Μουντιάλ 2022: Κλείνει η πρώτη θέση για τελικό

Μουντιάλ 2022: Κλείνει η πρώτη θέση για τελικό

Το φαβορί Αργεντινή αντιμετωπίζει απόψε το δυνατό αουτσάιντερ Κροατία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο από τα δύο εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ θα βρει απόψε (21.00) κάτοχο. Κροατία και Αργεντινή θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Λουσαΐλ Αϊκόνικ», όπου μπροστά σε 80.000 θεατές θα δώσουν τη δική τους μέχρις εσχάτων μάχη, ώστε την ερχόμενη Κυριακή να είναι στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του πλανήτη.

Από τη μια πλευρά ο Μέσι στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει την Αργεντινή μέχρι το «Αγιο Δισκοπότηρο». Αυτό που έχασε το 2014 στον τελικό με τη Γερμανία στα γήπεδα της Βραζιλίας και είναι το τρόπαιο που του λείπει ώστε στις συνειδήσεις των συμπατριωτών του να βρεθεί στην ίδια θέση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Από την άλλη, για ακόμη μία διοργάνωση, ένας αγέραστος Λούκα Μόντριτς έχει πάρει από το χέρι την Κροατία φέρνοντάς τη για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα ημιτελικά, αφού το 2018 οι Κροάτες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι και τον τελικό.

Σίγουρα η Αργεντινή είναι το φαβορί, όμως κάτι ανάλογο ίσχυε και πριν από μερικές μέρες, όταν η Κροατία έπαιζε με τη Βραζιλία. Οι Βαλκάνιοι όμως είναι ακόμη στο Κατάρ, η «σελεσάο» είναι σπίτι της και ψάχνει προπονητή. Για την «αλμπισελέστε», εκτός είναι ο Ακούνια που στον επεισοδιακό προημιτελικό με την Ολλανδία συμπλήρωσε κάρτες, ενώ τιμωρημένος είναι και ο Μοντιέλ. Ο Ντι Μαρία λογικά δεν θα ξεκινήσει, αλλά θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι στο ματς με τους «οράνιε». Ιδανικό σενάριο για τον Λιονέλ Σκαλόνι θα ήταν να φθάσει πρώτη στο γκολ η Αργεντινή, που όμως έχει ένα θέμα με την άμυνά της, καθώς στα νοκ άουτ έχει δεχθεί 3 γκολ, όλα στο διάστημα 80΄-90΄. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής χαρακτήρισε χθες άδικη την κριτική που δέχονται οι παίκτες του για τον τρόπο που πανηγύρισαν απέναντι στους Ολλανδούς. «Δεν δέχομαι ότι δεν ξέρουμε να κερδίζουμε. Απλώς υπήρχε μεγάλη ένταση ύστερα από ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για το αν ο Μέσι θα είναι στην εθνική και μετά το Μουντιάλ, απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι ο αποψινός ημιτελικός.

Για τους Κροάτες η συνταγή είναι απλή. Στόχος, αν δεν έρθει η επικράτηση στο 90λεπτο, να πάει το ματς στα πέναλτι, όπου μετρούν τέσσερις προκρίσεις σε ισάριθμους αγώνες σε τελικές φάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2000 και έπειτα η Κροατία έχει παίξει εννέα νοκ άουτ παιχνίδια σε Euro και Μουντιάλ και τα οκτώ πήγαν στην παράταση. Μια Κροατία που έχει διαψεύσει ακόμη και τον ίδιο τον προπονητή της, καθώς ο Ζλάτκο Ντάλιτς είχε δηλώσει ότι είναι αδύνατον να επαναληφθεί η πορεία του 2018. «Φθάσαμε πάλι στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Πρέπει να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια τώρα. Ενα ακόμη βήμα για να πάμε στον τελικό. Είχα πει πως θα ήταν αδύνατον να κάνουμε την πορεία του 2018, ελπίζω να διαψευστώ», τόνισε ο Κροάτης τεχνικός.

• Ο Μεξικανός Θέσαρ Ράμος θα διευθύνει τον αυριανό ημιτελικό μεταξύ της Γαλλίας και του Μαρόκου. Ο 38χρονος ρέφερι έχει σφυρίξει μέχρι στιγμής στα παιχνίδια Δανία – Τυνησία, Βέλγιο – Μαρόκο και Πορτογαλία – Ελβετία.

Δύο νεκροί ρεπόρτερ στο Κατάρ

Του Γιώργου Γεωργακόπουλου

Η κατάρα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πολλές εκατοντάδες εργάτες στη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου φαίνεται να έχει τώρα και δημοσιογράφους ως θύματα, καθώς μέσα σε λίγες ώρες δύο ρεπόρτερ άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Κατάρ. Πρώτα ήταν ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού CBS, Γκραντ Ουόλ, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο στην Ντόχα, και ακολούθησε μερικές ώρες μετά ο Καταριανός φωτορεπόρτερ Χαλίντ αλ Μισλάμ. Ο θάνατος και των δύο αποδίδεται σε αδιευκρίνιστα αίτια. Ο Γουόλ, που εργαζόταν επίσης για το περιοδικό Sports Illustrated και το αθλητικό δίκτυο Fox Sports, δεν ήταν και… ηλικιωμένος. Είχε μόλις κλείσει τα 48 του χρόνια. Είχε όμως μια περιπέτεια στο Κατάρ, καθώς είχε κρατηθεί προσωρινά από τις Αρχές επειδή φορούσε φανελάκι υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, θέμα για το οποίο είχε επικρίνει το Κατάρ. Ο αδελφός του, Ερικ, αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος είχε λάβει απειλές για τη ζωή του και είπε ότι τον αδελφό του τον δολοφόνησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή