Γρηγορίου στην «Κ»: Οσα μας έμαθαν οι όμιλοι

Ο προπονητής Μιχάλης Γρηγορίου αναλύει στην «Κ» την πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα οκτώ παιχνίδια σε 13 ημέρες, από 32 ομάδες, σε ένα αραβικό σκηνικό, μέσα στην καρδιά του ευρωπαϊκού χειμώνα. Η πρώτη φάση του Μουντιάλ του Κατάρ πέρασε στην Ιστορία, αφού από χθες η διοργάνωση μπήκε στην τελική της ευθεία με τη φάση των «16» και τις νοκ άουτ αναμετρήσεις, που περιέχουν και το… αλατοπίπερο.

Λίγο-πολύ, τα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους, αν εξαιρέσει κανείς τον ηχηρό αποκλεισμό της Γερμανίας, για δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά και την επιστροφή στο… σπίτι ομάδων που παραδοσιακά είχαν συνέχεια, όπως το Βέλγιο, το Μεξικό και η Δανία.

Η «Κ» ζήτησε την άποψη του Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος συνοψίζει την πρώτη εικόνα που πήραμε από αυτό το τουρνουά. Τις ομάδες που δείχνουν ότι μπορούν να φτάσουν έως το τέλος και να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, τα αουτσάιντερ που μπορούν να προκαλέσουν τη… ζημιά, τους παίκτες που έκαναν «κλικ», τους προπονητές που έκαναν κίνηση ματ από τον πάγκο.

«Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες μεμονωμένες εκπλήξεις σε συγκεκριμένα ματς όπως αυτό της Σαουδικής Αραβίας με την Αργεντινή, θεωρώ πως τα πράγματα σε μεγάλο βαθμό ήταν προβλέψιμα σε ό,τι αφορά τις ομαδες που προκρίθηκαν. Επίσης μεμονωμένα είδαμε κάποια πολύ καλά παιχνίδια, όπως το Ν. Κορέα – Γκάνα ή το Καμερούν – Σερβία, όμως θα περίμενα καλύτερο θέαμα με δεδομένο πως οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στη μέση της αγωνιστικής περιόδου. Ωστόσο ο ρυθμός δεν ήταν ο ανάλογος και σε αυτό ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο ότι πρώτο μέλημα ήταν η πρόκριση από τους ομίλους, που έκανε τις ομάδες να είναι επιφυλακτικές, αποφεύγοντας το ρίσκο», εξηγεί ο έμπειρος τεχνικός.

«Κυριαρχεί η τριάδα στην άμυνα, ακόμη και για ομάδες φύσει επιθετικές όπως η Ολλανδία».

«Πέρα από τη Βραζιλία, οι παραδοσιακές δυνάμεις δεν εντυπωσίασαν. Αντιθέτως, θα στεκόμουν στην Γκάνα, στη Σενεγάλη και στις ΗΠΑ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τα παιχνίδια. Κόντρα σε θεωρητικά ανώτερους αντιπάλους όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Αγγλία δεν φοβήθηκαν, διεκδίκησαν τη νίκη, ήταν πειστικές. Επίσης το Μαρόκο, που διαχρονικά είναι μια καλή ομάδα, αλλά η νοοτροπία των ποδοσφαιριστών του στο παρελθόν δεν το άφηνε να κάνει το παραπάνω βήμα».

Σύμφωνα με τον 49χρονο προπονητή, οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Μέσι, ο Εμπαπέ, ο Ζιρού και ο Μόντριτς, θα κληθούν τώρα να κάνουν τη διαφορά βοηθώντας τις ομάδες τους.

«Είδαμε όμως παίκτες όπως ο εξαιρετικός αμυντικός χαφ των ΗΠΑ, Τάιλερ Ανταμς, ο οποίος με εντυπωσίασε για το πώς συνδυάζει αμυντικά και επιθετικά καθήκοντα, ο Ολλανδός γκολκίπερ Αντριες Νόπερτ με τη σωματοδομή του, ο Γκανέζος μεσοεπιθετικός του Αγιαξ, Μοχάμεντ Κούντους, που διαθέτει μεγάλη ικανότητα στο σκοράρισμα και τεχνική κατάρτιση».

Μέχρι τώρα το Μουντιάλ δεν μας έδειξε κάποια καινοτομία σε ό,τι έχει να κάνει με την τακτική και το σύστημα, τονίζει ο Ελληνας τεχνικός.

«Κυριαρχεί η τριάδα στην άμυνα, ακόμη και για ομάδες φύσει επιθετικές όπως η Ολλανδία. Δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά εφαρμόζεται σε πιο εξελιγμένη μορφή, με τριάδα στην επίθεση για τις ομάδες που κυνηγάνε το γκολ. Για παράδειγμα, το είδαμε στο ματς της Ισπανίας με την Ιαπωνία, όπου οι Ιάπωνες αγωνίστηκαν με ένα 3-4-3. Νομίζω πως για τη νίκη τους και για την ανατροπή τόσο σε αυτόν τον αγώνα όσο και εναντίον της Γερμανίας, οφείλουν πολλά στον προπονητή τους, Χατζίμε Μοριγιάσου, που άλλαξε τη ροή της αναμέτρησης με τις αλλαγές που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο. Για μένα ήταν ο καλύτερος προπονητής μέχρι τώρα στο τουρνουά, με τον Αλιού Σισέ της Σενεγάλης να τον ακολουθεί και να είναι εξίσου επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του».

Πιθανός τελικός Βραζιλίας – Γαλλίας

Το ζευγάρι Βραζιλίας – Γαλλίας στον τελικό είναι πολύ πιθανό για τον Μ. Γρηγορίου. «Οι ομάδες που θα φτάσουν μέχρι το τέλος εκτιμώ πως θα είναι η Βραζιλία με τη Γαλλία, που ίσως αποτελέσουν και το ζευγάρι του τελικού. Εχουν βάθος στο ρόστερ και πάνω απ’ όλα ποιότητα, κάτι που έλειψε από τη Γερμανία και γι’ αυτό και αποκλείστηκε. Η Ισπανία έχει τύχη, ενώ κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει πιθανότητες από την Αργεντινή. Αν δούμε τελικό Βραζιλίας – Αργεντινής, το πολεμικό κλίμα θα κυριαρχήσει. Από κει και πέρα, η Κροατία είναι μια ομάδα που λίγοι την υπολογίζουν πως μπορεί να προχωρήσει, όμως για μένα αποτελεί το μεγάλο αουτσάιντερ. Με τη συμμετοχή της στον προηγούμενο τελικό αλλά και τις διακρίσεις της τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει τη στόφα της μεγάλης ομάδας. Οποια και να είναι η κατάληξη, αυτό που ευελπιστώ είναι να δούμε κάτι διαφορετικό από πλευράς θεάματος».  

Μιχάλης Γρηγορίου στην «Κ»: Οσα μας έμαθαν οι όμιλοι-1
«Η ποιότητα έλειψε από τη Γερμανία, γι’ αυτό και αποκλείστηκε», τονίζει ο Μιχάλης Γρηγορίου. Φωτ. INTIME NEWS 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή